Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις μετά τις καταγγελίες του προέδρου της ΑΔΑΕ για το αρχείο Ανδρουλάκη και την ΕΥΠ
Εξηγήσεις εδώ και τώρα οφείλει να δώσει η κυβέρνηση μετά τις ηχηρές καταγγελίες του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Χρήστου Ράμμου, ο οποίος έσπασε το απόρρητο που έχει επιβάλει το σύστημα Μαξίμου και κατέθεσε όλα όσα γνωρίζει για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο επικεφαλής της Αρχής συνέχισε τις αποκαλύψεις στην Εξεταστική, επιμένοντας πως η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης έγινε κατόπιν εντολής Κοντολέοντα στις 29 Ιουλίου, την ίδια ακριβώς ημέρα, δηλαδή, που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε στην ΑΔΑΕ και τρεις μόλις ημέρες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου. Μάλιστα, ο Χρήστος Ράμμος προσκόμισε και σχετικά έγγραφα στην Εξεταστική, τα οποία αποδεικνύουν όχι μόνο ότι η καταστροφή έλαβε χώρα στα τέλη Ιουλίου, αλλά και ότι η ΕΥΠ αρνήθηκε να ελεγχθεί, ως οφείλει.
Από την πλευρά της πλειοψηφίας, πάντως, υποστηρίχθηκε πως ο μάρτυρας κατέθεσε πως δεν μπορεί να γνωρίζει αν καταστράφηκε ή όχι ο φάκελος Ανδρουλάκη. Από την αντιπολίτευση, ωστόσο, εξηγούν πως αυτό που υποστήριξε είναι πως δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί με το έγχαρτο υλικό! Εάν πράγματι ο κ. Ράμμος αναφερόταν στις γραπτές σημειώσεις, τότε πρόκειται ξεκάθαρα για παραποίηση της κατάθεσής του από την πλευρά της κυβερνώσας παράταξης.
Η στάση της, εξάλλου, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως βρίσκεται σε απόλυτο πανικό, ενώ αλγεινή εντύπωση προκαλούν και οι ενέργειες συγκεκριμένων βουλευτών, όπως ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος επέδειξε συμπεριφορά που θα ζήλευαν παρακρατικοί τραμπούκοι, επιτέθηκε και απείλησε τον μάρτυρα.
Ο τελευταίος, σε κάθε περίπτωση, υπήρξε καταπέλτης, καταγγέλλοντας την άρνηση της ΕΥΠ να συνεργαστεί. «Έχουμε πέσει σε τοίχο σιωπής» κατέθεσε, εξηγώντας πως ο έλεγχος της ΑΔΑΕ είναι «ευνουχισμένος». Εν τω μεταξύ, σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και από την αποκάλυψή του αναφορικά με αίτημα της ΕΥΠ προς την εταιρία κινητής τηλεφωνίας για ταυτοποίηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς, σύμφωνα με τον Χρήστο Ράμμο, η εισαγγελέας της ΕΥΠ υποστήριξε ότι δεν το είχε υπογράψει, ενώ υπάρχει θεώρηση της υπογραφής από αστυνομικό αποσπασμένη στην υπηρεσία. Βουλευτές της αντιπολίτευσης αναρωτιόνταν αν έχει υπάρξει παρανομία ή αν ψεύδεται η εισαγγελέας…
Εν τω μεταξύ, κατά πληροφορίες, ο μάρτυρας κατέθεσε πως «δεν έχουμε βρει τίποτα για περιπτώσεις που αφορούν πολιτικά πρόσωπα των έξι πολιτικών κομμάτων που έχουν προβεί σε καταγγελίες» και πως «μένει μόνο διαδικαστικά ο έλεγχος του Κυριάκου Βελόπουλου». Με βάση τα παραπάνω, η Ν.Δ. βλέπει «ράπισμα» του Χρήστου Ράμμου σε όσους επιδίωξαν να εργαλειοποιήσουν την υπόθεση των επισυνδέσεων.
Σημειωτέον πως η εκπρόσωπος της εταιρίας Intellexa, που φέρεται ότι εμπορεύεται το Predator, δεν θα προσέλθει να καταθέσει, με την αιτιολογία ότι βρίσκεται εκτός Ελλάδας, κι έτσι, όπως αποφάσισε η Ν.Δ., θα της αποσταλούν γραπτά ερωτήματα.