Το Κρεμλίνο άνοιξε «παράθυρο» στη διπλωματία, βάζοντας όμως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης «κόκκινες γραμμές»
Κι ενώ έχει σκορπίσει τον όλεθρο στην Ουκρανία και τον τρόμο στις αγορές, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε χθες πως η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης του Κιέβου, ώστε να τελειώσει η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας. Με ανακοίνωσή του, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, το Κρεμλίνο πρώτη φορά άνοιξε την πόρτα στη διπλωματία, φυσικά σε συγκυρία βολική για την ίδια τη Ρωσία, και εκτίμησε πως «τώρα μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Ουκρανίας».
«Ο πρόεδρος είναι έτοιμος να δηλώσει τι περιμένει από την Ουκρανία, θέτοντας την κόκκινη γραμμή στα προβλήματα που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις της ρωσικής προεδρίας αφορούν ένα ουδέτερο καθεστώς και την αποστρατιωτικοποίηση της χώρας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, γνωστοποιώντας τους όρους του Πούτιν προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ρώσος πρόεδρος δεν ξεκίνησε βέβαια την ευρύτατη στρατιωτική επιχείρηση για το τίποτα. Και δεν σκοπεύει να τη σταματήσει για μικρά ανταλλάγματα.
Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, ο Πούτιν θέλει να έχει λόγο στο κυβερνητικό καθεστώς της επόμενης ημέρας και ζητεί την απόσυρση των οπλικών συστημάτων από τα εδάφη της χώρας. «Αυτοί είναι όροι που θέτει η Μόσχα, ώστε να θεωρήσει ότι, επί του παρόντος, δεν υφίσταται απειλή για την ασφάλεια της χώρας και του ρωσικού λαού» κατέληξε ο Πεσκόφ.
Στο μεταξύ, η Μαρία Ζαχάροβα είπε νωρίτερα πως ήταν οι δηλώσεις του Κιέβου για τα πυρηνικά όπλα ο λόγος που «άλλαξε ολόκληρη η ιστορία». Ρίχνοντας φως στις αιτίες που ο Πούτιν αποφάσισε την εισβολή, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως «όταν οι ανεπαρκείς εκπρόσωποι της Ουκρανίας άφησαν να εννοηθεί πως ίσως πρέπει να επιστρέψουν στη συζήτηση για την παρουσία πυρηνικών όπλων… πιστεύω πως εκεί άλλαξε όλη η ιστορία γενικά», ενώ δεν δίστασε να πει πως «αυτό που βλέπουμε δεν είναι η αρχή του πολέμου, αλλά το τέλος του». «Είναι πολύ σημαντική η επιθυμία μας να αποτρέψουμε την εξέλιξη γεγονότων που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε παγκόσμια σύρραξη. Και αυτό είναι το τέλος του πολέμου».
«Βουτιά» έκαναν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες γνώρισαν χθες μία από τις χειρότερες συνεδριάσεις τους από τον Μάρτιο του 2020, καταγράφοντας «βουτιά» μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό. Αφότου κατέγραψε πτώση έως και άνω του 5% το μεσημέρι, το Παρίσι έκλεισε με μεγάλες απώλειες ύψους 3,83%, η Φρανκφούρτη 3,96% και το Μιλάνο 4,10%.
Το Λονδίνο κατέγραψε πτώση 3,88%, την ώρα που οι ρωσικοί δείκτες κατέρρευσαν κατά 30% και πλέον. Οι αναταράξεις δεν άργησαν να επηρεάσουν και τις τιμές εμπορευμάτων, οι οποίες κατέγραψαν άλμα προς τα υψηλότερα επίπεδα πολλών ετών σε παγκόσμιο επίπεδο, με την αντίδραση να είναι σχεδόν αντανακλαστική παρά τις σταθερές ροές εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου, αερίου, σιτηρών και μετάλλων προς τη Δύση. Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από το 2014, ενώ οι τιμές του αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ολλανδία σημείωσαν αύξηση 30%-40% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το σιτάρι στο Σικάγο κατέγραψαν άλμα σε υψηλό 9-1/2 ετών. Και οι τιμές των δημητριακών, όμως, έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ στη διάρκεια της χθεσινής διαπραγμάτευσής τους στην ευρωπαϊκή αγορά, με το σιτάρι να αγγίζει την πρωτοφανή για το είδος τιμή των 344 ευρώ ο τόνος στην Euronext.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ρωσία προμηθεύει το 10% του παγκόσμιου πετρελαίου, το ένα τρίτο του αερίου της Ευρώπης και μαζί με την Ουκρανία αντιστοιχεί στο 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, στο 80% των εξαγωγών ηλιελαίου και στο 19% των εξαγωγών αραβοσίτου. Η Ρωσία είναι επίσης μεγάλος παραγωγός αλουμινίου, νικελίου, λευκόχρυσου, παλλαδίου, ουρανίου, τιτανίου, άνθρακα, ξυλείας και λιπασμάτων.