Σε ρόλο… Τσόρτσιλ ύψωσε στη Ρωσία ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα»
Σαν άλλος… Ουίνστον Τσόρτσιλ και σε μία έκρηξη μεγαλομανίας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης χθες μίλησε για ένα νέο «σιδηρούν παραπέτασμα» που διαμορφώνεται μεταξύ της Ρωσίας και των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης. Απαντώντας στο ερώτημα εάν οδηγούμαστε σε μια φάση ψυχρών σχέσεων με τη Ρωσία, ο κ. Βορίδης είπε: «Δεν οδηγούμαστε, εισήλθαμε, είμαστε εδώ, γιατί από τη στιγμή που στην Ευρώπη δεν πετάνε πια ρωσικά αεροπλάνα, από τη στιγμή που θα αποκλειστούν από το σύστημα swift, στην πραγματικότητα το “σιδηρούν παραπέτασμα” ήδη διαμορφώνεται»!
Ο κ. Βορίδης μίλησε στο Α’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο ότι οι ελληνορωσικές σχέσεις έχουν επηρεαστεί σημαντικά και θα επηρεαστούν ακόμα περισσότερο στο επόμενο διάστημα, προοπτική που, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, την αντιμετωπίζει ως ασήμαντη εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα μελλοντικά, σαν να έχουμε ως χώρα ξεγράψει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία.
Επίσης, μιλώντας ως… γεωπολιτικός αναλυτής, και όχι ως υπουργός της κυβέρνησης, είπε: «Μέχρι χθες όλοι βλέπαμε τη Ρωσία σαν έναν χώρο όπου μπορούν να υπάρχουν εταιρικές συναλλαγές, να γίνονται επενδύσεις, να υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, νομίζω ότι βαδίζουμε προς το τέλος τους και θεωρώ ότι και με αυτόν τον τρόπο θα πολιτευτεί και θα οργανωθεί η Ρωσία». Πρόσθεσε ότι «η στάση στην Ουκρανία ήταν καταλυτική και το γεγονός ότι η Ε.Ε., για πρώτη φορά στην ιστορία της ύπαρξής της, στέλνει στρατιωτική βοήθεια σε μια χώρα, δείχνει μια τεράστια αλλαγή για τα δεδομένα της Ενωσης». Τέλος, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι έχει μία πολιτική ίσων αποστάσεων. «Είναι δυνατόν να μην πάρεις θέση; Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της Ε.Ε.; Δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ; Δεν θα σταθεί εκεί όπου βρίσκονται τα συμφέροντα του ελεύθερου κόσμου των δημοκρατιών; Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι από τους ελάχιστους που καταψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία» είπε.
Μόνο που είναι άλλο η επιβεβλημένη αποστολή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλο η αποστολή στρατιωτικού υλικού που σε καθιστά μέρος της εμπόλεμης κατάστασης.