Βουλευτές όλων των τάσεων δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το ναυάγιο της διαφημισμένης συνεδρίασης
Ισχυρούς κλυδωνισμούς στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα προκάλεσε η παρουσία μελών του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή, με τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης να είναι άκρως δυσαρεστημένοι, τονίζοντας στα διάφορα κοινοβουλευτικά πηγαδάκια που έδωσαν και πήραν χθες πως η εξέλιξη αυτή θα έπρεπε πάση θυσία να έχει αποφευχθεί.
Το ναυάγιο της παρέμβασης Ζελένσκι στάθηκε αφορμή για την ηχηρή επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του, αδειάζοντας με αυτόν τον τρόπο το Μέγαρο Μαξίμου. «Μεγάλο λάθος αυτό που έγινε». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός σε πηγαδάκι έξω από την αίθουσα των δημοσιογράφων, όταν κοινοβουλευτικοί συντάκτες τον κάλεσαν να σχολιάσει την παρέμβαση των δύο στρατιωτών.
Με το λιτό αυτό σχόλιο, επ’ αφορμής της παρουσίας των μελών του Τάγματος Αζόφ, ο Μεσσήνιος κατάφερε να δημοσιοποιήσει τη συνολικότερη ενόχλησή του για τους χειρισμούς του Μαξίμου στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σε κάθε περίπτωση το φιάσκο ολκής προκάλεσε παγωμάρα στο σύνολο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς βουλευτές όλων των τάσεων και των στρατοπέδων δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι μια τέτοια συνεδρίαση κατέληξε σε άνευ προηγουμένου φιάσκο.
«Γίναμε ρεζίλι διεθνώς» ανέφερε βουλευτής της συμπολίτευσης, ο οποίος είναι συνήθως χαμηλών τόνων, επισημαίνοντας πως το συμβάν καταστρέφει την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.
«Οφείλαμε να ξέρουμε» σχολίαζε άλλος βουλευτής της Ν.Δ., επιμένοντας, αν και υπήρξε πράγματι αιφνιδιασμός, ότι δεν είναι δυνατόν η ελληνική πλευρά να μη ζητήσει να λάβει γνώση του περιεχομένου του συνοδευτικού βίντεο που θα προβαλλόταν. Οι νεοδημοκράτες βουλευτές καταφέρθηκαν πάντως με σκληρά λόγια και εναντίον του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θεωρώντας ότι πρόσβαλε τη χώρα μας με τη στάση του, αλλά και τονίζοντας πως όφειλε να καταδικάσει την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Μάλιστα, εμφανίζονταν απολύτως βέβαιοι πως δεν θα τολμήσει να αναφερθεί στην Τουρκία ούτε κατά την απογευματινή παρέμβασή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, όπερ και εγένετο.
Η αντιπολίτευση κατακεραυνώνει την κυβέρνηση
Θυελλώδεις υπήρξαν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, στην παρουσία μελών του Τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή, με τα κόμματα να ζητούν εξηγήσεις τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και από το προεδρείο της Βουλής. Τα κόμματα, δε, που είχαν αντιδράσει από την πρώτη στιγμή στην πρόσκληση που απηύθυνε ο Ελληνας πρωθυπουργός στον Ουκρανό πρόεδρο αισθάνονται δικαιωμένα.
Με ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι την πλήρη ευθύνη φέρει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο πρωθυπουργός. Μίλησε για ιστορική ημέρα, αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν τον λόγο στη Βουλή» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Εξηγήσεις από τον Κώστα Τασούλα ζήτησε την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής, μέσω της Ευαγγελίας Λιακούλη, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης δήλωσε πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση από άλλο πρόσωπο εκτός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας για «μια εξέλιξη που μας αιφνιδίασε εξαιρετικά δυσάρεστα». Σκληρή υπήρξε η αντίδραση του ΚΚΕ.
Σημειωτέον πως ο Περισσός είχε αντιδράσει εξαρχής στην πρόσκληση και απείχε από τη χθεσινή συνεδρίαση. «Ντράπηκε και η ντροπή στη Βουλή και την ομιλία Ζελένσκι με τα κόμματα του νατοϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του Τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι νατοϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ» σχολίασε το κόμμα. Όσο για την Ελληνική Λύση, που επίσης απείχε της συνεδρίασης, μίλησε για ημέρα ντροπής. «Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. επέτρεψαν τη μετατροπή του λίκνου της δημοκρατίας σε υπερασπιστή της ναζιστικής θηριωδίας, στη μαύρη επέτειο των 81 ετών από τη ναζιστική επίθεση στην Ελλάδα» σχολίασε το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ζητώντας ταυτοχρόνως την παραίτηση του Κώστα Τασούλα. Έντονη ήταν η αντίδραση και του ΜέΡΑ25, που έκανε λόγο για «απαράδεκτο» και «καταδικαστέο» συμβάν, που αποτελεί «απόλυτο εξευτελισμό».
