Επιβάλλουν υποτίθεται σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα, δεν αποσύρουν πλήρως την Deutsche Bank. Πάνω από όλα τα κέρδη της!
Της Κύρας Αδάμ
Το «Δυτικό Μέτωπο» εναντίον της Ρωσίας δεν είναι και τόσο ενωμένο όσο θέλει να δείχνει.
Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βερσαλλίες, την Πέμπτη, η Ε.Ε. ψαλίδισε ακόμα μια φορά τις προσδοκίες του προέδρου Ζελένσκι να δει τη χώρα του μέλος της Ε.Ε. με συνοπτικές διαδικασίες, ύστερα από το επίσημο αίτημα ένταξης στην Ε.Ε. που υπέβαλε, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ.
Οι εταίροι, στο δακρύβρεχτο και γεμάτο υποσχέσεις κοινό ανακοινωθέν, έκλεισαν την πόρτα τους στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι δεν είναι η ώρα, ούτε υπάρχουν οι διαδικασίες για να εξετάσει η Ενωση ακόμα και την προκαταρκτική ενταξιακή διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. δεν προσφέρει τώρα «πολιτική προστασία» στο Κίεβο, κάτι στο οποίο υπολόγιζαν η Ουάσινγκτον και κυρίως ο υπερκινητικός ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν.
Έτσι η Ουάσινγκτον μόνη της ανακοίνωσε την απόφαση του Κογκρέσου να συνδράμει την Ουκρανία με το ευτελές -για τις ανάγκες- ποσό των 14 δισ. δολαρίων σε βοήθεια, τη στιγμή που, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της ουκρανικής προεδρίας, οι ζημιές από τις καταστροφές σε υποδομές στη χώρα αγγίζουν τα 100 δισ. δολάρια.
Το «ρήγμα» ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εναντίον της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα εμφανές στον τομέα της ενέργειας. Μετά την απόφαση των Ευρωπαίων να εξακολουθούν τις πληρωμές σε σκληρό νόμισμα του ρωσικού φυσικού αερίου, ο πρόεδρος Μπάιντεν πήρε επάνω του την πρόταση για συνολικό εμπάργκο της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο.
Τελικά εισέπραξε ένα σκέτο «όχι» από την πλευρά της Γερμανίας και κατ’ επέκτασιν από την Ε.Ε. Τον χορό στην ευρωπαϊκή άρνηση σέρνει η Γερμανία, με τον καγκελάριο Σολτς να επιμένει ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν έχει εναλλακτική οδό στις ρωσικές προμήθειες, με την Ολλανδία να αναφέρεται σε τρομερές συνέπειες από μια τέτοια κίνηση, την Ιταλία να εκφράζει ανοιχτά τον σκεπτικισμό της, τη Βουλγαρία να σκέπτεται να αποσυρθεί από τις κυρώσεις κ.λπ.
Λάδι στη φωτιά των Ευρωπαίων ρίχνει βεβαίως και η Μόσχα, η οποία κάθε λίγο και λιγάκι απειλεί στα σοβαρά ότι θα κόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και από τον αγωγό Nord Stream 1 και προβλέπει ότι η τιμή του βαρελιού πετρελαίου θα φτάσει και τα 300 δολάρια, από τα 130 που είναι σήμερα.
Εντυπωσιακή, πάντως, είναι και η χθεσινή ανακοίνωση της Deutsche Bank ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τη Ρωσία, σε αντίθεση με αμερικανικές τράπεζες που κόβουν τους δεσμούς τους με τη χώρα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή επενδυτών.
Η μεγάλη ασυνεννοησία και αντίθεση απόψεων μέσα στην ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ, την Πολωνία, τη Γερμανία κ.λπ. εμφανίστηκε στην υπόθεση της συγκέντρωσης στην Πολωνία των αεροσκαφών MIG, που διαθέτουν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, για να τα παραλάβουν Ουκρανοί πιλότοι για επιχειρήσεις μέσα στην Ουκρανία εναντίον των ρωσικών δυνάμεων. Την επιχείρηση «πειθούς» ανέλαβε προσωπικώς ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, που πίεσε για μια ολόκληρη εβδομάδα τους Πολωνούς να δεχθούν την πρόταση αυτή έναντι άμεσης διάθεσης στην Πολωνία (σ.σ.: επί πληρωμή, βεβαίως) αμερικανικών F-16- χωρίς τον πλήρη ηλεκτρονικό και όχι μόνον εξοπλισμό τους. Η Βαρσοβία είδε κι αποείδε και ανακοίνωσε μόνη της ότι δέχεται να συγκεντρώσει στο έδαφός της τα αεροσκάφη MIG, για να τα ξαποστείλει, με τη σειρά της, στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν, επί γερμανικού εδάφους. Μόλις το αντιλήφθηκε το Βερολίνο αντέδρασε, με ένα πλατύ ΟΧΙ από τον καγκελάριο Σολτς, ο οποίος δήλωσε «με άκρα βεβαιότητα» ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα ακουμπήσουν τους τροχούς τους σε γερμανικό έδαφος.
Τη λύση έδωσε το Αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο άδειασε κανονικά τον κ. Μπλίνκεν, ανακοινώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε μια τόσο κακή συμφωνία. Και τούτο, διότι οποιαδήποτε αμερικανική ανάμειξη σε επιχειρησιακά σχέδια εναντίον της Ρωσίας σημαίνει σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ρωσία, που κανείς δεν τη θέλει. Η πλέον πρόσφατη δυσαρμονία στο «Δυτικό Μέτωπο» παρουσιάστηκε χθες το βράδυ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν.
Οι διπλωματικές πληροφορίες θέλουν τον κ. Ερντογάν να μη μάσησε τα λόγια του, εμφανίζοντας τον εαυτόν του ως ειρηνοποιό, σε αντίθεση με τη Δύση που θέλει την ένταση με τη Ρωσία, για να ανακοινώσει στον εμβρόντητο κ. Μπάιντεν ότι όχι μόνο δεν θα δώσει πίσω τους ρωσικούς πυραύλους S-400, αλλά θα παραγγείλει και άλλους τόσους.