«Εγώ ξέρω ότι ζούσαν πριν την εισβολή» δήλωσε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, βγάζοντας από το κάδρο τον ρωσικό στρατό
Κατώτερος των περιστάσεων, παρά την κρισιμότητα των στιγμών, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτακης στη Βουλή, απ’ όπου με ύφος χιλίων καρδιναλίων επιτέθηκε στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης επειδή ασκούν κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς στην ουκρανική κρίση.
Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός θόλωσε το τοπίο αναφορικά με τον τραγικό χαμό των Ελλήνων ομογενών μας, προχωρώντας σε μισόλογες περιγραφές και «αδειάζοντας» με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο έχει αναφέρει ρητώς πως η δολοφονία τους υπήρξε αποτέλεσμα ρωσικής επίθεσης. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στους ομογενείς μας, υποστήριξε πως «δεν μπορώ να ακούω αφελή ερωτήματα για το πώς χάθηκαν οι άνθρωποί μας στη Μαριούπολη. Εγώ ένα ξέρω, ότι ζούσαν πριν από την εισβολή και δεν ζουν μετά από αυτήν. Και αν αυτό το αναγνωρίζει ο πρόεδρος Μακρόν από τη Γαλλία, δεν μπορεί να μην το αντιλαμβάνονται κάποιοι Ελληνες μέσα στην Ελλάδα», όπως είπε, δημιουργώντας απόλυτη σύγχυση.
Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως στο θέμα της Ουκρανίας «δεν υπάρχουν διλήμματα» και «δεν χωρούν ίσες αποστάσεις», επιμένοντας πως ανήκομεν εις την Δύσιν, προσθέτοντας -παραφράζοντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή- πως «είμαστε κι εμείς Δύση». Υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, δείχνοντας την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας πως έχουμε παραπάνω λόγους από άλλα ευρωπαϊκά κράτη να συνδράμουμε.
«Στέλνουν υλικό η Γερμανία, η Σουηδία, η Πορτογαλία και δεν θα το κάνουμε εμείς, όταν δικοί μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες; Αν δεν δείξουμε σήμερα έμπρακτη αλληλεγγύη, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν, ο μη γένοιτο χρειαστεί, αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;» διερωτήθηκε, ενώ υποστήριξε πως τα μέλη του ΚΥΣΕΑ ενημερώθηκαν για την απόφαση καθώς και πως οι σχέσεις του με τον Νίκο Δένδια «είναι απολύτως αρμονικές». Ο ίδιος έστειλε πολλαπλά μηνύματα στην Αγκυρα, λέγοντας πως ουδέποτε έκλεισε την πόρτα του διαλόγου και δηλώνοντας έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ανέφερε δε με νόημα πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν μιμητή του αναθεωρητισμού να δράσει στην περιοχή μας. Τελεία και παύλα». Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στους πολιτικούς του αντιπάλους, ειρωνευόμενος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή αναφορά του ότι ανήκουμε και στον Βορρά και στη Δύση, μιλώντας για «Τσίπρα 360 μοιρών». Εκανε δε λόγο για «σύγκλιση των άκρων» στη χώρα μας, καλώντας «κάποιους» να ξανασκεφτούν αν οι φρεγάτες Μπελαρά έχουν θέση στις Ενοπλες Δυνάμεις όταν χτυπάνε τύμπανα πολέμου στην Ευρώπη. Οσο για τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων, χαρακτήρισε τις ομιλίες τους «απογοητευτικές». Απευθυνόμενος ειδικότερα στον Κυριάκο Βελόπουλο, υποστήριξε πως είναι «θλιβερό ότι μιλάει για το πολιτικό μεγαλείο του Πούτιν, έπεσαν και οι τελευταίες μάσκες», ενώ επιτέθηκε και στον Γιάνη Βαρουφάκη, λέγοντάς του ότι «εξευτελίζεται» μιλώντας για φινλανδοποίηση της χώρας.
Ξέσπασμα του Δένδια με αποδέκτη… το Μαξίμου
Στην -αναμενόμενη- διάψευση των δημοσιευμάτων περί διαφωνίας του με τον πρωθυπουργό προχώρησε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας για ισχυρισμούς «παντελώς στερούμενους στοιχειώδους σοβαρότητας», επιβεβαίωσε ωστόσο εμμέσως τη σχετική φημολογία, ξεσπώντας φαινομενικά κατά του Μιχάλη Κατρίνη, αλλά στην πραγματικότητα κατά του Μαξίμου για το ζήτημα της απαντητικής επιστολής στον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Ο υπουργός Εξωτερικών παρενέβη στη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, μετά και τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη περί άριστων σχέσεών τους, λέγοντας πως «είναι προφανές ότι σχετικά δημοσιεύματα που καθοδηγούνται και μιλούν περί διαφωνίας μου με τον πρωθυπουργό είναι παντελώς αβάσιμα. Στερούνται σοβαρότητας», ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε πως «αν υπήρχε διαφωνία, θα την είχατε διαπιστώσει. Δεν θα καθόμασταν δίπλα με τον πρωθυπουργό. Θα με είχε αποπέμψει, δεν θα με ανεχόταν, ούτε εγώ θα κάλυπτα κάτι με το οποίο δεν συμφωνώ».
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο Νίκος Δένδιας ξέσπασε κατά του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος του άσκησε κριτική επειδή η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει στην επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
«Αν έχετε την καλοσύνη, τα βαριά εθνικά θέματα, όπως η τουρκική επιστολή που παραμένει αναπάντητη, μην τα βάζετε σε μικροπολιτική τακτική. Η καθυστέρηση υπηρετεί εθνική σκοπιμότητα. Δεν σας αρνήθηκα ενημέρωση ποτέ» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας. Μόνο που, στην πραγματικότητα, η οργισμένη αυτή απάντηση απευθυνόταν στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.