Τρεις ημέρες από το άνοιγμά τους οι μισές ποινικές υποθέσεις στο Εφετείο διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν λόγω Covid
Aναστέλλεται στην πράξη η λειτουργία των δικαστηρίων, ενώ η… εγκληματική επιμονή της κυβέρνησης να παραμείνουν ανοιχτά θέτει σε κίνδυνο δεκάδες ανθρώπινες ζωές, και οδηγεί αναπόφευκτα σε χάος και σε επιβράδυνση της απόδοσης της δικαιοσύνης!
- Ρεπορτάζ
Μαίρη Ζαρκάδα
Μέσα σε τρεις ημέρες από το άνοιγμα των δικαστηρίων το ήμισυ των ποινικών υποθέσεων στο Εφετείο της Αθήνας οδηγήθηκε είτε σε διακοπή είτε σε αναβολή λόγω ασθενείας από Covid κάποιου εκ των μελών της έδρας ή κάποιου εκ των παραγόντων της δίκης! Και επειδή οι δικαστές που δικάζουν τις ποινικές υποθέσεις είναι οι ίδιοι που εκδικάζουν και τις πολιτικές, συμπαρασύρουν σε διακοπή ή αναβολή και τις τελευταίες. Τα αποτελέσματα ολέθρια, γιατί: Πρώτ’ απ’ όλα εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή δεκάδων ανθρώπων από τον συνωστισμό τους στις αίθουσες των δικαστηρίων, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα σε αυτές τα άτομα που συγκεντρώνονται ξεπερνούν κατά δεκάδες το προβλεπόμενο όριο των 15 ατόμων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σε αίθουσα του Εφετείου Κακουργημάτων τη Δευτέρα αναβλήθηκαν ή διέκοψαν 13 υποθέσεις και τα άτομα που συνωστίσθηκαν σε αυτή ξεπέρασαν τα 100!
Η ουρά, τόσο στα δικαστήρια της Ευελπίδων όσο και στο Εφετείο, των ανθρώπων που ανέμεναν να ελεγχθούν (πιστοποιητικά και τεστ) για να εισέλθουν σε αυτά ξεπερνούσε τα 500 μέτρα, ενώ πρόβλημα παρατηρήθηκε και στον αριθμό των ελεγκτών, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είχε ανανεωθεί εγκαίρως η σχετική σύμβαση εργασίας τους! Οι άνθρωποι που υπηρετούν τη Δικαιοσύνη δεν είναι παιδιά, και ειδικά οι εφέτες (δικαστές – εισαγγελείς) βρίσκονται στην κρίσιμη ηλικία των 50 και άνω, ενώ οι παράγοντες μιας δίκης (δικηγόροι – διάδικοι – μάρτυρες) είναι επίσης σε ηλικίες κρίσιμες!
Άρα η νόσησή τους δεν θα κρατήσει πέντε ημέρες και μετά επιστροφή στην έδρα, αλλά τουλάχιστον 15 ημέρες, και γι’ αυτό και διακόπτονται για τον αντίστοιχο αριθμό ημερών. Όμως μετά την παρέλευση ποιος βεβαιώνει ότι δεν θα νοσήσει κάποιο άλλο μέλος της έδρας και έτσι δεν θα έχουμε εκ νέου διακοπή; Και ακόμη η ημέρα επανέναρξης της διαδικασίας είναι σφόδρα πιθανό να συμπέσει με την εκδίκαση άλλων υποθέσεων που έχουν προσδιοριστεί από καιρό για την ίδια ημέρα. Συνεπώς, η μετάθεση εκδίκασής τους θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη, όπως βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η συσσώρευση υποθέσεων προς εκδίκαση στο απώτερο μέλλον!
Όσον αφορά τις πολιτικές υποθέσεις, εκεί τα δεδομένα είναι χειρότερα. Κάθε δικαστής εφέτης χρεώνεται κατά μέσον όρο 60 πολιτικές υποθέσεις τον χρόνο. Σε περίπτωση κωλύματος ενός δικαστή, εν προκειμένω λόγω ασθενείας, τις υποθέσεις του μοιράζονται οι υπόλοιποι. Φανταστείτε να ασθενήσουν 10, θα φτάσουν οι λοιποί δικαστές στο τέλος να χρεωθούν πάνω από 150 υποθέσεις τον χρόνο (χρεώνονται 100 κάθε μήνα στο σύνολο των δικαστών του Εφετείου) και αυτό σημαίνει πρακτικά ότι απόφαση θα εκδώσουν ύστερα από δύο χρόνια.
Προχθές, πρώτη ημέρα συνεδριάσεων των πολιτικών δικαστηρίων, καταγράφηκαν τέσσερα περιστατικά. Όσο παραμένουν ανοικτά τα δικαστήρια, τα κρούσματα θα αυξάνονται κατακόρυφα λόγω της μεταδοτικότητας του ιού! Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, πάει περίπατο η επιτάχυνση απόδοσης της δικαιοσύνης! Ανάλογες εικόνες καταγράφονται σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, αλλά η πολιτική ηγεσία της Δικαιοσύνης νοσεί κυριολεκτικά, ενώ το υπουργείο της έχει αποδεκατιστεί σε προσωπικό λόγω ιού!
Να σημειωθεί ότι τέσσερα μέλη (μειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων), οι Μ. Στενιώτη, Κ. Βουλγαρίδης, Ν. Βελίας και Μ.Φωτάκης, με ανακοίνωσή τους «αιτούνται να επανεξεταστούν άμεσα τα επιδημιολογικά δεδομένα όσον αφορά τα δικαστήρια και τις εισαγγελίες της χώρας, καθώς και η αναστολή της λειτουργίας τους, στο πλαίσιο προηγούμενων ΚΥΑ και για χρονικό διάστημα ενός μηνός, που θεωρείται κρίσιμο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ειδικών επιστημόνων».