Η 21η Ιουλίου, D-Day για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου. «Μαύρα» σενάρια από την Goldman Sachs
Ως ενεργειακή «D-Day» περιγράφεται ήδη από αναλυτές η 21η Ιουλίου, ενώ το ενδεχόμενο να κρατήσει κλειστό τον NordStream 1 ο Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί τρόμο στην Ευρώπη – ειδικά εν όψει ενός χειμώνα που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι εφιαλτικός! Αν και ο αγωγός ροής φυσικού αερίου παρέμεινε χθες για δεύτερη ημέρα εκτός λειτουργίας, λόγω των προγραμματισμένων εργασιών συντήρησής του, ουδείς ορκίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος θα τον ανοίξει ξανά. Και το θρίλερ θα συνεχίζεται όσο το Κρεμλίνο τηρεί σιγή ιχθύος για το ζήτημα.
Μόνο τυχαία δεν είναι λοιπόν η επισήμανση του επικεφαλής της Διεθνούς Αρχής Ενέργειας, που διεμήνυσε ότι αυτή η ενεργειακή κρίση είναι η μεγαλύτερη που έχει βιώσει ποτέ ο πλανήτης – τόσο ως προς το εύρος όσο όμως και ως προς την πολυπλοκότητά της.
Έκρηξη του κόστους
Κυνική όπως πάντα στις προβλέψεις της, η Goldman Sachs έσπευσε τις τελευταίες ώρες να παρουσιάσει ένα σενάριο στο οποίο ουσιαστικά αποτυπώνεται το τι θα σημαίνει για τις ευρωπαϊκές οικονομίες μια απόφαση της Μόσχας να κρατήσει κλειστή τη στρόφιγγα, διακόπτοντας έτσι τη ροή φυσικού αερίου προς τη γηραιά ήπειρο.
Ένα σενάριο που προβλέπει πρακτικά ότι τα τιμολόγια τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και του φυσικού αερίου που θα φτάνουν στα νοικοκυριά θα αγγίζουν ακόμη και τα… 500 ευρώ τον μήνα! Πάντα κατά τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, προβλέπεται έκρηξη του ενεργειακού κόστους κατά περίπου 65% σε σχέση με τώρα, που ήδη η τιμή της μεγαβατώρας βρίσκεται στα ύψη, ξεπερνώντας τα 170 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή, λοιπόν, ένα μέσο ευρωπαϊκό νοικοκυριό που καταναλώνει περίπου 3 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας και 15 μεγαβατώρες φυσικού αερίου ετησίως θα πρέπει να πληρώσει σε ένα έτος περίπου 5.650 ευρώ για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, δηλαδή 470 έως 500 ευρώ τον μήνα!
Την κατάσταση ήρθε πάντως χθες να περιπλέξει ακόμη περισσότερο η ανακοίνωση της Gazprom, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού NordStream 1, ο οποίος εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.
«Η Gazprom δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου», τον οποίο η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατόν να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, πρόσθεσε ο κολοσσός.
Τέλος, την Τετάρτη έγινε γνωστό πως η Γερμανία -που, όπως όλα δείχνουν, ήδη πλήττεται άγρια από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και ατενίζει τον χειμώνα με τρόμο- θα σταματήσει τελείως να αγοράζει από τη Ρωσία άνθρακα την 1η Αυγούστου και πετρέλαιο την 31η Δεκεμβρίου, συνεχίζοντας τη μείζονα αλλαγή που έχει αρχίσει στον ενεργειακό εφοδιασμό της, όπως τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών της χώρας Γεργκ Κούκις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Σίδνεϊ.