Ο Στυλιανίδης πανηγύριζε για την… επιτυχία στην Πεντέλη και μοίραζε συγχαρητήρια
Το ημερολόγιο έδειχνε 17 Μαΐου, όταν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης διαβεβαίωνε σε συνέντευξη Τύπου πως ο κρατικός μηχανισμός είναι απόλυτα έτοιμος, ότι ο φετινός αντιπυρικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία των περυσινών πυρκαγιών, αλλά και ότι το βασικό δόγμα της Πολιτικής Προστασίας θα είναι η πρόληψη, η προετοιμασία, η ετοιμότητα και η άμεση επέμβαση.
Δύο μήνες έπειτα από εκείνες τις βαρύγδουπες δηλώσεις, κάηκαν η Πεντέλη και η περιοχή των Μεγάρων. Πριν από λίγες ημέρες είχαν καεί το Ρέθυμνο και η Ηλεία -όπως πέρυσι,- αλλά και η Εύβοια, που ακόμα μετράει τις πληγές της από το περυσινό οδυνηρό καλοκαίρι. Όμως, είχαμε ήδη πυρκαγιές στη μισή Ελλάδα: στην Αχαΐα -ξανά-, στην Αρκαδία, στη Λακωνία, στη Μεσσηνία, στη Βοιωτία, στη Σάμο, στη Φθιώτιδα, στη Χαλκιδική, στην Κάρυστο, στον Εβρο, στη Σέριφο, στη Σύρο, στην Τζια, στο Πόρτο Γερμενό, στην Αμφισσα και την Ιτέα, αλλά και στη Βούλα.
Η μακάβρια λίστα, που ελπίζουμε να κλείσει εδώ, φανερώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο πως για ακόμα ένα καλοκαίρι το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και το «μάρμαρο» αυτής της αποτυχίας το πληρώνει ο πολύπαθος λαός. Ο πρωθυπουργός παρέμεινε επί ώρες άφαντος, με το Μαξίμου να αρκείται στη διαρροή μιας φωτογραφίας που δείχνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνεται για την πορεία της πυρκαγιάς.
Ωστόσο, αργά το απόγευμα έκανε δηλώσεις από το συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, όπου βρέθηκε και ενημερώθηκε για την εξέλιξη των πυρκαγιών.
Για τη φωτιά στην Πεντέλη είπε πως «ήταν μια πυρκαγιά με πάρα πολύ δύσκολα χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε στην Πεντέλη, αλλά μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό και πιστεύω ότι όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά που είχαμε δει στο παρελθόν», προσθέτοντας: «Με αυτή τη λογική θα προχωρήσουμε από εδώ και στο εξής. Αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε μια πυρκαγιά στα Μέγαρα, η οποία αντιμετωπίζεται με τα εναέρια, με τα επίγεια τμήματα. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία. Έχουμε και κάποιες πυρκαγιές στη Σαλαμίνα».
Ο ίδιος, μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «είμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο, έχουμε 60-70 πυρκαγιές την ημέρα, τις περισσότερες δεν τις μαθαίνουμε ποτέ, διότι σβήνουν εν τη γενέσει τους. Όμως στατιστικά είναι βέβαιο ότι κάποιες θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση η οποία απαιτείται».
Αναφορικά με τα πιθανά αίτια είπε πως «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορούμε να έχουμε περισσότερα όταν ολοκληρώσει το ανακριτικό της Πυροσβεστικής τη δουλειά του».
«Silver alert», όμως, θα έπρεπε να είχε εκδοθεί και για το μεγάλο «asset» της κυβέρνησης, τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος εμφανίστηκε 24 ώρες μετά την πυρκαγιά για να αποσείσει κάθε ευθύνη. Φυσικά, από το κάδρο των… ανεύθυνων-υπεύθυνων δεν θα μπορούσε να λείπει και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος για άλλη μια φορά επέλεξε να θυσιάσει την ουσία στον βωμό της επικοινωνίας και να εμφανιστεί… δακρυσμένος μπροστά στις κάμερες, σε μια αστεία επίδειξη θεατρινισμού.
Η πυρκαγιά που έκαψε έναν από τους τελευταίους μεγάλους πνεύμονες της Αθήνας αφήνει πίσω της χάος. Πόσο μάλλον όταν το Αστεροσκοπείο Αθηνών έκανε γνωστό πως είχε ενημερώσει από τη Δευτέρα για κίνδυνο πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Ο απολογισμός είναι τρομακτικός: χιλιάδες στρέμματα δάσους αποτεφρωμένα, περιουσίες κατεστραμμένες, υποδομές στο έλεος της πυρκαγιάς. Όμως, η πύρινη λαίλαπα που πολιόρκησε ολόκληρη την Πεντέλη αφήνει πίσω της κάτι πολύ χειρότερο και πολύ πιο βαθύ: ένα διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας, οργής και αγανάκτησης σε μια κοινωνία που βρίσκεται εδώ και μήνες στα όρια της ψυχολογικής και νευρικής κατάρρευσης.
Και αυτά τα συναισθήματα γιγαντώνονται, όταν ο κόσμος βλέπει από τη μια πλευρά τις εικόνες κόλασης στη βόρεια Αττική και από την άλλη ακούει τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να υποστηρίζει θρασύτατα ότι στην καμένη Πεντέλη υπήρξε «οργανωμένη επιχείρηση», «γρήγορος και άμεσος συντονισμός», αλλά και ότι οι περιοχές που κάηκαν, όπως η Παλλήνη, ο Γέρακας, η Πεντέλη, η Ανθούσα, το Ντράφι, η Διώνη, είναι… δύσβατα τοπία ή περιαστικές περιοχές.
Με κάτι τέτοιες δηλώσεις ο Γιώργος Γεραπετρίτης παίζει με τη νοημοσύνη όλων, αλλά υποτιμά και υποβαθμίζει ακόμα και τα θετικά στοιχεία που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Γιατί, όταν ο υπουργός Επικρατείας κάνει το μαύρο… άσπρο, υποβαθμίζει την έγκαιρη εκκένωση οικισμών που είχε ως αποτέλεσμα να μη θρηνήσουμε δεκάδες θύματα και τη δουλειά των αστυνομικών που συνέβαλαν στην επιχείρηση και των πυροσβεστών που για ακόμα ένα καλοκαίρι μάχονται σαν ήρωες.
Για την κυβέρνηση είναι λογικό να ανεβάζει τον πήχη με… επικλήσεις στο Μάτι. Όμως, για την κοινωνία αυτό είναι εξοργιστικό. Ο κόσμος δεν ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία για να μην έχουμε ένα νέο Μάτι, αλλά για να κάνει πράξη όσα έλεγε προεκλογικά για την ανοικοδόμηση της Πολιτικής Προστασίας και τη βελτιστοποίηση της απόδοσής της. Και σε αυτό, η κυβέρνηση έχει αποτύχει…