Ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε εκδήλωση για την επιστροφή κομματιών από το Εθνικό Αρχαιολογικό στο Μουσείο της Ακρόπολης
Την ώρα που η Ελλάδα «λυγίζει» από την πανδημία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα στην προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας, συμμετείχε χθες σε εκδήλωση για την επιστροφή θραυσμάτων των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Σε κάτι δηλαδή αυτονόητο, που θα έπρεπε να έχει γίνει από την πρώτη στιγμή που λειτούργησε το μουσείο κάτω από τον Ιερό Βράχο, και όχι να φτάσουμε τόσα χρόνια μετά να πανηγυρίζουμε για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Ο πρωθυπουργός επεδίωξε να εκπέμψει μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων του Παρθενώνα με την επιστροφή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο. «Αυτό το ταξίδι της επιστροφής εκπέμπει από μόνο του ένα ηχηρό μήνυμα επανένωσης όλων των τμημάτων αυτού του μοναδικού μνημείου της ανθρωπότητας» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Μουσείο Ακρόπολης.
Σημαντικό βήμα
Μιλώντας στην αίθουσα του Παρθενώνα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είναι ένα πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν εδώ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλα τα μικρότερα και μεγαλύτερα μέρη του διακόσμου του Παρθενώνα που βρίσκονται σήμερα διάσπαρτα σε διάφορα μουσεία ανά τον κόσμο». Άλλωστε, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν αποτελεί θέμα απόστασης, γιατί, είτε αυτά βρίσκονται εδώ στην Αθήνα είτε οπουδήποτε στον κόσμο, προορισμός τους είναι μόνο ο Ιερός Βράχος και το σπουδαίο αυτό μουσείο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο δείχνει έναν δρόμο ευθύνης και επιστημονικής συνέπειας. Αυτόν τον δρόμο ακολουθεί και συνολικά η Ελληνική Πολιτεία, αναβαθμίζοντας σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Ενα αίτημα της UNESCO, ένα αίτημα πια της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά και ένα θέμα το οποίο πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται και προσωπικά ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, όπως διαπίστωσα στην πρόσφατη συνάντησή μας». Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε ότι «η κίνηση αυτή δεν είναι απλώς συμβολική, είναι απολύτως ουσιαστική» και σημείωσε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «αποτελούν οργανικά και αναπόσπαστα μέλη ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και καλλιτεχνικού δημιουργήματος, καθώς συναποτελούν ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική οντότητα».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση των θραυσμάτων από τους συντηρητές στις μόνιμες θέσεις τους.