Ενώ ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε τη σημασία μείωσης των εντάσεων, οι Τούρκοι απάντησαν με 21 παραβιάσεις
Σύντομη συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ είχε χθες -εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης από την Αγκυρα– ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Στη συνομιλία υπογραμμίστηκε η σημασία διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε τη σημασία μείωσης των εντάσεων.
Όμως, παρά τη συνάντηση η Τουρκία συνέχισε την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο, καθώς ένα μη επανδρωμένο αερόχημα, που κατά πάγια πρακτική αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, πραγματοποίησε μία παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 21 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.
Κατά τη συζήτηση για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Επίσης, επισήμανε τη σημασία της αμυντικής ενίσχυσης και αποτροπής σε μια προσέγγιση 360 μοιρών, υπογραμμίζοντας την πολυδιάστατη συνεισφορά της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, αναδεικνύοντας τη στρατηγική αξία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, για τις δυνάμεις ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, αλλά και ως πύλης ασφαλούς και απρόσκοπτου ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στην περιοχή.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμβολή του Κέντρου Αριστείας Ενοποιημένης Αντιαεροπορικής και Αντιπυραυλικής Αμυνας (IAMD CoE) στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συμμαχικού ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.
Επίσης, σημείωσε ότι η Ελλάδα, διατηρώντας τις αμυντικές της δαπάνες άνω του ορίου του 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και τις επενδύσεις σε κύριο αμυντικό εξοπλισμό σε ποσοστό άνω του 20% των αμυντικών δαπανών, συμμετέχει ενεργά στις επιχειρήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ, εκπληρώνοντας στο έπακρο τις υποχρεώσεις της.
Τέλος, στο περιθώριο της συνόδου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συζήτησε με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου τις εξελίξεις στην Ουκρανία, την κατάσταση ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο και την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.