Την ώρα που οι δύο χώρες μάς εμπαίζουν διεθνώς, η Ελλάδα υποστηρίζει ένθερμα και προωθεί την ένταξή τους στην Ε.Ε.
Σε ένθερμο υποστηρικτή της ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μετατραπεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., η οποία ξεχνά όσα υποστήριξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προ τριετίας περί μη απεμπόλησης του δικαιώματος της χώρας για άσκηση βέτο. Την ώρα που οι Σκοπιανοί παραβιάζουν καταφανέστατα την ντροπιαστική συμφωνία της λίμνης, η Ελλάδα επιμένει να τάσσεται δημοσίως υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής τους, δημιουργώντας, ευλόγως, ερωτήματα. Γιατί τέτοια εμμονή; Ποιος, αλήθεια, μας πιέζει; Αλγεινή εντύπωση προξενεί και το γεγονός ότι τασσόμαστε υπέρ της ένταξης της Αλβανίας, την ίδια ακριβώς μέρα που έγινε γνωστή η αδιανόητη είδηση ότι οι Αλβανοί δεν αναγνωρίζουν τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων!
Ειδικότερα, το αλβανικό υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει ακόμα τα πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων, αφού αντιστοιχεί τα τέσσερα έτη σπουδών στην Ελλάδα με τριετή φοίτηση στην Αλβανία, με αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι ελληνικών πανεπιστημίων να μην έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Η χώρα επί της ουσίας δεν αναγνωρίζει τα ελληνικά πτυχία με τα δικά της, την ίδια ακριβώς ώρα, ωστόσο, που αναγνωρίζει κανονικά και δίχως προβλήματα γραφειοκρατικά ή άλλου είδους τα πτυχία ιδρυμάτων άλλων χωρών.
Η επιμονή της Ελλάδας στην ένταξη των Σκοπίων και της Αλβανίας επιβεβαιώθηκε κατά το χθεσινό πρωινό εργασίας για τα δυτικά Βαλκάνια, το οποίο παρέθεσε ο Νίκος Δένδιας, στις Βρυξέλλες, στον Σκοπιανό ομόλογό του Μπουγιάρ Οσμάνι, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια του πρωινού εργασίας ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε «την πάγια θέση μας για την άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και της Αλβανίας». Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόνισε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική του συνόλου των δυτικών Βαλκανίων, με τη γνωστή αιρεσιμότητα, η οποία θα εμπεδώσει ένα κλίμα ασφάλειας και ευημερίας. Επισήμανε, ακόμη, τον κίνδυνο που ελλοχεύει από τη δράση αποσταθεροποιητικών τρίτων χωρών στην περιοχή, δράση η οποία υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να εντατικοποιηθεί, υπό το φως των εξελίξεων στην ανατολική Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα εμφανίζεται ικανοποιημένη από το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής πυξίδας» που υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς ανταποκρίνεται στους στόχους που είχε θέσει. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην παρέμβασή του στο συμβούλιο υπογράμμισε ότι «ο αναθεωρητισμός και η στρατιωτική επιθετικότητα συνιστούν ξεκάθαρη απειλή και υπαρκτό κίνδυνο από όπου και αν προέρχονται» και ότι «πρέπει κατηγορηματικά να αποθαρρύνονται και να καταδικάζονται».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κείμενο περιέχει σαφή αναφορά στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική και που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών γενικότερα, όπως η ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, ενώ περιέχει αναφορές στους κινδύνους που προκαλεί η αυξανόμενη αμφισβήτηση θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και η αυξανόμενη επιθετική στάση σε εναέριους χώρους, υπογραμμίζει τη σημασία προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, και τονίζει την ανάγκη οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις της στα θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.
Καλά όλα αυτά που μας λέει ο κ. Δένδιας, αλλά χθες έγιναν 51 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη.