Η οικονομική εισαγγελέας είχε προτείνει να ζητηθεί η άδεια της Βουλής για να κληθεί για εξηγήσεις
Έδωσε τελικά χθες στη δημοσιότητα τη σελίδα που έλειπε ο Άδωνις Γεωργιάδης από την πράξη αρχειοθέτησης της πιθανής εμπλοκής του στο σκάνδαλο Novartis. Το σχετικό έγγραφο είχε καταθέσει ο ίδιος στη Βουλή την περασμένη Τρίτη, έστω λειψό, όπως αποδείχτηκε, έπειτα από τον σάλο που προκλήθηκε έπειτα από δημοσίευμα της «δημοκρατίας».
- Από τη
Μαρία Παναγιώτου
Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ανέφερε πως στην πράξη αρχειοθέτησης είχε χρησιμοποιηθεί μονομερώς ένα στοιχείο και είχαν αγνοηθεί όλα τα άλλα από τον οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Καψιμάλη, ο οποίος τελικά έκρινε πως ο υπουργός Ανάπτυξης δεν θα κληθεί για εξηγήσεις. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η οικονομική εισαγγελέας που στην πραγματικότητα ερεύνησε την υπόθεση είχε διαφωνήσει με την αρχειοθέτηση και είχε προτείνει να ζητηθεί η άδεια της Βουλής ώστε να κληθεί ο υπουργός Ανάπτυξης για εξηγήσεις. Από τη σελίδα έλειπε τελικά η φράση: «Οι υπάρχουσες ενδείξεις δεν είναι επαρκείς για την κίνηση της ποινικής διώξεως σε βάρος του υπουργού». Μία έλλειψη που ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης απέδωσε σε λάθος κατά το σκανάρισμα του εγγράφου. (!)
Δεν είναι αθώα
Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτή η φράση δεν είναι καθόλου αθώα, καθώς αναγνωρίζει πως υπήρχαν ενδείξεις πιθανής εμπλοκής του υπουργού στο σκάνδαλο, απλά ο εισαγγελέας που υπέγραψε έκρινε πως δεν του αρκούν. Δεν του αρκούσε το γεγονός πως υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε για τις οικονομικές συναλλαγές του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή με τον Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν του αρκούσε η μαρτυρία στελέχους του ΕΟΦ, σύμφωνα με την οποία η Novartis ωφελήθηκε από διάταξη που πέρασε επί υπουργίας Αδωνη, καθώς κατάφερε να βάλει σκευάσματά της στη λίστα με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από το Δημόσιο. Δεν του αρκούσαν ούτε οι αδιευκρίνιστες καταθέσεις χρημάτων που βρέθηκαν τόσο σε λογαριασμούς του Αδωνη Γεωργιάδη και συγγενικών του προσώπων όσο και σε εταιρικούς του λογαριασμούς. Δεν του αρκούσαν καν οι καταθέσεις μετρητών που έκανε στον λογαριασμό του υπουργού η γραμματέας του Βασιλική Κατραβά. Έχει κληθεί, άραγε, η κυρία Κατραβά να εξηγήσει και να αποδείξει από πού προέρχονταν τα χρήματα που κατέθετε στον εργοδότη της; Δεν είναι δα και καθημερινό φαινόμενο μία υπάλληλος, να καταθέτει χρήματα στον εργοδότη της! Ο κ. Καψιμάλης αρκείται μόνο να αναφέρει στην πράξη πως μπορεί όλα τα παραπάνω να συνιστούν κάποιες φορολογικές παραβάσεις (και όχι ξέπλυμα χρήματος), οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τη συγκεκριμένη υπόθεση.
Ο κ. Καψιμάλης, ωστόσο, είναι οικονομικός εισαγγελέας, άρα και υπεύθυνος και για τέτοιες παραβάσεις. Άνοιξε, άραγε, μία παράλληλη έρευνα με βάση τα ευρήματα τα οποία μπορεί, όπως ισχυρίζεται, να αποτελούν φορολογικές παραβάσεις;
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως δεν μπορούν να συνεχίζουν να παραμένουν αμέτοχοι στην υπόθεση ούτε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ούτε ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, καθώς μοιάζει πλέον μονόδρομος να επανεξετάσουν την αρχειοθέτηση της υπόθεσης έπειτα από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας. Εξάλλου, έχει προκαλέσει εντύπωση σε δικαστικούς κύκλους και το γεγονός πως την πράξη αρχειοθέτησης δεν υπέγραψε ο ίδιος ο κ. Μπαρδάκης, όταν μάλιστα ο συγκεκριμένος φάκελος ήταν από τους πιο σημαντικούς που είχαν καταφτάσει στην Εισαγγελία του, καθώς αφορούσε πολιτικό πρόσωπο. Γιατί, άραγε, θέλησε να αποφύγει να υπογράψει προσωπικά την αρχειοθέτηση;
Σε κάθε περίπτωση, οι ενδείξεις που περιέχονται στην πράξη αρχειοθέτησης είναι συγκλονιστικές για το κοινό αίσθημα – αν όχι για τον εισαγγελέα κ. Καψιμάλη. Και είναι απίστευτο το γεγονός πώς δεν έχουν ήδη οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις, όταν στο παρελθόν υπουργοί οδηγήθηκαν -και δικαίως- σε παραίτηση από γεγονότα που μοιάζουν ασήμαντα σε σχέση με όσα περιγράφονται στην πράξη αρχειοθέτησης για τον Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν είναι δυνατόν ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης να συνεχίζει να κρατά στην κυβέρνησή του έναν υπουργό, όταν διαπιστώνεται τέτοιο εύρος αδιευκρίνιστων συναλλαγών, που συνιστούν -το λιγότερο- φορολογικά αδικήματα και ίσως ενδείξεις ξεπλύματος χρήματος, που απλά δεν κρίθηκαν επαρκείς. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε πως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ πέταξαν στον αέρα και σφυρίζοντας αδιάφορα προσγειώθηκαν σε λογαριασμό υπουργού, την ώρα που οι πολίτες βιώνουν ακόμη μία σφοδρή οικονομική κρίση από τις αβάστακτες ανατιμήσεις στα προϊόντα, και να μην κουνιέται φύλλο. Δεν γίνεται!
