Δημοσιοποίησε χάρτη με αναφορά στις χώρες που καταδίκασαν τη Ρωσία χωρίς να απεικονίζονται τα Kατεχόμενα
Διχοτομεί και επισήμως την Κύπρο το Ηνωμένο Βασίλειο, με χάρτη στον οποίο απεικονίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς τις κατεχόμενες περιοχές. Η «τρύπα» στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας απεικονίστηκε σε βίντεο που εξέδωσε το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο παρατίθενται οι χώρες που καταδικάζουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε αυτό παρουσιάζονται οι χώρες ως χάρτες της εδαφικής τους κυριαρχίας, με την Κυπριακή Δημοκρατία να είναι όμως «λειψή», καθώς από τα εδάφη της λείπουν τόσο τα Κατεχόμενα όσο και οι βρετανικές βάσεις.
Με απλά λόγια, δηλαδή, σε ένα βίντεο το οποίο στρέφεται κατά της Ρωσίας επειδή εισέβαλε σε άλλο ανεξάρτητο κράτος, «δικαιώνεται» η Τουρκία, η οποία πριν από 50 χρόνια εισέβαλε σε άλλο ανεξάρτητο κράτος και «νομιμοποιούνται» οι παράνομες πράξεις της, αφού de facto αναγνωρίζεται από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ότι τα Κατεχόμενα δεν είναι μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτού του είδους, όμως, ο πολιτικός παραλογισμός κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ καλά υπολογισμένος, αφού, σύμφωνα με τη λαϊκή παροιμία, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» και δυστυχώς οι Βρετανοί έχουν αποδείξει ότι όσον αφορά τα της Κύπρου δρουν ξεκάθαρα σαν λύκοι. Η δημοσιοποίηση του βίντεο, ως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε έξαλλους πανηγυρισμούς στα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, με ένα εξ αυτών να αναφέρει συγκεκριμένα: «Είναι η πρώτη φορά στην Ιστορία που ένα επίσημο Σώμα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου απεικόνισε την Κύπρο μοιρασμένη και αποδέχθηκε την πραγματικότητα». Το κυβερνητικό κόμμα της Κύπρου, ΔΗ.ΣΥ., σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με όλους τους απαραίτητους για την περίσταση χειρισμούς και διαβήματα.
Πιο σκληρή ήταν η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, που σημειώνει ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί «μία ακόμα επιβεβαίωση του ύποπτου και υπονομευτικού ρόλου της Βρετανίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας». Από την πλευρά του, το ΕΛΑΜ καλεί την κυβέρνηση να πράξει τα δέοντα, όπως και τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας, και επαναλαμβάνει το αίτημά του για απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων από τη Μεγαλόνησο.
Κανονικά, θα έπρεπε να κάνει εντύπωση το γεγονός ότι από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση. Με δεδομένη όμως τη… συστηματική αφηρημάδα της ελληνικής πλευράς να συνδέσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, κάτι τέτοιο φαίνεται σχεδόν φυσιολογικό.
Όπως προκύπτει, η σπουδή της ελληνικής πλευράς να μη «διαταράξει» τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ ιεραρχείται υψηλότερα από την υπεράσπιση της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του μέλλοντος του Ελληνισμού στο νησί.