Μετά τον Ακάρ, δημοσίευμα της «Χουριέτ» αποκαλύπτει συμφωνία για τη μεταφορά φυσικού αερίου
Συνεχίζει η τουρκική πλευρά να αναφέρεται σε «συνεργασίες» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κανενός είδους συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.
Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις δηλώσεις Ακάρ για «σενάρια συνεργασίας» μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας – Ισραήλ για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, άναψε φωτιά στις δημοσιογραφικές πιάτσες.
Οι αναφορές της τουρκικής πλευράς σε «συμφωνίες» με τη χώρα μας, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία ποτέ δεν μάθαμε τι ακριβώς συζητήθηκε, συνεχίζονται, κάνοντας τους απλούς πολίτες να αναρωτιούνται εάν τελικά εκεί που υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Σύμφωνα με αρθρογράφο της τουρκικής εφημερίδας, η επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου στην Τουρκία, λίγο μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη, έγινε για ενεργειακά ζητήματα, καθώς εν μέσω πολέμου Ρωσίας- Ουκρανίας η Γερμανία αναζητεί άμεσες λύσεις για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου.
Ξεδιπλώνοντας τον ειρμό της σκέψης του ο Τούρκος δημοσιογράφος σημείωσε πως ίσως έρχεται η ώρα της συνεργασίας Τουρκίας – Ελλάδας – Ισραήλ για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επικαλείται μάλιστα τις δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς, ο οποίος από την Τουρκία σημείωσε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, καλώντας τους να συνεχίσουν σε αυτή την πορεία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε φανερή ούτε μυστική, μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Ελλάδας. Συνέχισε πάντως προαναγγέλλοντας -όπως είχε κάνει και ο πρωθυπουργός- εξελίξεις στο ζήτημα της εξόρυξης φυσικού αερίου στη δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη. Εξίσου σιβυλλικός ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και για τον EastMed, τονίζοντας ότι η προτεραιότητα για τη μικρότερη δυνατή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, είναι σαφές ότι ήταν και παραμένει ισχυρή, αλλά και διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη προς την κατεύθυνση του αγωγού» για την οποία να μπορεί να τοποθετηθεί ή να πει κάτι παραπάνω από αυτά που έχουν ειπωθεί και στο παρελθόν.