Την επαύριον της μετωπικής στη Βουλή αποδεικνύεται το μέγεθος της διαπλοκής και του εκφυλισμού του πολιτικού συστήματος
Σήψη, διαφθορά και δυσωδία αναδίδονται τις τελευταίες ώρες τόσο από τη σκανδαλώδη υπόθεση Φουρθιώτη όσο και από το σκάνδαλο Νovartis, το οποίο εξακολουθεί να τραυματίζει τη χώρα.
Την επαύριον της μετωπικής σύγκρουσης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας αποδεικνύεται το μέγεθος της διαπλοκής και του εκφυλισμού του πολιτικού συστήματος, στο πεδίο όπου πολιτικοί ταγοί και υπόδικοι τηλεπαρουσιαστές αλληλοεκβιάζονται, ενώ και τα κόμματα αλληλοκατηγορούνται στον απόηχο ενός τεράστιου σκανδάλου που κόστισε εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό.
Από τη μια πλευρά, ο Μένιος Φουρθιώτης εκβιάζει το μισό υπουργικό συμβούλιο, δίνοντας κατά ριπάς στη δημοσιότητα τα μηνύματα και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που αντήλλασσαν. Την ίδια ώρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης απείλησε επί της ουσίας τον τηλεπαρουσιαστή, δηλώνοντας πως «όποιος διαρρέει μηνύματα που του έστειλε κάποιος άλλος πρέπει να μπαίνει 20 χρόνια φυλακή».
Ταυτοχρόνως, μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας, καθώς το «κόμμα της Νovartis» αλληλοκαρφώνεται μετά τις αναφορές του ίδιου του πρωθυπουργού από το βήμα της Ολομέλειας, ο οποίος, αν και μίλησε για τις υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο, απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Τα σύννεφα ανάμεσα στη Ν.Δ. και στο ΚΙΝ.ΑΛ. ολοένα πυκνώνουν, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝ.ΑΛ. Κώστα Σκανδαλίδη να επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας από το βήμα πως «μεταπίπτει σε φθηνό κομματάρχη που ασεβεί απέναντι στους θεσμούς». Ο δε μοιραίος Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε… απογοητευμένος από την κυβέρνηση για τη μη αναφορά από τον πρωθυπουργό όσων κατηγορήθηκαν και δεν πρόσκεινται στη Ν.Δ.
Το κλίμα πολώθηκε έτι περαιτέρω από την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα 49 βουλευτών του, με επικεφαλής τον Παύλο Πολάκη, οι οποίοι ζήτησαν να κατατεθεί στη Βουλή η πράξη αρχειοθέτησης των δικογραφιών για την υπόθεση Novartis που αφορά τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο, με αίτημα κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλαν στον υπουργό Δικαιοσύνης.
Το αίτημα συνυπογράφει και η γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος Ολγα Γεροβασίλη, κάτι που σημαίνει πως έχει την έγκριση και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.
Οι εξελίξεις ήρθαν μόλις λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση ολκής στη Βουλή, με τα κομματικά επιτελεία να κάνουν την αποτίμησή τους, έχοντας εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα της συζήτησης. Το Μέγαρο Μαξίμου, διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας «κίνηση απελπισίας εκ μέρους του κ. Τσίπρα», κάνοντας λόγο για ένα ακόμα πυροτέχνημα για να αμυνθεί στη φθίνουσα πορεία που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις. «Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πως ήταν μια κίνηση χωρίς ουσία, χωρίς αντίκρισμα. Ηταν μια μομφή χωρίς μορφή. Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή έδειξε μια κυβέρνηση υπεύθυνη και συμπαγή, που στηρίζει τη Δικαιοσύνη ως πυλώνα της δημοκρατίας. Οι πολίτες διαπίστωσαν την απουσία εναλλακτικής πρότασης» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου. Πάντως, αν και στην κυβέρνηση θεωρούν πως η πρόταση γύρισε «μπούμερανγκ» στην Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί πως τα «καθεστώτα» στις δημοκρατικές κοινωνίες συνήθως πέφτουν με πάταγο, επιτιθέμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως «η ομιλία του στη Βουλή δεν αφήνει καμία αμφιβολία για την καθεστωτική συμπεριφορά και τις στενές σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τη νύχτα».
Επιπροσθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει και τις αναφορές Μητσοτάκη στην υπόθεση Νovartis και στους δημοσιογράφους που διώκονται, μιλώντας για «προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» και υποστηρίζοντας πως επιβεβαιώθηκε ότι το Μαξίμου «βρίσκεται πίσω από την πρωτοφανή για μια φιλελεύθερη ευρωπαϊκή χώρα δίωξη» των δημοσιογράφων.