Ως αντισυνταγματικό έκρινε ο Άρειος Πάγος μνημονιακό νόμο του 2012 για την Πρωτοβάθμια Υγεία
Aπόφαση-βόμβα του Αρείου Πάγου κρίνει ως αντισυνταγματικό άλλον έναν μνημονιακό νόμο και ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή αναδρομικών έως 60.000 ευρώ σε περίπου 25.000 νυν και πρώην γιατρούς του ΕΣΥ. Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου επί της ουσίας επανέλαβε ανάλογη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία, αν και εκδόθηκε από τον Φεβρουάριο του 2018, δεν εφαρμόστηκε από τις δύο διαδοχικές κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ.
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή εξέλιξη, με την 3/2022 απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκρινε οριστικά ότι παράνομα καταβάλλονταν μειωμένες οι αποδοχές στους γιατρούς ΕΣΥ (Πρωτοβάθμια Υγεία) λόγω των περικοπών που επέβαλε ο νόμος 4093/2012 (έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016). Οι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος 4093/2012 δεν είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα και επομένως δεν πρέπει να εφαρμοστεί, γιατί:
α) Δεν προέβη σε «εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις από τις εν λόγω μειώσεις», ούτε «αν το αναμενόμενο οικονομικό όφελος που θα προκύψει από τις μειώσεις είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις επιπτώσεις των μειώσεων». Δηλαδή νομοθετήθηκαν μειώσεις που μπορούσαν να προκαλέσουν συνολικά ζημία αντί για όφελος και πιθανότατα προκάλεσαν ζημία.
β) Δεν εξετάστηκε από τον νόμο «αν θα μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» ως προς τη μείωση των δημόσιων δαπανών, αλλά με μικρότερο κόστος για τους γιατρούς του ΕΣΥ.
γ) Δεν εξετάστηκε αν οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ παραμένουν μετά τις νέες μειώσεις επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσής τους και ανάλογες της αποστολής που τους έχει ανατεθεί με το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος.
Επομένως, για τους 25.000 γιατρούς που υπηρετούσαν τότε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είτε εργάζονται ακόμη είτε έχουν συνταξιοδοτηθεί, οφείλονται αναδρομικά έως 1.000 τον μήνα μεικτά για διάστημα 4 ή 5 ετών κατά περίπτωση και τα συνολικά ποσά προσεγγίζουν τα 60.000 ευρώ.
Υπερκομματικό αμάρτημα
Σε δήλωσή του, ο δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση Γιάννης Τουτζιαράκης επισημαίνει:
«Οι λόγοι για τους οποίους όλα τα ανώτατα δικαστήρια έκριναν τις διατάξεις και τις περικοπές του νόμου 4093/2012 ως αντίθετες με το Σύνταγμα και μη εφαρμοστέες αποτελούν προπατορικό και υπερκομματικό αμάρτημα και βαραίνουν και το ισχύον μισθολόγιο του νόμου 4472/2017. Και το ισχύον μισθολόγιο καταλήγει σε καθαρές αμοιβές των γιατρών ΕΣΥ ίδιες ή και μικρότερες, χωρίς να έχει υπάρξει συμμόρφωση προς τις υποδείξεις όλων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας.
Χωρίς δηλαδή να υπάρξει σοβαρή εκτίμηση αν οι επιπτώσεις από το μειωμένο επίπεδο μισθών επιφέρουν τελικά οικονομική ζημία αντί για όφελος ή αν οι μη επαρκείς αποδοχές οδηγούν σε υπονόμευση της συνταγματικής υποχρέωσης να εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου (ΣτΕ 3802/2014, Ολομέλεια, 9/2016 και 2381/2016)».
Κατά την πάγια πρακτική, τα κυβερνητικά στελέχη αναμένεται ότι θα αρχίσουν από σήμερα κιόλας το παιχνίδι των… καθυστερήσεων. Κάτι αντίστοιχο έπραξαν, εξάλλου, και με αμετάκλητες αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων που αφορούσαν τις παράνομες μνημονιακές περικοπές στις συντάξεις (μάλιστα κάποιες εξ αυτών στον ίδιο νόμο, τον 4093 του 2012), τις οποίες είτε εφάρμοσαν μερικώς (π.χ. την απόφαση του ΣτΕ για το πετσόκομμα των συντάξεων) είτε αγνοούν παντελώς (π.χ. την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων).