Παρότι κατονομαζόταν από το FBI για δωροληψία από τη Novartis, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε να τον αθωώσει
Από τη
Μαρία Παναγιώτου
[email protected]
Μέσα στην αυγουστιάτικη ραστώνη η ελληνική Δικαιοσύνη, που δυστυχώς δεν φημίζεται σε άλλες περιπτώσεις για την ταχύτητά της, φρόντισε να εκδώσει παράδοξο απαλλακτικό βούλευμα για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδο, σε σχέση με την πιθανή συμμετοχή του στο σκάνδαλο Novartis.
Παρότι ο κ. Λοβέρδος κατονομαζόταν με σαφήνεια από το FBI στις πληροφορίες που είχε στείλει στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές ως ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν δεχτεί δωροληψία από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή του. Στο βούλευμα, στο οποίο το Συμβούλιο κάνει στην πραγματικότητα δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Μαρίας Κάψου, υποστηρίζεται πως δεν προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ώστε να στηριχθεί εναντίον του βουλευτή η κατηγορία της δωροληψίας πολιτικού προσώπου κατ’ εξακολούθηση, που φέρεται ότι τέλεσε από 1.4.2011 έως 17.5.2012.
Το σκεπτικό
Σύμφωνα με τους δικαστές, δηλαδή, δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες στον Ανδρέα Λοβέρδο για την υπερτιμολόγηση των επίδικων φαρμάκων της Novartis, λόγω μη ύπαρξης επαρκών στοιχείων για τη στήριξη της εν λόγω κατηγορίας. Κι ας έχει παράσχει το FBI στις ελληνικές Αρχές τα στοιχεία που μιλούν για ανάμειξη πολιτικών προσώπων, με βάση τα οποία η Novartis πλήρωσε στις ΗΠΑ 310.000.000 δολάρια για αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας. Κι ας έχει αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου πως δεν υπήρξε πολιτική σκευωρία στο σκάνδαλο Novartis, γεγονός που συνεπάγεται πως υπήρξε συμμετοχή πολιτικών προσώπων.
Η επιχείρηση απαλλαγής του Ανδρέα Λοβέρδου από το σκάνδαλο φαίνεται πως «χτίζεται» εδώ και καιρό. Τον περασμένο Ιούνιο είχε προκληθεί τεράστιος θόρυβος όταν αποκαλύφθηκε πως το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου αφαιρέθηκε -και μάλιστα δύο φορές- από την επίσημη μετάφραση εγγράφου του FBI, που είχε κάνει η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Στο έγγραφο των αμερικανικών Αρχών αναφερόταν με σαφήνεια πως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χρηματίστηκε προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα του φαρμακευτικού κολοσσού Novartis. Αξίζει να θυμηθούμε, τώρα που το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αποφάσισε να απαλλάξει τον Ανδρέα Λοβέρδο, τι ακριβώς ανέφερε το κείμενο του FBI, το οποίο άλλαξε στη μετάφραση:
• «Το 2012 η NVG (σ.σ.: Novartis Ελλάς) πλήρωσε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο, που ξεπλύθηκαν μέσω της Medical Development, για να εμποδίσει ένα ανταγωνιστικό φάρμακο να αντικαταστήσει το Lucentis (που κατασκευάζεται από τη Novartis) ως θεραπεία πρώτης γραμμής για οφθαλμική χρήση».
• «Το 2010 ο Ανδρέας Λοβέρδος (υπουργός Υγείας) εισήγαγε δύο νέα φάρμακα της Novartis. Tο φάρμακο Gilenya με μεγάλη εμπορική επιτυχία και μια δεύτερη διατύπωση του φαρμάκου Tasigna, μέσω μιας ταχείας διαδικασίας έγκρισης και τιμολόγησης, παρά την εφαρμογή ενός σχεδίου εξοικονόμησης χρημάτων που τέθηκε σε εφαρμογή από το υπουργείο Υγείας».
Οι παραπάνω δεν είναι οι μόνες αναφορές εμπλοκής του ονόματος του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο απάλλαξε χθες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, στο σκάνδαλο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας. Ακόμη και το απαλλακτικό βούλευμα που είχε εκδοθεί από το ίδιο Συμβούλιο, τον περασμένο Νοέμβριο, για τον καθηγητή Νίκο Μανιαδιάκη σε σχέση με το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας από τη Novartis, αποδεχόταν την εμπλοκή Λοβέρδου στο σκάνδαλο. Το συγκεκριμένο βούλευμα είχε αποδεχτεί πως το 2010 και το 2011 ο Νίκος Μανιαδάκης ζήτησε και έλαβε 58.000 ευρώ και 90.000 ευρώ, αντίστοιχα, από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Novartis στην Ελλάδα Κωνσταντίνο Φρουζή, τα οποία έδωσε στον Ανδρέα Λοβέρδο, αφού παρακράτησε το ποσοστό του. Ωστόσο, είχε αποφασίσει την απαλλαγή του καθηγητή για το συγκεκριμένο αδίκημα, εκφράζοντας το επίσης παράδοξο επιχείρημα πως ο Νίκος Μανιαδάκης δεν ήταν διορισμένος σύμβουλος στο υπουργείο.
Το αμερικανικό δημόσιο είχε στηριχτεί στις καταθέσεις των ίδιων μαρτύρων
Το απαλλακτικό βούλευμα για τον Ανδρέα Λοβέρδο αναφέρει ακόμη πως οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων «Αικατερίνης Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη» είναι αόριστες, καθώς δεν ήταν αυτόπτες μάρτυρες και δεν συμπεριλαμβάνουν συγκεκριμένα περιστατικά δωροληψίας, μην προσδιορίζοντας τον χρόνο, τόπο και χρηματικό ποσό. Εκτός από το γεγονός πως το αμερικανικό δημόσιο βασίστηκε σε αυτές τις καταθέσεις και κέρδισε αποζημίωση από τη Novartis, αντίθετη άποψη από τους πρωτοδίκες έχει εκφράσει και ο Αρειος Πάγος.
Στο απαλλακτικό βούλευμα που εξέδωσε στις 30 Ιουνίου το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου για εκδότες, δημοσιογράφους, εισαγγελείς αλλά και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που κατηγορούνταν ότι συμμετείχαν σε σκευωρία ώστε να στοχοποιηθούν αδίκως πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο Novartis, οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων κρίθηκαν απολύτως αξιόπιστες και βασισμένες σε στοιχεία.
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί του Αρείου Πάγου ανέφεραν, μεταξύ άλλων, πως:
– Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «δεν εξέφρασαν απλή γνώμη, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, όπως αβασίμως αποδίδεται στους κατηγορουμένους εισαγγελείς, εφόσον κατά τη διάρκεια της ενιαίας -κατά τα προαναφερθέντα- κατάθεσής τους προσκόμισαν και αποδεικτικά στοιχεία, έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία».
– Η επιλογή των προστατευόμενων μαρτύρων δεν ήταν αυθαίρετη από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, αλλά επρόκειτο «για κλήτευση ουσιωδών μαρτύρων, σύμφωνα με τον ΚΠΔ, λόγω της θέσης τους στην εταιρία (σ.σ.: στη Novartis) οι δύο εξ αυτών και στο υπουργείο ο τρίτος».
– Επίσης, «ουδόλως πιέστηκαν ή καθοδηγήθηκαν από τους εισαγγελείς να καταθέσουν στοχευμένα εις βάρος των δέκα πολιτικών προσώπων». Εν ολίγοις, το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο, μελετώντας όλο το υλικό της ανάκρισης, είχε αποδομήσει ολοκληρωτικά τις μηνύσεις των πολιτικών προσώπων που βασίζονταν στη ρητορική πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν αναξιόπιστοι και τα στοιχεία τους αόριστα. Κι αυτήν τη ρητορική επέλεξε να επαναφέρει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών προκειμένου να απαλλάξει τον Ανδρέα Λοβέρδο, παρά την αντίθετη άποψη που έχουν πλέον εκφράσει με απόφασή τους ανώτατοι δικαστές. Η τρικυμία εν κρανίω της Δικαιοσύνης συνεχίζεται…