Ως… πρωτοπαλίκαρο του Ζελένσκι σπεύδει να υιοθετήσει άμεσα απολύτως επιθετικές ενέργειες κατά της Ρωσίας
Μετα την απόφασή του για αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ακόμα τρεις παρόμοιες κινήσεις «ρώσικης ρουλέτας» με τα εθνικά συμφέροντα, σπεύδοντας να υιοθετήσει και να υλοποιήσει κάθε εντολή του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία, δεσμεύοντας τη χώρα με επιλογές που μπορεί μακροπρόθεσμα να τις πληρώσει ακριβά.
Έσπευσε πάλι πρώτος αυτός απ’ όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. να χαιρετίσει το αίτημα του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι για άμεση ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. μέσω ειδικής διαδικασίας. Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε σχετικά με το ζήτημα γράφοντας στο Twitter: «Πλήρης αλληλεγγύη στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον λαό της Ουκρανίας. Χαιρετίζουμε την επιλογή της Ουκρανίας για την Ε.Ε. – είναι μία από εμάς».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπός του Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισε την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών και πιλότων στην Ουκρανία. Οταν ρωτήθηκε χθες για τη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε., και την πληροφορία ότι θα ζητηθεί από όλα τα κράτη-μέλη να μετασταθμεύσουν μαχητικά και πιλότοι στην Πολωνία προς ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας, είπε: «Η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Θα περιμένουμε τη συνεδρίαση και αντίστοιχα θα τοποθετηθούμε».
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη (26/2/2022) υπό τον πρωθυπουργό, χθες Δευτέρα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 με αμυντικό υλικό αναχώρησαν για την Πολωνία με τελικό προορισμό την Ουκρανία.
Όλες οι αποφάσεις αποστολής στρατιωτικού υλικού γίνονται ερήμην του ΚΥΣΕΑ, καθώς, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δεν προβλέπεται πουθενά η σύγκλησή του για την αποστολή οπλισμού σε άλλη χώρα και τα μέλη του συμβουλίου ενημερώθηκαν εκ των υστέρων. Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις επιθετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κατά της Ρωσίας, που καθιστούν τη χώρα μέρος της εμπόλεμης κατάστασης και όχι μέρος της διαμεσολάβησης για ειρηνική λύση, είπε ότι «η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν αναθεώρηση διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, κι αυτό δεν σημαίνει απλώς να καταδικάζουμε, αλλά να στηρίζουμε κυρώσεις, να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας, ο οποίος πλήττεται από την εισβολή της Ρωσίας.
«Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις. Δεν εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα. Η κυβέρνηση συνολικά έχει ανυποχώρητη στάση απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία, όχι μόνο με λόγια, αλλά με πράξεις» είπε. Όσον αφορά τις διαφωνίες της αντιπολίτευσης με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι η στάση της χώρας να αποστείλει στην Ουκρανία αμυντικό υλικό είναι ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις του δυτικού κόσμου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι οπλισμό απέστειλαν στην Ουκρανία η αναμένεται να στείλουν άμεσα 16 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ (το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες).