Νέο πλήγμα για την κυβέρνηση τα προκλητικά σχόλια του πρώην πλέον υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007
Τα γέλια και ο χαρακτηρισμός «εποποιία», με τα οποία αντέδρασε στις προκλητικές και κυνικές δηλώσεις του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα ότι οι εκλογές του 2007 κερδήθηκαν από τη Ν.Δ. γιατί η τότε κυβέρνηση μοίρασε λεφτά στους πληγέντες από τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία, ήταν -τουλάχιστον- η αφορμή για να τεθεί εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, με απόφαση του πρωθυπουργού.
Το ούτως ή άλλως απαράδεκτο σόου, με φόντο τους 49 νεκρούς από τις πυρκαγιές εκείνης της εποχής, έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης στη Σπάρτη στις 2 Φεβρουαρίου, ήρθε όμως χθες στη δημοσιότητα και προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μητσοτάκη -πριν το θέμα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε μία δύσκολη για την κυβέρνηση περίοδο-, ο οποίος βάλλεται για την ανοχή του σχετικά με απαράδεκτες συμπεριφορές άλλων υπουργών. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα βαρύτατο πλήγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον κ. Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις για την αντίδρασή του στην απαράδεκτη αναφορά του δημάρχου Σπάρτης κ. Δούκα για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007. «Ο υπουργός», αναφέρει η ανακοίνωση, «παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει αντιδράσει διαφορετικά και έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού. Η παραίτηση του κ. Λιβανού έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό». Ο κ. Λιβανός βρισκόταν στο Στρασβούργο για τη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε
Επίσης, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά που ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα για ένα τόσο τραγικό γεγονός είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού και η αντίδραση του υπουργού έπρεπε να είναι εντελώς διαφορετική. Ως εκ τούτου δεν υπήρχε κανένα περιθώριο παραμονής του κυρίου Λιβανού στην κυβέρνηση».
Στις 2 Φεβρουαρίου έγινε σύσκεψη στη Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Η σύσκεψη μεταδιδόταν μέσω facebook από την ιστοσελίδα lakones. Κατά τη διάρκειά της ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, που ήταν υφυπουργός Οικονομικών το 2007, απευθυνόμενος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό άρχισε να κομπάζει με απίστευτο κυνισμό για το πώς η Ν.Δ. κέρδισε τις εκλογές το 2007 (οι φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία είχαν εκδηλωθεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου).
«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία, στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε…» ακούγεται να λέει ο κ. Δούκας. «Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά…» πετάχτηκε κάποιος άλλος από τη σύσκεψη.
«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15%, θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» συμπλήρωσε ο δήμαρχος Σπάρτης.
Τότε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιχαίροντας ακούγεται να λέει: «Αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί και υπολειπόμεθα ό,τι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιία». Όλοι μαζί αρχίζουν να γελάνε, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι όλα καταγράφονται και όλα αυτά λέγονται για μία πυρκαγιά που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και έναν νομό κατεστραμμένο…
Πολλά ερωτήματα για την απόφαση Κυριάκου – Ήταν αυτή η αληθινή αιτία;
O πρωθυπουργός με την αποπομπή του κ. Λιβανού επιχειρεί να γυρίσει το παιχνίδι και να εμφανιστεί άτεγκτος σε θέματα ηθικής τάξεως και ελλιπούς άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, καθώς, σύμφωνα με τις διαρροές του Μαξίμου, όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην άσκηση των καθηκόντων τους και ο πρωθυπουργός κινείται με γνώμονα τις αρχές και τα πιστεύω του – μάλιστα, από αυτά δεν εξαιρεί ούτε συνεργάτες του, με τους οποίους διατηρεί σχέσεις φιλίας.
Ενδιαφέρουσα, αλλά μάλλον όψιμη η παρατήρηση των πηγών του Μαξίμου και θα ήταν πράγματι αξιέπαινη, αν ήταν ειλικρινής. Γεννά όμως πολλά ερωτήματα, τα οποία σκιάζουν τη χθεσινή κίνηση του κ. Μητσοτάκη και τα κίνητρά της:
1. Είναι αυτός ο πραγματικός λόγος της αποπομπής Λιβανού ή υπάρχει κάτι άλλο, που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό;
2. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού βάζει τόσο ψηλά τον πήχη σε θέματα ηθικής τάξεως και άσκησης καθηκόντων, γιατί δεν έπραξε το ίδιο, γιατί δεν έδιωξε δηλαδή και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη μετά τις αποκαλύψεις για τη στενή και συχνή επικοινωνία του και συνεργασία για τη σύνταξη νομοσχεδίων που είχε με τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη; Γιατί δεν έδιωξε τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, οι ευθύνες του οποίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του στην πρόσφατη κακοκαιρία είναι αυταπόδεικτες; Γιατί σιωπά και δεν ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για τη συνεργασία της εταιρίας του Ελληνική Αγωγή με το υπουργείο Παιδείας, ενώ είναι υπουργός; Γιατί δεν ελέγχει για το ίδιο θέμα την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως;
3. Μήπως η αποπομπή Λιβανού έχει εσωκομματική διάσταση και έγινε μόνο και μόνο για τη διαφύλαξη των εσωκομματικών ισορροπιών; Όσα είπε ο κ. Δούκας εκθέτουν την τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή και αποδομούν τις τότε άμεσες ενέργειές της για την αποκατάσταση των πληγέντων αλλά και της περιοχής.
