Συνεχίζονται τα καραβάνια των προσφύγων, που εγκαταλείπουν άρον άρον τα φλεγόμενα μέτωπα

Κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της τον μικρό της γιο ντυμένο μέσα σε μια χοντρή φόρμα για να τον προστατεύσει από τα «δόντια» του χιονιά. Είναι «η Μάνα». Το σύμβολο της ζωής, που στην περίπτωση αυτή ενσαρκώνεται στο πρόσωπο της 28χρονης Σβετλάνα. Της Ουκρανής που -παρά τις κακουχίες- χαμογελά, έστω κι αμυδρά, όταν τη ρωτούν πώς λένε το παιδί της.

«Το λένε Σεμιόν. Σε δύο μέρες θα γίνει δύο ετών. Τόσο η ίδια όσο και ο μικρός Σεμιόν μαζί με τον λίγο μεγαλύτερο αδερφό του Ντμίτρι, έπειτα από ημέρες κακουχιών και αφού διέσχισαν όλη την επικίνδυνη διαδρομή από το Κίεβο μέχρι τα σύνορα της Ουκρανίας, κατάφεραν τελικώς να περάσουν σε ασφαλές καταφύγιο, στην Ουγγαρία. Ο άνδρας της έμεινε πίσω να πολεμήσει τους Ρώσους, καθώς ήδη έχει εκδοθεί διαταγή, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πατρίδα που δέχεται εισβολή.

Η νεαρή Ουκρανή δεν είναι όμως παρά μόνο μία από τις χιλιάδες των ανθρώπων που κατάφεραν να καταφθάσουν σε κάποια από τις γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανθρωποι -περισσότεροι πλέον από 650.000, όπως εκτιμούσε χθες ο ΟΗΕ- που είδαν από τη μια μέρα στην άλλη να γίνονται πρόσφυγες, αρχικά στην ίδια τους τη χώρα, προτού αναζητήσουν αλλού την ασφάλεια. «Είδα πόλεμο, είδα πυραύλους» δήλωνε σε δημοσιογράφους των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων ένας 15χρονος, ο Ιβάν, εμφανώς εξουθενωμένος και χλομός μετά την οδύσσεια που έζησε με την οικογένειά του. Κι εκείνου ο πατέρας έμεινε πίσω να πολεμήσει. Στα συνοριακά περάσματα της κεντρικής Ευρώπης -σαν και του Τίσαμπετς της Ουγγαρίας- συνεχίζονται οι αφίξεις, με τις ειδήσεις για σφοδρές μάχες και τους θανάτους αμάχων να ενισχύουν τις ανησυχίες εκείνων που έφυγαν για να γλιτώσουν. Τελευταίο εμπόδιο των προσφύγων, που κατά εκτιμήσεις θα «μετρούν κάποια εκατομμύρια τις επόμενες ημέρες», αποτελούν όμως τα συνοριακά περάσματα, όπου οι διελεύσεις γίνονται κατόπιν εξονυχιστικών ελέγχων και με το «σταγονόμετρο».

Πληροφορίες αναφέρουν ειδικά πως οι άνθρωποι που μπόρεσαν να περάσουν τα πολωνικά σύνορα χρειάστηκε να περιμένουν έως 60 ώρες σε συνθήκες ψύχους, ενώ ταυτόχρονα η αναμονή για την είσοδο στη Ρουμανία μπορεί να φθάσει τις 20 ώρες! Ακόμη και επί ουκρανικού εδάφους όμως η κατάσταση είναι δύσκολη για εκείνους που αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο στο εσωτερικό – μάλιστα, οι εκτοπισμένοι εντός Ουκρανίας ήδη αριθμούν 1.000.000 ανθρώπους. «Είμαστε μάρτυρες αυτού που θα μπορούσε να γίνει η πιο σοβαρή προσφυγική κρίση στην Ευρώπη αυτού του αιώνα» δήλωσε χθες ο Φιλίπο Γκράντι, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, περιγράφοντας με δραματικό τόνο την κατάσταση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα