«Όχι» από Σολτς και Ολλανδούς στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Πώς βρέθηκε η χρυσή τομή
Τη… χαμένη τιμή της (υποτίθεται) ενωμένης Ευρώπης επιχείρησε να διασώσει χθες για λογαριασμό των φτωχότερων κρατών-μελών του μπλοκ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Την ώρα που η Σύνοδος Κορυφής των «27» είχε μετατραπεί σε θρίλερ λόγω των εμποδίων που έβαζε ξανά η Γερμανία, τόσο για τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας όσο κυρίως, όμως, για την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, ο σοσιαλιστής ηγέτης της Ισπανίας τα… βρόντηξε κι αποχώρησε οργισμένος για λίγο από την αίθουσα!
Προειδοποιώντας, μάλιστα, τους εταίρους πως η Μαδρίτη, στην περίπτωση που δεν συμφωνηθεί πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας, θα ασκήσει βέτο. «Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούργιο να μου πείτε, πείτε το» είπε στους υπόλοιπους ηγέτες ο Σάντσεθ βγαίνοντας από την αίθουσα.
Τελικώς η σύνοδος επανήλθε για να συνεχιστούν οι εργασίες, αλλά «σε κλίμα μεγάλης έντασης», όπως μετέδιδαν τα ισπανικά μέσα. Στην επιβολή πλαφόν επέμεναν ο Σάντσεθ, αλλά και ο Πορτογάλος ομόλογός του Αντόνιο Κόστα, έχοντας όμως απέναντί τους τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.
Συγκεκριμένα, η Μαδρίτη ζητούσε προσωρινή παρέμβαση στην αγορά και στον καθορισμό ορίου στην τιμή της ενέργειας, αλλά το αίτημά της έβρισκε απέναντι κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία, που τόνιζαν ότι ο περιορισμός στην τιμή του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά και η αποζημίωση των εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διαφορά θα σήμαιναν στρέβλωση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας!
Τελικά αργά το βράδυ φάνηκε να βρίσκεται η χρυσή τομή με ρητή αναφορά σε πλαφόν για το φυσικό αέριο, χωρίς όμως να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες.
Πέρα από τις κυρώσεις, όμως, και τα ενεργειακά, στο τραπέζι της συνόδου βρέθηκε και το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας, με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να αναζητούν τρόπους για την ταχύτερη και πιο αποφασιστική απάντηση της Ε.Ε. σε διεθνείς κρίσεις.
Παρόλο, όμως, που οι εταίροι εγκρίνουν ένα σχέδιο δράσης για ισχυρότερη πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ενωσης έως το 2030, οι διαφωνίες για την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική παραμένουν πολύ μεγάλες. Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Ε.Ε. δεσμεύεται να παρέχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας. Για τον σκοπό αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να δημιουργήσει ένα Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας και καλεί τους διεθνείς εταίρους του να συμμετάσχουν και να αρχίσουν οι προετοιμασίες χωρίς καθυστέρηση. Καλεί, επίσης, την Επιτροπή να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Τζο Μπάιντεν: «Πούλησε» ενότητα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ
To NATO «ποτέ, ποτέ δεν ήταν τόσο ενωμένο» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τις Βρυξέλλες όπου παρέστη στις τρεις συνόδους, ΝΑΤΟ, G7 και Ε.Ε., ενώ όμως είναι προφανές ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δοκιμάζει τα όρια της ενότητας της Δύσης, σε όρους κυρώσεων και στρατιωτικής κινητοποίησης έναντι της Ρωσίας. Δεν προκάλεσε έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός πως, όταν μια δημοσιογράφος πίεσε τον Τζο Μπάιντεν σχετικά με την απουσία απτού αποτρεπτικού αποτελέσματος των δυτικών μέτρων στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος, αμυνόμενος, άφησε να φανεί κάποιος εκνευρισμός.
Ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε, επίσης, πως θα υπάρξει «αντίδραση» εάν η Ρωσία, όπως λένε ότι φοβούνται οι Ουκρανοί και οι δυτικοί, χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υπενθύμισε πως τα κράτη-μέλη του NATO δεν θέλουν να μετατραπούν σε «μέρη στην ένοπλη σύρραξη». Στη σύνοδο του ΝΑΤΟ οι ηγέτες ενέκριναν τη δημιουργία νέων τακτικών σχηματισμών στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και την ενίσχυση των τεσσάρων που υπάρχουν ήδη στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε, επίσης, η Ρωσία να αποκλειστεί από το G20, όπως είχε εκδιωχθεί από το G8 -που μετατράπηκε έτσι σε G7- μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Το NATO ενεργοποίησε τις άμυνές του για επιθέσεις με χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, λόγω του φόβου ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε από τη δική του πλευρά ο γ.γ. της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.
Εξήγησε ότι οι 30 ηγέτες συμφώνησαν να στείλουν στην Ουκρανία μέσα «ανίχνευσης, προστασίας και ιατρικά εφόδια» και να της προσφέρουν «εκπαίδευση στην απορρύπανση και στη διαχείριση κρίσεων» αυτής της φύσης. Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε, επίσης, ότι θα προστεθούν 40.000 στρατιώτες και θα ενισχυθεί η μεταφορά στρατευμάτων και αεροπορικών δυνάμεων από τον Βορρά προς τις μεσογειακές χώρες.
Στις συνόδους του NATO και της Ε.Ε. απευθύνθηκε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επέκρινε άλλη μια φορά το ότι δεν επιβλήθηκε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα του και ζήτησε να σταλούν περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και αεροσκαφών.