Μιλώντας στο συνέδριο άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και αποδόμησε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του επί παντός επιστητού
Θέμα ηγεσίας θέτει ο Αντώνης Σαμαράς στη Νέα Δημοκρατία! Από το βήμα του 14ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος, ο πρώην πρωθυπουργός -ο οποίος από την πλευρά του βαρύνεται και αυτός με τεράστιες ευθύνες για την πορεία που έχει πάρει από την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης η παράταξη- άσκησε δριμεία κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και αποδόμησε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του επί παντός επιστητού, μεταξύ άλλων για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, την εξωτερική πολιτική και την ιδεολογική κατεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας, προκαλώντας αναταραχή στο κυβερνών κόμμα.
«Δεν έχει κανένα νόημα να χαϊδέψω αυτιά! Δεν θα ήμουν έτσι χρήσιμος στη χώρα, ούτε στην κυβέρνηση ούτε στην παράταξη την οποία υπηρετώ εδώ και 45 χρόνια» τόνισε στην αρχή της ομιλίας του και στη συνέχεια… απασφάλισε.
Την ίδια ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, διεμήνυε ότι «η μάχη των εκλογών δίνεται και κερδίζεται στον χώρο του Κέντρου», ο Αντώνης Σαμαράς είχε διαφορετική άποψη: «Ενα κόμμα δεν μπορεί να εκφράζει τους πάντες. Γι’ αυτό και προ καιρού δήλωσα ότι η Ν.Δ. δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει Ποτάμι. Να ανοιχθούμε σε όλους, ναι, αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά, ναι, αλλά μην ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει! Και στη Δεξιά δεν χωράει η Ακροδεξιά… Το νεοναζιστικό μόρφωμα εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή».
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για «λάθη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος που καλώς σήμερα διορθώθηκαν», ωστόσο το ζήτημα από δω και μπρος, όπως είπε, «είναι να υπάρξει μόνιμη λύση. Και ευρωπαϊκή και ελληνική. Γιατί, αν δεν υπάρξει αλλαγή στην τιμολόγηση και αλλαγή στη φορολογία, είμαστε στον αέρα. Οι έκτακτες επιδοτήσεις δεν μπορεί να είναι μόνιμη λύση. Γιατί ασφαλώς δεν είναι μόνον οι τιμές ενέργειας. Είναι και οι -εξαρτημένες από την ενέργεια- πρώτες ύλες».
Οπως ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, «και τα τελευταία δυόμισι χρόνια αργήσαμε κι εμείς να αξιοποιήσουμε τα ελληνικά ενεργειακά κοιτάσματα. Ηταν λάθος μας που το αργήσαμε… Και ήταν σφάλμα εκείνο που ειπώθηκε, ότι “δεν μας ενδιαφέρει να τρυπήσουμε τον βυθό των θαλασσών” (σ.σ.: βάζοντας στο κάδρο, εκτός από τον Μητσοτάκη, και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια), γιατί εμείς, λέει, είμαστε με την πράσινη ενέργεια… Τι μήνυμα δώσαμε στις εταιρίες που είχαν πάρει τα συμβόλαια έρευνας και εξόρυξης; Oτι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται! Πριν λίγες μέρες, βέβαια -και πολύ σωστά-, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το αντίθετο: ότι θα επιταχυνθούν οι έρευνες για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Αλλά οι εταιρίες δείχνουν ήδη απρόθυμες. Δυστυχώς, η ζημιά έχει γίνει. Και πρέπει γρήγορα να διορθωθεί. Και μπορεί να διορθωθεί… Οπως διορθώθηκε και το λάθος της άμεσης απολιγνιτοποίησης ως το 2024 (σ.σ.: που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης)».
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στην ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο: «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που ισχύει σήμερα, προβλέπει με σαφήνεια ότι τα ελληνικά νησιά -συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου- έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Πλήρη! Πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική ΑΟΖ “ακουμπά” την Κυπριακή. Δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο». Είπε, εξάλλου, ότι «λόμπι του κατευνασμού στα εθνικά θέματα έχει διεισδύσει σε όλα τα κόμματα» και μίλησε για «κάποια κέντρα που σχεδιάζουν -και δεν το κρύβουν- να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική “συνθηκολόγηση” με την Τουρκία. Να “μοιράσουμε” -δηλαδή, να εκχωρήσουμε- τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο… Δηλαδή, ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό, τις “Πρέσπες του Αιγαίου”. Αυτό η παράταξή μας και ολόκληρος ο ελληνικός λαός δεν θα το επιτρέψει».