Τάγμα Αζόφ: Η σπουδή Ζελένσκι να «ξεπλύνει» τους νεοναζιστές
«Οι Αζόφ είναι αυτοί που είναι, αλλά πολεμάνε για την πατρίδα». Με αυτά τα λόγια ο Ουκρανός πρόεδρος επιχείρησε ένα πρώτης τάξεως «ξέπλυμα» των νεοναζιστικών θέσεων του Τάγματος του Αζόφ σε τηλεοπτική μετάδοση. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξη που παραχώρησε πρόσφατα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο FOX News, έδειξε πως είναι διατεθειμένος να αναγνωρίσει τη χρησιμότητα του νεοναζιστικού τάγματος, σε καιρούς ταραγμένους, με απώτερο στόχο την επιστροφή σε μια ιδιότυπη «φόρμα», δήθεν αστικής δημοκρατίας, κομμένης και ραμμένης στα μέτρα της Δύσης. Το Τάγμα Αζόφ δεν είναι… χθεσινό. Έχει ιστορία που στην Ουκρανία μετράει χρόνια, αν και η επίσημη πρώτη εμφάνισή τους ως οργανωμένο τάγμα τοποθετείται στο 2014. Το Τάγμα Αζόφ είναι μια ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, της οποίας τα μέλη είναι υπερεθνικιστές, ασπάζονται νεοναζιστικές ιδέες και τρέφουν όλοι μαζί τα οράματά τους περί υπεροχής της άριας φυλής.
Τελική σταυροφορία…
Εχοντας βγει από τα σπλάχνα της εφάμιλλης ιδεολογίας ομάδας Patriot of Ukraine (Πατριώτες της Ουκρανίας, που ιδρύθηκε το 2005) και της νεοναζιστικής SNA (Εθνικοσοσιαλιστικός σύνδεσμος, που ιδρύθηκε το 2008), οι Αζόφ δεν θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε τίποτα λιγότερο. Και οι δύο ομάδες μοιράζονταν τα ίδια νεοναζιστικά ιδεώδη και σύμβολα, ενώ κύρια απασχόλησή τους -εκείνες τις πιο «ήσυχες» μέρες- ήταν να επιτίθενται σε όποιον δεν συμφωνεί με τις απόψεις τους. Επικεφαλής της μονάδας ήταν ο Αντρέι Μπιλιέτσκι, ο οποίος υπηρέτησε ως αρχηγός τόσο του Patriot of Ukraine όσο και του SNA.
Το 2010 ο Μπιλέτσκι είπε ότι ο εθνικός σκοπός της Ουκρανίας ήταν «να οδηγήσει τις λευκές φυλές του κόσμου σε μια τελική σταυροφορία… εναντίον των κατώτερων φυλών». Και αν η άποψη αυτή σέρνει τη δυσωδία των χιτλερικών εξαγγελιών, το Κίεβο δεν φάνηκε να ανησυχεί. Τουναντίον, με κυβερνητική απόφαση το υπουργείο Εσωτερικών, το 2014, χρηματοδότησε το τάγμα με τη δικαιολογία πως ο ουκρανικός στρατός είναι αδύναμος. Χρήμα στην οργάνωση έριξαν και οι κεφαλαιοκράτες, η ουκρανική -κι όχι μόνο- ολιγαρχία, που ήθελε με κάθε μέσο να περάσει την ατζέντα της. Και κάπως έτσι το τάγμα πέρασε στην «κανονικοποίηση», κάνοντας φιλότιμες προσπάθειες να αποποιηθεί τη ναζιστική μήτρα του, αν και τα σύμβολα του ναζισμού, όπως η σβάστικα, ήταν και είναι διάσπαρτα στις στολές και στα σώματα των μελών.
Σε άλλα νέα, οι καταδίκες δεν λείπουν από το πλούσιο βιογραφικό της οργάνωσης. Έκθεση του 2016 από το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών της Υπατης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε το Αζόφ για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Στην έκθεση περιγράφονται περιστατικά (Νοέμβριος 2015 – Φεβρουάριος 2016) που το τάγμα είχε καταλάβει κτίρια για την εγκατάσταση των επιχειρήσεών του, αφού εκδίωξε με τη βία τους κατοίκους και επιτέθηκε σε αμάχους, ενώ βίασε και βασάνισε κρατουμένους από την περιοχή του Ντονμπάς.