Ο πρωθυπουργός παρακολουθούσε αμήχανος την ήττα της πατρίδας μας από την «επέλαση» του Ερντογάν στην Ισπανία
Έβλεπε τον Ταγίπ Ερντογάν να προελαύνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, να τα παίρνει όλα και οι «σύμμαχοί» μας να του κάνουν γονυκλισίες για να άρει το βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμεινε αμήχανος, αμίλητος, παθητικός θεατής, καταγράφοντας μια διπλή ήττα στο ενεργητικό του και, δυστυχώς, στο ενεργητικό της χώρας… Κομπάρσος κανονικός!
Κι αυτό γιατί όχι μόνο δεν φρόντισε να διασφαλίσει μέσα από αυτή τη συμφωνία ΝΑΤΟ, Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας τα εθνικά μας συμφέροντα στα νησιά του Αιγαίου, που αμφισβητεί ευθέως ο Τούρκος πρόεδρος, αλλά είδε ακόμα κι αυτά τα «πολυθρύλητα» χειροκροτήματα στο Κογκρέσο να τα παίρνει ο… αέρας, αφού, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ δήλωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16.
Κι όμως, παρά την οφθαλμοφανή αποτυχία του πανηγύρισε -λες και είναι σχολιαστής και αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, και όχι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας- για την επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη συμμαχία, τονίζοντας ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Η τελευταία του φράση, που ερμηνεύτηκε ως αιχμή για την Τουρκία, δείχνει πως αδυνατεί να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι για την Τουρκία η συμφωνία που πέτυχε και πόσο βλαπτική για τη χώρα μας… Για την Τουρκία μόνο καιροσκοπισμός δεν είναι όσα πέτυχε… Δήλωσε ακόμα ότι η «προσήλωση της συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία. Δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της συμμαχίας, και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».
Επίσης, στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, και επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα. Συνεργάτες του έλεγαν ότι οι αναφορές του περί κυρώσεων που δεν εφαρμόζουν όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ αφορούσαν την Τουρκία, μόνο που, όπως φάνηκε, δεν ίδρωσε το αυτί ούτε του Ερντογάν ούτε κανενός άλλου, καθώς η Τουρκία, παρότι δεν συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αναβαθμίζει τη θέση της διεθνώς με την κάλυψη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., και κλιμακώνει τις απειλές της στο Αιγαίο.
Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές, κάνοντας το μαύρο άσπρο, υποστήριζαν χθες ότι η συμφωνία ΝΑΤΟ, Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας ήταν μια αναδίπλωση του Ταγίπ Ερντογάν χωρίς να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας. Σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν διαδραματίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στα εξοπλιστικά προγράμματα της Αγκυρας.
Όσον αφορά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αμυνα και Ασφάλεια (ΚΠΑΑ), καθώς και στο σχήμα της Μόνιμης Διαρθρωμένης [Αμυντικής] Συνεργασίας (PESCO) της Ε.Ε., αναφέρουν ότι οποιαδήποτε στήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας σε αυτό το τουρκικό αίτημα συμβολικό χαρακτήρα έχει μόνο, καθώς για τη συμμετοχή οποιουδήποτε τρίτου κράτους στην ΚΠΑΑ ή στην PESCO απαιτείται ομόφωνη απόφαση των συμμετεχόντων κρατών της Ε.Ε., στα οποία συμπεριλαμβάνονται τόσο η χώρα μας όσο και η Κύπρος.
Τα επιχειρήματα αυτά είναι στον αέρα, καθώς η «απομονωμένη Τουρκία», μεταξύ άλλων, πέτυχε άρση του εμπάργκο όπλων από τις χώρες αυτές, ενώ ήδη έχει προηγηθεί και η άρση από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέστησε ουσιαστικά ευρωπαϊκό θέμα την ασφάλειά της απέναντι σε απειλές που δέχεται (η Τουρκία υποστηρίζει ότι δέχεται και απειλές από την Ελλάδα στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο…) και ανοίγει η πόρτα στο πάγιο αίτημά της για τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή άμυνα και άσφάλεια, ενώ φυσικά παίρνει και τα F-16.