Στην Κομισιόν έφτασε η επίθεση Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους
Ερώτηση για τους απρεπείς χαρακτηρισμούς κατά των δημοσιογράφων που ανέδειξαν το σκάνδαλο Novartis, την επίθεση στην ελευθερία του Τύπου και την ευθεία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην ελληνική Βουλή, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Ελενα Κουντουρά στην Κομισιόν.
Σε μια περίοδο που συστατικά στοιχεία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου βάλλονται ακόμη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ρωτούν την Κομισιόν πώς αξιολογεί τις πρωτοφανείς δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας («συμμορία», «ελευθεροδολοφονία» και «υπόκοσμος»), αν σκοπεύει να ζητήσει εξηγήσεις και να εξετάσει ενδελεχώς το ζήτημα στο πλαίσιο της επόμενης έκθεσης για το κράτος δικαίου και τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να σταματήσει η πρωτοφανής και διαρκώς κλιμακούμενη υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Γεωργιάδης: Αντί να απαντήσει επί της ουσίας, απειλεί με αγωγή όποιον ξαναμιλήσει για (πιθανές) ευθύνες
Αδωνις Γεωργιάδης μαινόμενος, απειλεί με αγωγή όποιον τολμήσει να αναφερθεί στην εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis.
Αντί να απαντήσει επί της ουσίας των σοβαρών ερωτημάτων που εγείρονται από την πράξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας που τον αφορά, ο υπουργός Ανάπτυξης, λαμβάνοντας τον λόγο στη Βουλή, όπου συζητιόταν το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, άρχισε να ωρύεται, χαρακτηρίζοντας την πράξη αρχειοθέτησης «έπος» για τον ίδιο. «Η Δικαιοσύνη απεφάνθη. Το “Πόθεν Εσχες” μου το ελέγξατε. Τι άλλο θέλετε από μένα;» είπε, ενημερώνοντας πως εφεξής θα καταθέτει αγωγή σε όποιον ξαναμιλήσει για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας.
Υποστήριξε δε πως η κριτική που δέχεται δεν είναι στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά της «εχθροπάθειας», του «μίσους» και της «εξόντωσης».
Πάντως επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τις αδιευκρίνιστες καταθέσεις που βρέθηκαν και αναφέρονται στην πράξη αρχειοθέτησης, αλλά και για τα εμβάσματα από τον Σκάι.
Από τον Σκάι
«Η απόφαση αναφέρεται σε καταθέσεις που έχουν γίνει από υπαλλήλους των εταιριών μου σε εμένα. Το ίδιο διάστημα οι εταιρίες αυτές έχουν κάνει κάποια εκατομμύρια τζίρο και μέρος των κερδών κατατίθεται σε εμένα από τους συνεργάτες μου, δηλαδή από τον αδελφό μου. Εμείς που έχουμε τις εταιρίες δεν παίρνουμε λεφτά; Πώς θα ζήσουμε; Αυτά τα χρήματα δεν είναι δηλωμένα στο “Πόθεν Εσχες” μου; Είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ξέρει, γιατί όταν ήταν πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, με ήλεγξε και δεν βρήκε τίποτα» υποστήριξε αρχικώς. Αναφερόμενος δε στα εμβάσματα από τον Σκάι, σημείωσε πως αφορούν χρήματα που έλαβε η σύζυγός του για εκπομπή την οποία παρουσίαζε.
«Μισή γραμμή»
Την ίδια ώρα ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως από την πράξη αρχειοθέτησης έλειπε «μισή γραμμή» λόγω λάθους του γραμματέα ο οποίος τη σκάναρε και ξανακατέθεσε τη σωστή σελίδα. «Θα ενθαρρύνετε τη Δικαιοσύνη να πάει μέχρι τέλους τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis; Θα ζητήσετε αποζημιώσεις;» ρώτησε ο Θοδωρής Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), λέγοντας πως ο Αδωνις Γεωργιάδης ουδέποτε ελέγχθηκε για το αδίκημα της απιστίας, λόγω παραγραφής. Αίσθηση προκάλεσε και η στήριξη που παρείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη σύντροφό του Τασία Χριστοδουλοπούλου, στην οποία αναφέρθηκε νωρίτερα ο υπουργός.
«Η σύντροφός μου στους αγώνες και τη ζωή είναι αδέκαστος ανεπηρέαστος άνθρωπος και με βαθιά νομική γνώση. Αυτή τη γυναίκα και πολιτικό εσείς όλοι και η παράταξή σας την κατασπαράξατε. Θα ζητήσετε συγγνώμη;» ρώτησε σε έντονο ύφος. Απαντώντας στις αιτιάσεις περί του αδικήματος της απιστίας, ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε: «Είχα δηλώσει ότι συναινούσα για να δικαστώ κανονικά και για την απιστία. Δεν είχα να φοβηθώ τίποτα. Είμαι ακέραιος».
Ο ίδιος πάντως, με συνέντευξή του νωρίτερα στο ραδιόφωνο του Σκάι, επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι έχει «πάθει παραλήρημα» με την αρχειοθέτηση της υπόθεσής του για τη Novartis, κάτι που δεν έκανε με τους υπόλοιπους πολιτικούς που είχαν κατηγορηθεί.
Οι σαμαρικοί μόνιμοι ευεργέτες του ΣΥΡΙΖΑ
Η απόφαση του αντιπροέδρου της Βουλής Χαρ. Αθανασίου να κλείσει το μικρόφωνο του συριζαίου βουλευτή Π. Πολάκη τον ηρωοποίησε στους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Ίσως μάλιστα βελτίωσε την ακραία εικόνα του κ. Πολάκη και στα μάτια των μετριοπαθών -κομματικά ανένταχτων- ψηφοφόρων, γιατί δεν νοείται λογοκρισία εν έτει 2022 σε μία δημοκρατική χώρα-μέλος της Ε.Ε.
Παραμένει άγνωστο αν ο κ. Αθανασίου ενήργησε μόνος ή κατόπιν συμβουλής (δεν θέλουμε να πιστέψουμε και κατόπιν εντολής) του πολιτικού του μέντορα, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μόλις ακούει κάτι περί Novartis και «λίστας Λαγκάρντ» πανικοβάλλεται.
Τάση
Όμως αυτό που είναι γνωστό είναι ότι οι σαμαρικοί έχουν μία σταθερή τάση να ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αθανασίου δεν είναι ο μόνος ευεργέτης των κ. Τσίπρα και Πολάκη. Είχαν προηγηθεί, για παράδειγμα τις ημέρες της ΔΕΘ του 2014, και άλλοι σαμαρικοί, με κορυφαίους την τότε κυβερνητική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη και τον (εκ των πρωταγωνιστών της «λίστας Λαγκάρντ») Σταύρο Παπασταύρου. Η εκπρόσωπος (και εποπτεύουσα την ΕΡΤ) απαγόρευσε την τηλεοπτική κάλυψη ολόκληρου του προγράμματος Τσίπρα στη ΔΕΘ με το επιχείρημα ότι το κρατικό κανάλι δεν έχει καμία τέτοια υποχρέωση και ότι ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναλάμβανε τα ίδια σε κάθε εμφάνισή του. Σαμπάνιες άνοιγαν στον ΣΥΡΙΖΑ μόλις το έμαθαν, και το αξιοποίησαν στο έπακρο, αλλά ο κ. Σαμαράς και η κυρία Βούλτεψη ήταν κατευχαριστημένοι.
Ακολούθησε ο σύμβουλος Παπασταύρου που έπεισε τον κ. Σαμαρά να μην εξαγγείλει ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών σε 40 δόσεις, για να μη θυμώσουν οι Γερμανοί και η τρόικα. Δεν είχαν αξία γι’ αυτόν οι νοικοκυραίοι πολίτες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που αποτελούν τη βάση της Ν.Δ. και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Και έτσι γύρισαν την πλάτη στη Ν.Δ., ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισε ρύθμιση σε 100 δόσεις.
Βέβαια, τι να σου κάνουν όλοι αυτοί, όταν ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δεν παρέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου λες και ήταν σπίτι του; Αντί να θέσει ενώπιον της τηλεόρασης τον νεοεκλεγέντα Τσίπρα ενώπιον των ευθυνών του, για να μη χρεοκοπήσει η χώρα, προτίμησε να εξευτελίσει το ήθος της παράταξης. Η εκ των υστέρων δικαιολογία ήταν ότι κ. Σαμαράς αισθανόταν προσβεβλημένος επειδή ο κ. Τσίπρας τον είχε αποκαλέσει «Γερμανοτσολιά» ή κάτι παρόμοιο. Δήθεν προσβλήθηκε ο «γλυκομίλητος» Σαμαράς, σαν να μην ήταν ο ίδιος που είχε αποκαλέσει «ψιλολαθρέμπορο» τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη και «βούρκο» τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.