Ιστορικό «άδειασμα» στην Αθήνα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη επεφύλαξε η Ουάσινγκτον μόλις πέντε ημέρες πριν από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο – μια επίσκεψη στην οποία βέβαια ποντάρει πολλά και σε επικοινωνιακό, πέρα από πολιτικό, επίπεδο το Μέγαρο Μαξίμου.
Τι συνέβη; Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους επικεφαλής του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνουν την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων και άλλου εξοπλισμού για τον στόλο των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της διαρκώς προκλητικής Τουρκίας, η οποία, όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα γεγονότα, μόνο… απομονωμένη δεν είναι.
Όπως αποκάλυψε η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα «The Wall Street Journal», η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτόν σημαντικά τα μαχητικά αεροσκάφη της γειτονικής χώρας.
Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για την πώληση πυραύλων AIM-9 Sidewinder και AIM-120 Amraam. Μια πώληση στην οποία, βέβαια, εάν συμπεριληφθούν ραντάρ και άλλος εξοπλισμός, θα κόστιζε στην Τουρκία πάνω από 400.000.000 δολάρια. Η διοίκηση Μπάιντεν προέβη λοιπόν στο εν λόγω αίτημα στέλνοντας ανεπίσημη ειδοποίηση σε ηγέτες-κλειδιά (key leaders) και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, δηλαδή στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
Οπότε, εάν οι ηγέτες του Κογκρέσου δώσουν το πράσινο φως για την πώληση, τότε η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει βάσει νόμου να στείλει εν συνεχεία επίσημη ειδοποίηση για τη συμφωνία. Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να στείλει ξεχωριστό αίτημα στο Κογκρέσο αργότερα μέσα στο 2022 που θα περιλαμβάνει την πώληση νέων F-16 στην Τουρκία και, μαζί, τις αναβαθμίσεις για τα υπάρχοντα αεροσκάφη της γείτονος. Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά από τη «Wall Street Journal», ότι η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και να αποτρέψει την Τουρκία από το να έρθει ακόμη πιο κοντά σε Ρωσία και Κίνα.
Σύμφωνα πάντα με τη «Wall Street Journal», υπάρχουν Αμερικανοί αξιωματούχοι που προωθούν τη συμφωνία για τα τουρκικά F-16, με το επιχείρημα ότι εκείνη θα μπορούσε να συμβάλει στην αποκατάσταση της αμερικανοτουρκικής αμυντικής σχέσης σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ολα αυτά συμβαίνουν με φόντο βέβαια την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ, σήμερα, στο ελληνικό Κοινοβούλιο.