Επρεπε να περάσουν 24 ώρες και να αναδείξει πρωτοσέλιδα το θέμα η «δημοκρατία» προκειμένου το υπουργείο Εξωτερικών να προβεί σε μια ουσιαστική κίνηση για τη δολοφονία των Ελλήνων στην Ουκρανία από μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Μόλις χθες κατάφερε το υπουργείο να καλέσει τον Ουκρανό πρέσβη στη χώρα μας Σέργκι Σουτένκο προκειμένου να του επιδώσει διάβημα της ελληνικής πλευράς. Είχε προηγηθεί μια απαράδεκτη ανακοίνωση «ίσων αποστάσεων», που από πολλούς αποδόθηκε στην προσπάθεια να μη φανεί ότι η χώρα μας «κοντράρεται» με την Ουκρανία.
Η στάση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εφημερίδας μας, που στο κύριο άρθρο της έκανε λόγο για υπουργείο Εξωτερικών κατώτερο των περιστάσεων, σημειώνοντας ότι, αντί να ζητήσει τον λόγο από την κυβέρνηση της Ουκρανίας, διασύρει την πατρίδα με μια ανακοίνωση «δουλοπρεπή και φοβική, που υιοθετεί την εκδοχή των δολοφόνων».
Καυτηριάστηκε, δε, έντονα η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και κλήθηκε αυτή, εάν δεν μπορεί να κάνει πράξεις για να προστατεύσει το έθνος, να μην το εξευτελίζει με «κωμικοτραγικά κείμενα».
Ίσως ήταν αυτή η έντονη αντίδραση που ανάγκασε το υπουργείο Εξωτερικών, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, να καλέσει τον πρέσβη της Ουκρανίας, στον οποίο έκανε διάβημα για το σοβαρό επεισόδιο που έλαβε χώρα στο χωριό Γράνιτνα της ανατολικής Ουκρανίας και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό ομογενών.
Η ελληνική πλευρά, πέρα από τη βαθύτατη θλίψη που προκάλεσε το εν λόγω περιστατικό, υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανησυχία της και την ανάγκη προστασίας του Ελληνισμού της διασποράς, ο οποίος έχει ήδη υποστεί πλείστα δεινά. Ζητήθηκε, επίσης, όπως το περιστατικό διερευνηθεί πλήρως και όπως οι υπαίτιοι οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Φινλανδία, όπου βρισκόταν χτες, επισημαίνοντας πως η ελληνική κοινότητα που ζει και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής έχει υποφέρει πάρα πολύ από αυτή την κρίση, αναφερόμενος στη χθεσινή απώλεια δύο Ελλήνων με ευθύνη Ουκρανών στρατιωτικών.