Μετά το γενικό σιωπητήριο έβαλε μπλόκο και στην κλήση κρίσιμων μαρτύρων, ακρωτηριάζοντας πλήρως τη λειτουργία της επιτροπής της Βουλής
Εξεταστική – κοροϊδία στήνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία μέχρι χθες διατράνωνε πως ήθελε δήθεν να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Οποιες αυταπάτες ωστόσο διαλύθηκαν ακαριαία, καθώς η Ν.Δ. με το… καλημέρα προχωρά σε άνευ προηγουμένου μεθοδεύσεις προκειμένου να μη βγει στο φως η αλήθεια.
Αφού πρώτα επέβαλε με το «έτσι θέλω» γενικό σιωπητήριο, με μυστικές συνεδριάσεις και χωρίς διανομή πρακτικών στους βουλευτές, τώρα βάζει μπλόκο στην κλήση κρίσιμων μαρτύρων, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός και άλλα πολιτικά πρόσωπα, ακρωτηριάζοντας πλήρως τη λειτουργία της Εξεταστικής.
Η κυβερνητική παράταξη δεν κράτησε ούτε τα προσχήματα, αρνούμενη να καλέσει ακόμη και τον αποπεμφθέντα γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, με το αδιανόητο επιχείρημα ότι τα πολιτικά πρόσωπα έδωσαν απαντήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας! Μόνο που στην επίμαχη συνεδρίαση οι περισσότεροι επικαλέστηκαν το απόρρητο προκειμένου να μην απαντήσουν… Μετά την άρνηση της πλειοψηφίας να καλέσει τους εμπλεκομένους, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια και το ΜέΡΑ25 αποχώρησαν από τη σχετική ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας απόπειρα συγκάλυψης και συσκότισης.
Είχε προηγηθεί η έντονη αντιπαράθεση στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, με την κυβερνώσα παράταξη να απορρίπτει κακήν κακώς όλες τις προτάσεις της αντιπολίτευσης. Αρνήθηκε, ως αναμενόταν, να καλέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ύστερα από πρόταση του ΠΑΣΟΚ με την οποία συμφώνησαν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η υπόλοιπη αντιπολίτευση. Απέρριψε ακόμη τα αιτήματα για την κλήση μελών του υπουργικού συμβουλίου, ενώ έβαλε μπλόκο ακόμη και στην κατάθεση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος διαπιστωμένα έχει πέσει θύμα παρακολούθησης.
Με τις «γαλάζιες» ψήφους
Τελικώς, «πέρασε» μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Η λίστα των μαρτύρων που θα κληθούν περιλαμβάνει τον Νίκο Ανδρουλάκη, τους διοικητές της ΕΥΠ από το 2012 και μετά, τον επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, την προσωρινή επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, καθώς και τους νόμιμους εκπροσώπους της Intellexa και της KRIKEL.
Ο κύκλος των μαρτύρων ανοίγει την προσεχή Τρίτη, όποτε θα καταθέσουν οι πρώην διοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επί Σαμαρά και επί Τσίπρα, Θεόδωρος Δραβίλλας και Γιάννης Ρουμπάτης αντίστοιχα. Αμφότεροι δεν έχουν καμία σχέση βεβαίως με την υπόθεση Ανδρουλάκη, με τη συνεδρίαση να αναμένεται να επικεντρωθεί στην υπόθεση παρακολούθησης Πιτσιόρλα. Την επομένη, δηλαδή την προσεχή Τετάρτη, θα περάσουν το κατώφλι της Εξεταστικής Επιτροπής ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης καθώς και ο καρατομηθείς διοικητής της υπηρεσίας Παναγιώτης Κοντολέων.
Ποιοι εξετάζονται
Την Πέμπτη θα εξεταστούν οι επικεφαλής της ΑΔΑΕ και της ΕΑΔ. Την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσουν οι εκπρόσωποι της Intellexa και της KRIKEL, και στο τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης; Τι θα ακολουθήσει; Πιθανότατα το άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της Εξεταστικής. Αν και στελέχη της Ν.Δ. μιλούν για μια «δυναμική» διαδικασία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κληθούν και επιπλέον μάρτυρες, εκτιμάται πως το πιο πιθανό είναι να μην επεκταθεί άλλο η λίστα και κάπως έτσι η Εξεταστική να «κλείσει» ακόμη και εντός Οκτωβρίου.
Στο τέλος κάθε κόμμα θα καταθέσει το δικό του πόρισμα, με τη Ν.Δ. να αυτοαθωώνεται για πολλοστή φορά, ισχυριζόμενη πως δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα και πως τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Ακόμη και χθες, άλλωστε, παρά την εξόφθαλμη επιχείρηση απόκρυψης της αλήθειας μέσω του μπλόκου στους μάρτυρες, η κυβερνητική πλειοψηφία επέμεινε πως ακολούθησε τη θεσμική οδό! Στελέχη της Ν.Δ., μάλιστα, άφησαν αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, «βλέποντας» σφιχταγκάλιασμα και απόλυτη συμπόρευση των δύο κομμάτων. Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη κάνει λόγο για στάση «ομολογίας της ευθύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη», καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως πως στήνεται επιχείρηση «άπλετο σκότος». Όσο για τη Χαριλάου Τρικούπη, αμέσως μετά το πέρας της επεισοδιακής συνεδρίασης πηγές του κόμματος έκαναν λόγο για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή», ενώ βουλευτές του κόμματος προέβησαν και σε παράσταση διαμαρτυρίας (!) στον πρόεδρο της Βουλής.
Την ίδια στιγμή, πάντως, τον δρόμο της ψήφισης παίρνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ που υπεγράφη τον Αύγουστο, αμέσως μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη – Κοντολέοντος. Η ΠΝΠ κατατέθηκε στο ελληνικό Κοινοβούλιο προς κύρωση, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη.