Εικόνες φρίκης στα σύνορα της Ουκρανίας. Εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο τα θύματα του πολέμου
Στους σταθμούς των τρένων και στα συνοριακά φυλάκια οι εικόνες των προσφύγων του πολέμου στην Ουκρανία συγκλονίζουν. Γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα. Οι πρόσφυγες ξεπερνούν πλέον τα 2.000.000.
Ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φιλίπο Γκράντι λέει ότι «αυτό δεν σταματά», υπογραμμίζοντας ότι, μετά το πρώτο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία, είναι πιθανόν να υπάρξει ένα δεύτερο, με πιο ευάλωτους πρόσφυγες. «Αυτή θα είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση για να διαχειριστούν οι ευρωπαϊκές χώρες στο μέλλον και θα υπάρξει ανάγκη για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη για όλους στην Ευρώπη και πέραν αυτής» τόνισε. Ο Γκράντι, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από επίσκεψή του στη Ρουμανία, στη Μολδαβία και την Πολωνία, τρεις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, δήλωσε επίσης ότι οι πόλεμοι στα Βαλκάνια, στη Βοσνία και στο Κόσοβο είχαν επίσης προκαλέσει τεράστια κύματα προσφύγων, «ίσως δύο ή τρία εκατομμύρια, αλλά σε περίοδο οκτώ ετών. Τώρα πρόκειται για οκτώ μέρες» επισήμανε. «Κι άλλες περιοχές του κόσμου το έχουν δει αυτό, αλλά στην Ευρώπη είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» υπογράμμισε.
Η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά. Η σύγκρουση, η κρίση και ο εκτοπισμός θέτει τις γυναίκες σε αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής και σωματικής βίας και κακοποίησης, ανακοίνωσε η Επιτροπή Εκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση Καταστροφών (DEC).
Οι γυναίκες που υπολογίζεται ότι θα γεννήσουν τους ερχόμενους τρεις μήνες στην Ουκρανία υπολογίζονται σε 80.000. Σε αυτές περιλαμβάνονται πολλές που δεν θα μπορούν να λάβουν την απαραίτητη υγειονομική φροντίδα για τον τοκετό. Η Σούζι Μάντιγκαν, υψηλόβαθμη ανθρωπιστική σύμβουλος για θέματα φύλου και προστασίας της Care International, σημείωσε ότι «η σύγκρουση στην Ουκρανία και ο οφειλόμενος σε αυτήν εκτοπισμός χωρίζει οικογένειες, αφήνοντας γυναίκες και παιδιά, που προσπαθούν να βρουν ασφάλεια, εκτεθειμένους και ευάλωτους».
«Υπάρχουν πληροφορίες για ρατσισμό κατά έγχρωμων προσφύγων, μεταξύ των οποίων μητέρες με μωρά που αναγκάζονται να περιμένουν περισσότερο σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν χωρίς κατάλυμα, και πληροφορίες για νεαρές φοιτήτριες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα για αρκετές μέρες χωρίς κατάλυμα και τουαλέτες» δήλωσε επίσης η ανθρωπιστική σύμβουλος της ActionAid UK Νίκη Ιγνατίου.