Πυκνώνει και κλιμακώνεται στα διεθνή ενημερωτικά μέσα το ενδιαφέρον για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, μεταφέροντας στις προηγμένες δυτικές κοινωνίες τη θλιβερή εικόνα μιας ηθικά καταρρακωμένης κυβέρνησης η οποία παραβιάζει κατάφωρα τις αρχές του Κράτους Δικαίου.
Όσο κι αν το Μαξίμου με τη θηριώδη στήριξη των ελεγχόμενων ΜΜΕ αγωνίζεται απεγνωσμένα να υποβαθμίσει το σκάνδαλο, ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για «ελληνικό Watergate», κατατάσσοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ολιγομελή ομάδα Ευρωπαίων ηγετών που διοικούν ανελεύθερα καθεστώτα.
Το «Politico» στρέφει ξανά το ενδιαφέρον του στην Αθήνα και σε δημοσίευμα που τιτλοφορεί «Το σκάνδαλο της κατασκοπίας θολώνει το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας», συμπεραίνει πως το σκάνδαλο έχει ανατρέψει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα τροφοδοτώντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι δυνατόν να σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.
Εκτενής αναφορά περιέχεται και στα εσωκομματικά της Ν.Δ., όπου ήδη έχουν καταγραφεί οι ηχηρές διαφοροποιήσεις των Κώστα Καραμανλή, Προκόπη Παυλόπουλου, Ολγας Κεφαλογιάννη, Νικήτα Κακλαμάνη και Κώστα Τζαβάρα.
Ακόμα, φιλοξενούνται δηλώσεις του καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκου Μαραντζίδη, ο οποίος, επικαλούμενος το προηγούμενο ιστορικό παράδειγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, προβλέπει πως ούτε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να αποφύγει την αλήθεια στο τέλος.
Πραγματικό οδοστρωτήρα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελεί, εξάλλου, άρθρο της γερμανικής «Welt» του Βερολίνου, η οποία, αναφερόμενη στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζει πως «πίσω από τη γυαλιστερή βιτρίνα συντελείται μια αυταρχική αλλαγή».
Ειδικότερα, η εφημερίδα σε εκτενή ανταπόκρισή της αναφέρεται στην ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως «θέλει να φαίνεται προοδευτική. Όμως το σκάνδαλο των υποκλοπών και η χρήση λογισμικών παρακολούθησης απασχολούν τη χώρα. Σε θέματα ελευθερίας του Τύπου, η χώρα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε. και για τον λόγο αυτόν η υπόλοιπη Ευρώπη μαθαίνει τόσο λίγα για ένα τόσο σημαντικό θέμα».
Η εφημερίδα ουσιαστικά υποστηρίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης διέψευσε τις προσδοκίες για μία «νέα χώρα» και τώρα στην Ελλάδα «η ελευθερία του Τύπου περιορίζεται και τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται συστηματικά».