Δίνοντας ένα άνευ προηγουμένου επικοινωνιακό ρεσιτάλ και βαφτίζοντας το ψάρι… κρέας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε χθες να πείσει ότι βάζει τέλος στους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να υποπέσει σε αντιφάσεις, να αναδείξει τα δικά του λάθη στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, η οποία πλήττει τον κόσμο από τον περασμένο Σεπτέμβριο και όχι από τον Δεκέμβριο ή την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, και εν τέλει να καταγγείλει τον… εαυτό του για τις αδικίες του χθες που θέλει να διορθώσει…
«Είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες του χθες, να οργανώσουμε καλύτερα την άμυνα του σήμερα, αλλά και να αποτρέψουμε κινδύνους τού αύριο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην αποτυχία όλων των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο ίδιος το προηγούμενο διάστημα. Μόνο που «είναι πολύ αργά για δάκρυα», γιατί αυτό που δεν είπε ο πρωθυπουργός είναι πως οι αδικίες του χθες μεταφράζονται σε λογαριασμούς χιλιάδων ευρώ για ευάλωτα και αδύναμα νοικοκυριά -που δεν πρόκειται να επιστραφούν στο σύνολό τους-, σε τεράστια υπερκέρδη για τις επιχειρήσεις ενέργειας και σε μια ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία, ενώ έχουν κάνει την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στο κόστος της ενέργειας.
Τα μέτρα που εξήγγειλε ήταν μέτρα πανικού, λόγω της ελεύθερης πτώσης της κυβέρνησης, θολά σε πολλά σημεία, με έντονα προεκλογικό άρωμα, ενώ έγιναν μία ημέρα πριν από το συνέδριο της Ν.Δ. για να δημιουργήσει πανηγυρικό κλίμα στην εναρκτήρια διαδικασία, αφού και τα ίδια τα μέλη της Ν.Δ. είναι απογοητευμένα από τις αυξήσεις.
Σύμφωνα με τα όσα είπε:
• Πρώτον, η Πολιτεία επιστρέφει σε κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300KWh. Η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες.
Μόνο που οι υπέρογκες αυξήσεις άρχισαν να έρχονται τον περασμένο Σεπτέμβριο και όχι τον Δεκέμβριο, τότε που και ο ίδιος και οι υπουργοί του έλεγαν ότι είναι πρόσκαιρο και εισαγόμενο φαινόμενο και θα περάσει. Επίσης, ενώ απέδωσε για ακόμα μία φορά τις αυξήσεις στον πόλεμο στην Ουκρανία -για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι δεν έλαβε εγκαίρως μέτρα-, δίνει αναδρομική ισχύ στις εξαγγελίες από τον Δεκέμβριο, αναγνωρίζοντας έτσι ότι η κρίση προϋπήρχε του πολέμου. Πρόκειται για κραυγαλέα αντίφαση.
• Δεύτερον, τα πρόσθετα «συγκυριακά έσοδα» των επιχειρήσεων παραγωγής ρεύματος με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας θα φορολογηθούν με ειδικό τέλος ύψους 90%. Αξιοσημείωτο είναι ότι απέφυγε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «υπερκέρδη», ενώ το ύψος αυτών δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.
• Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Εξηγώντας τι σημαίνει αυτό, είπε ότι με μια διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας «μπαίνει ένα έμμεσο πλαφόν», σταθεροποιούνται οι τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή, «αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής και κόβονται μαχαίρι τα υπερέσοδα των εταιριών ενέργειας».
Στην πραγματικότητα, αποφεύγει να βάλει ευθέως πλαφόν, όπως έχουν κάνει δεκάδες χώρες στην Ε.Ε. και αποκάλυψε πρόσφατα η «δημοκρατία», και να καταργήσει οριστικά και αμετάκλητα τη ληστρική ρήτρα.
• Τέταρτον, ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων.
Αστείες νουθεσίες για «μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας»
Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε και τις αστείες νουθεσίες.
«Η φθηνότερη ενέργεια, όμως, είναι αυτή που δεν καταναλώνεται ποτέ» είπε, παροτρύνοντας τους πολίτες σε «μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας, όπως μικρές αλλαγές στις ρυθμίσεις των κλιματιστικών μας [που] θα φέρουν αμέσως και χαμηλότερους λογαριασμούς». Πάλι καλά που δεν είπε να μην ανοίγουμε καθόλου τα κλιματιστικά ή τις ηλεκτρικές συσκευές και να επιστρέψουμε στο… λυχνάρι.
Είπε κι άλλα, όμως, που μοιάζουν αστεία, καθώς χαρακτήρισε την Ε.Ε -εκ του ασφαλούς βέβαια και πολύ όψιμα- «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο», επειδή ακόμα δεν έχει λάβει μέτρα για την ανακούφιση των πολιτών.
Όσο σωστός κι αν είναι ο χαρακτηρισμός δεν μπορεί να πείσει κανέναν ο πρωθυπουργός ότι έχει γίνει πολέμιος της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, από τη στιγμή που στα ευρωπαϊκά συμβούλια που προηγήθηκαν δεν διεκδίκησε για τη χώρα μας ελαφρύνσεις, όπως έκαναν άλλες χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία).