Στο αρχείο οι δικογραφίες των δύο ελεγχόμενων, ταυτόχρονα με τις κλήσεις από τη Δικαιοσύνη των δημοσιογράφων που δήθεν έστησαν σκευωρία
Από τη Μαρία Παναγιώτου
Συνεχίζει η χώρα μας την παράδοσή της, ως τεράστιο πλυντήριο σκανδάλων, καθώς εκατομμύρια πάνε κι έρχονται κι εκατομμύρια χάνονται, όμως κάποιοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης κοιτούν άπραγοι, ισχυριζόμενοι πως δεν μπορούν να καταλογίσουν ευθύνες σε κάποιους γιατί δεν βρίσκουν… τις κρυψώνες με τα λεφτά.
Η χθεσινή είδηση πως αρχειοθετήθηκαν οι δικογραφίες του Άδωνη Γεωργιάδη και του Δημήτρη Αβραμόπουλου για το σκάνδαλο Novartis ταυτίζεται τόσο πολύ χρονικά με τις κλήσεις των δημοσιογράφων που δήθεν έστησαν σκευωρία κατά των πολιτικών προσώπων, από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κατερίνα Αλεβιζοπούλου, που προκαλεί μόνον θυμηδία. Ακόμη και ο πιο αφελής πολίτης είναι απίθανο να πιστέψει πως εντελώς συμπτωματικά, όταν κλήθηκαν να απολογηθούν ως σκευωροί οι δημοσιογράφοι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Novartis, αρχειοθετήθηκαν και οι εκκρεμούσες στην Οικονομική Εισαγγελία δικογραφίες των δύο πολιτικών προσώπων. Φαίνεται η ενορχήστρωση του σεναρίου της σκευωρίας, που επιχειρείται εδώ και καιρό, τώρα κορυφώνεται!
Η απόφαση αρχειοθέτησης, πάντως, φέρνει έντονα στη μνήμη κάτι από το απαλλακτικό βούλευμα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επίσης για το σκάνδαλο Novartis. Στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού το πόρισμα με βάση το οποίο η δικογραφία μπήκε στο αρχείο ανέφερε πως πράγματι ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής μπήκε στο Μαξίμου με μια τροχήλατη τσάντα γεμάτη χρήματα, όμως δεν προέκυψε από άλλο στοιχείο η «τελική τύχη των χρημάτων, δηλαδή αν τελικά παραδόθηκαν, σε ποιον, για ποια ακριβώς αιτία». Ανέφερε, ακόμη, πως οι λογαριασμοί του Αντώνη Σαμαρά ελέγχθηκαν για μία ημέρα (!). «Δεν προέκυψαν ασφαλή συμπεράσματα ότι τα ερευνώμενα πρόσωπα» προέβησαν «την περίοδο από 01/04/2018 μέχρι 02/04/2018 σε οικονομικές συναλλαγές, με αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα» έγραφαν οι εισαγγελείς χαρακτηριστικά.
Στην περίπτωση του Αδωνη Γεωργιάδη, πάλι, οι εισαγγελείς αρχειοθετούν την υπόθεση επειδή δεν βρέθηκαν χρήματα στις εταιρίες του Αδωνη. Σύμφωνα με την πράξη αρχειοθέτησης, που υπογράφει ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Καψιμάλης, η «αυξομείωση των πιστώσεων στους λογαριασμούς των εταιριών (συμφερόντων Αδωνη Γεωργιάδη) δεν αποτελούν στοιχείο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, καθώς οι πιστώσεις καλύπτονται από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιριών». Εν ολίγοις, εφόσον δεν βρίσκονται τα χρήματα στις εταιρίες του Αδωνη Γεωργιάδη, δεν τα πήρε (!).
Βεβαίως, μία εκ των επικούρων εισαγγελέων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν εκείνη που ερευνούσε την υπόθεση, είχε αντίθετη γνώμη και ανέφερε στο πόρισμά της πως έπρεπε να ζητηθεί η άδεια της Βουλής και να κληθεί ο υπουργός σε εξηγήσεις. Οπως φαίνεται, όμως, η καθ’ ύλην αρμόδια δεν εισακούστηκε. Γιατί άραγε;
Μετά από όλα αυτά το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η διαδικασία της αρχειοθέτησης επισπεύσθηκε και από το γεγονός πως τις σχετικές δικογραφίες είχε ζητήσει η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, η οποία είναι μεταξύ των δημοσιογράφων που έχουν κλητευθεί, με αίτημά της προς την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου. Τώρα, δηλαδή, που αρχειοθετήθηκαν υπάρχει περίπτωση να απορριφθεί το αίτημά της;
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την άλλη, έσπευσε να τονίσει το σενάριο της σκευωρίας και να δώσει τον ρυθμό για τις διώξεις των δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για «στημένα άρθρα από εκδοτικά συγκροτήματα, που ήδη διερευνώνται και αυτά για τον ρόλο τους από την ελληνική Δικαιοσύνη, προσπάθησαν να παρασύρουν όχι μόνο την κοινή γνώμη, αλλά και τους συναδέλφους μου».
Ευχαρίστησε, παράλληλα, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «που ουδέποτε αμφισβήτησε την ακεραιότητα του χαρακτήρος μου και που έμεινε πάντα στο πλάι μου από την πρώτη στιγμή», ίσως επειδή έχει κάθε λόγο να πιστεύει πως ο πρωθυπουργός αμφισβητεί την ακεραιότητά του. Αλλά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και δήλωσε πως «οι τίτλοι τέλους θα μπουν όταν αποκαλυφθούν και τιμωρηθούν αυστηρά οι σκευωροί».