Για μία ακόμη φορά, ο πρώην πρωθυπουργός φάνηκε αντίθετος στον διάλογο με την Αγκυρα. «Κανείς δεν της επέβαλε ποτέ κυρώσεις! Γιατί κυρώσεις από τρίτους σε επεκτατιστή δεν επιβάλλονται, όταν βρίσκεσαι σε επίσημο διάλογο μαζί του» είπε, ενώ αναφέρθηκε στο «έγκλημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», εν αναμονή της έλευσης στη Βουλή των τριών μνημονίων συνεργασίας με τα Σκόπια.
Ο Κυριάκος απάντησε με αιχμές στον πρώην, αλλά δεν τόλμησε να τον διαγράψει
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε μεν στη σκληρή κριτική που του απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς και την ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα που αυτός παρουσίασε, ωστόσο -ακόμη μία φορά- δεν τόλμησε να τον διαγράψει. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ν.Δ. κλείνοντας τις εργασίες του 14ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να απαντήσει με το… ίδιο νόμισμα στον Μεσσήνιο πολιτικό, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι την πρώτη μέρα του συνεδρίου, την Παρασκευή, δεν έδωσε το «παρών», επικαλούμενος «προσωπικό λόγο».
«Περάσαμε από δύσκολες στιγμές. Φτάσαμε να πάρουμε 18% για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και να φτάσουμε στο 40%, ακριβώς επειδή ανανεωθήκαμε χωρίς να εγκαταλείψουμε τις παραδοσιακές μας αξίες» τόνισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας τις πρώτες εκλογές του 2012, όταν η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά είχε φτάσει στο ναδίρ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία «έχει γερές άγκυρες στις αξίες μας αλλά ταυτόχρονα ανοιχτά τα πανιά της στον άνεμο των ιδεών και της ανανέωσης», ενώ χαρακτήρισε την παράταξη «ένα κόμμα λαϊκό, πολυσυλλεκτικό και ενωτικό πάνω απ’ όλα».
Ο πρωθυπουργός, επιδιώκοντας τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος, τόνισε την αναγκαιότητα της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και εξήγησε τη σημασία της πρώτης κάλπης με το σύστημα της απλής αναλογικής. Παράλληλα, επιτέθηκε με σφοδρότητα στον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε τα εκλογικά διλήμματα στους πολίτες και κάλεσε τον κομματικό μηχανισμό σε απόλυτη εγρήγορση. «Εθνικός στόχος είναι η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία αυτό το καλοκαίρι» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκτίμησε δε ότι «εντός του 2023 θα πετύχουμε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα». Μέσα στον επόμενο χρόνο, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «οι πόροι από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα ενισχύουν την απασχόληση, ενώ στο εσωτερικό πεδίο θα ολοκληρωθούν αλλαγές που θεμελιώθηκαν με έμφαση σε υγεία και παιδεία». Εκανε δε λόγο για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους Ελληνες.
Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως κάνει «κοινωνικό σαμποτάζ, ζητώντας εθνικές ευθύνες και για τη διεθνή αναταραχή και έναν πόλεμο. Παρουσιάζει μια εικόνα της δήθεν κατεστραμμένης Ελλάδας και υπόσχεται με έναν νόμο και ένα άρθρο να ανακουφίσει τους πολίτες. Οι ανέξοδες υποσχέσεις ακούγονται καλά, αλλά φυλακίζουν μυαλά. Τα όμορφα λόγια όμορφα καίγονται, όμως. Είναι κάτι που το ζήσαμε, το πληρώσαμε, δεν πρέπει ποτέ να το ξαναζήσουμε. Η χώρα γύρισε σελίδα, όχι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τα κομματικά στελέχη να μείνουν «μακριά από κάθε έπαρση. Οφείλουμε να εξηγήσουμε τα πολλά που έγιναν. Χτίζουμε την Ελλάδα του αύριο, κλείνοντας ταυτόχρονα και τις πληγές του χθες. Σε έναν δρόμο όχι χωρίς λάθη, που με θάρρος αναγνωρίζουμε». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι «ο κυβερνητισμός και ο παραγοντισμός καραδοκούν πάντα».