Με μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε «υψηλού τακτικισμού», ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέκυψε από τις κάλπες της 15ης Μαΐου, τη Ράνια Σβίγκου για γραμματέα του κόμματος, με αναπληρωτή τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού και θεωρούμενο alter ego του Νίκου Παππά, Γιώργο Βασιλειάδη. (Η υπόδειξή του εγείρει ερωτήματα, δεδομένου ότι υπήρξε ο βασικός πληροφοριοδότης του Σάμπυ Μιωνή, όταν τον τελευταίο τον ήλεγχε η Δικαιοσύνη.)
Η πρόταση Τσίπρα προκάλεσε αμηχανία στους κόλπους της «Ομπρέλας», από την οποία προέρχεται η «μετριοπαθής» Σβίγκου. «Δεν είχαμε ενημερωθεί, ούτε κι η Ράνια μάς προϊδέασε» είπαν για την υποψηφιότητά της, που εγκρίθηκε με ποσοστό 76,5% και αξιοσημείωτο αριθμό «λευκών», που εκφράζει τη συμμετρική δυσαρέσκεια που προκάλεσε η ανάδειξή της. Μερίδα στελεχών της «Ομπρέλας», εκτός του Ευκλείδη Τσακαλώτου και άλλων που είδαν ότι ο Τσίπρας τείνει χείρα φιλίας, αν και -όπως σημείωναν- «απαιτούνται περαιτέρω κινήσεις», δήλωνε στους διαδρόμους τη δυσφορία της.
Το συγκεκριμένο δίδυμο προκάλεσε και τη δυσαρέσκεια πολλών «προεδρικών», οι οποίοι υποστήριζαν ότι πρόκειται για επιλογές που δεν εκφράζουν ούτε την ανανέωση ούτε την ενότητα, αλλά ούτε και τον στόχο της διεύρυνσης. Από το βήμα, μάλιστα, Παύλος Πολάκης και Στέλιος Παππάς (ο πατέρας του πρώην υπουργού) δήλωσαν τη διαφωνία τους, επειδή, όπως υποστήριξαν, «η Σβίγκου ήταν κατά της διεύρυνσης». Από την πλευρά του, και ο Θοδωρής Δρίτσας της «Ομπρέλας» παρατήρησε ότι οι προεδρικές προτάσεις, όπως και αυτές για τη νέα Πολιτική Γραμματεία (το παλαιό Πολιτικό Συμβούλιο), που θα απαρτίζεται πλέον από 41 μέλη, «δεν ήταν και τόσο ενωτικές».
Ενοχλημένος ο Α. Τσίπρας από το γεγονός ότι αμαυρώθηκε το πανηγυρικό κλίμα που επιθυμούσε να προσδώσει, απάντησε με οργή στον Π. Πολάκη: «Δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών, ο εκφραστής των απόψεων και των προτάσεών μου είμαι μόνο εγώ». Στο ίδιο κλίμα, απάντησε στον Θ. Δρίτσα: «Εγώ έκανα μια προφανώς συνθετική πρόταση, διότι η Ράνια Σβίγκου προέρχεται από την εσωκομματική μειοψηφία και σήμερα, αντί να δω χαρούμενα πρόσωπα, βλέπω πρόσωπα θλιμμένα». Είναι φανερό -και το υπογράμμισε ο Α. Τσίπρας στην εισαγωγική ομιλία του- ότι μετά τη νίκη που πέτυχε στο συνέδριο απέναντι σε αυτό που θεωρεί «τάσεις-καρικατούρες για αναπαραγωγή μηχανισμών», οδηγεί τώρα στο περιθώριο και την πλευρά των προεδρικών, στους οποίους απαγόρευσε να μιλούν εξ ονόματός του.
Από τα νέα όργανα δήλωσαν οικειοθελή αποχώρηση οι Βούτσης, Δρίτσας, Δραγασάκης και Βίτσας. Αντίθετα, από την πρόταση του προέδρου, που περιελάμβανε μέλη όλων των τάσεων, απουσίαζαν στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, η Αννέτα Καββαδία και ο Πάνος Λάμπρου που εκλέχθηκαν κόντρα στη γραμμή.