4. Ποιος έδωσε εντολή να τραβηχτεί το βίντεο, ενώ ο δήμαρχος είχε πρόθεση να πει όσα είπε; Δεν ήξεραν τι θα επακολουθήσει, από τη στιγμή που όλα όσα ειπώθηκαν θα βγουν στη δημοσιότητα;
5. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Γιατί δεν αντέδρασε, δεδομένου ότι ήταν βουλευτής αλλά και υφυπουργός Παιδείας το 2007; Δεν εθίγη; Συμφώνησε με τον κ. Δούκα;
6. Έχει σχέση η αποπομπή Λιβανού με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν αρχίσει; Μήπως αληθεύουν οι πληροφορίες ότι δεν ικανοποιούν τα μέτρα για τους αγρότες και ιδίως τους αγρότες της Κρήτης, που ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο κ. Λιβανός, και βρήκε την αφορμή ο πρωθυπουργός να εκτονώσει την κατάσταση για να κερδίσει χρόνο; Μια γενικευμένη αγροτική κινητοποίηση με μπλόκα στους δρόμους θα ήταν βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση.
Το «κάθε απάντηση δεκτή…» σε αυτά τα ερωτήματα δεν ισχύει. Ειλικρινείς απαντήσεις χρειάζονται, αλλά μάλλον δεν θα δοθούν.
«Πάρτι» κάνει η αντιπολίτευση με την επεισοδιακή αποπομπή του υπουργού
Η αντιπολίτευση και ειδικά η Κουμουνδούρου είδε σαν μάννα εξ ουρανού την επεισοδιακή αποπομπή Λιβανού από την κυβέρνηση. «Η παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού μετά την κατακραυγή δεν μπορεί να κρύψει την ακραία ψηφοθηρία της Ν.Δ. σε βάρος πολιτών με αφορμή φυσικές καταστροφές» σχολιάζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός επιδεικνύει βραδυφλεγή αντανακλαστικά. «Δεκαπέντε χρόνια μετά ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε να ζητήσει την παραίτηση του κ. Λιβανού, αν και ακολουθεί την ίδια ακριβώς συνταγή εξαπάτησης» επισημαίνει.
Στηλιτεύει όμως και τον υπουργό, στον οποίο καταλογίζει «πολιτική αναισθησία που χαρακτηρίζει, όπως αναφέρει, «όλη την κυβέρνηση, η οποία μοίρασε διχίλιαρα με εκλογική υστεροβουλία μετά την τελευταία κακοκαιρία και το επιτελικό φιάσκο». Και προσθέτει στον επίλογο: «Ο ελληνικός λαός όμως αυτή τη φορά τούς έχει μάθει καλά και στις κάλπες τούς ετοιμάζει μια δική του, αυτή τη φορά, “εποποιία”».
Το ΚΙΝ.ΑΛ. κάνει λόγο για «κυνική ομολογία υπουργών της Ν.Δ. στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία, που προσβάλλει τη μνήμη των θυμάτων και αποκαλύπτει τις πελατειακές νοοτροπίες που μένουν αναλλοίωτες στο κόμμα της Ν.Δ., μετατρέποντας ακόμη και μια φυσική καταστροφή σε πεδίο μικροκομματικής εκμετάλλευσης».
Σε εξίσου σύντομο σχόλιό του το γραφείο Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ παρατηρεί: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της κυβέρνησης της Ν.Δ. είναι μνημείο κυνισμού, που δείχνει πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις τα προβλήματα του λαού. Και μπορεί οι κυνικοί υπουργοί να αποπέμπονται όταν πιάνονται στα πράσα, οι κυνικές πολιτικές, όμως, ζουν και βασιλεύουν».
Ελληνική Λύση
Για την Ελληνική Λύση η απομάκρυνση Λιβανού «θα έπρεπε να γίνει ταυτόχρονα με την απομάκρυνση όλων των υπουργών που διαχειρίστηκαν την πανδημία, αφήνοντας πίσω τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, διαλυμένο υγειονομικό σύστημα και ανέργους τους υγειονομικούς ήρωες της πρώτης γραμμής».
Από την πλευρά του ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης ανέφερε: «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης της Μητσοτάκης Α.Ε. αποδεικνύεται άριστος στον κυνισμό, αλλά παντελώς αδιάφορος για τους αγρότες».
Ο Γιώργος Γεωργαντάς ανέλαβε τη θέση, ορκίζεται σήμερα
Στον μέχρι χθες υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργο Γεωργαντά ανέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά την αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού. Η ορκωμοσία του νέου υπουργού θα γίνει ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου σήμερα στις 13.30, ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την οποία κατείχε μέχρι χθες ο κ. Γεωργαντάς, δεν θα καλυφθεί.
Ο κ. Γεωργαντάς αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα σε μία περίοδο κατά την οποία οι αγρότες έχουν αρχίσει κινητοποιήσεις, ενώ καλείται να υλοποιήσει ή να τροποποιήσει τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από μερικές μέρες ο αποπεμφθείς προκάτοχός του και τα οποία δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες. Ο νέος υπουργός είναι βουλευτής Κιλκίς και από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι χθες ως υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 1992 ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου.
Εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012, ενώ επανεξελέγη τον Ιούνιο του ίδιου έτους, καθώς και στις εκλογικές αναμετρήσεις του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 και του Ιουλίου του 2019. Από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Ιούλιο του 2019 ήταν τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. έπειτα από απόφαση του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήταν για λίγους μήνες και μέλος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, καθώς τον Νοέμβριο του 2014 είχε αναλάβει υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Διά Βίου Μάθησης. Προηγουμένως, ο Γιώργος Γεωργαντάς διετέλεσε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κιλκίς και πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κιλκίς, ενώ στη Βουλή είχε ενεργή παρουσία, έχοντας συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές της Βουλής, όπως η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.