Κλείσιμο κέντρων διασκέδασης τα μεσάνυχτα, μείωση στην πληρότητα των γηπέδων, επέκταση τηλεργασίας, μεταξύ των παρεμβάσεων που αποφασίστηκαν
Κατόπιν εορτής και… εορτών θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή είναι τα πρώτα οριζόντια περιοριστικά μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, κάτι που επιβεβαιώνει πως το κυβερνητικό αφήγημα περί πανδημίας ανεμβολίαστων έχει πάει… περίπατο, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τις μεγαλοστομίες του Μαξίμου για την ελευθερία των εμβολιασμένων.
Το δεύτερο συμπέρασμα που αφήνουν οι χθεσινές ανακοινώσεις έχει να κάνει με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει την εξουσία. Στην πραγματικότητα, η χθεσινή συνέντευξη του Θάνου Πλεύρη ήταν μνημείο εξουσιαστικού παραλογισμού, καθώς από τη μια ο υπουργός ανακοίνωνε πόσο έκτακτη είναι η κατάσταση και από την άλλη έλεγε πως τα μέτρα θα ισχύσουν με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, ώστε να περάσουν οι γιορτές.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του κ. Πλεύρη πραγματοποιήθηκαν στη βαριά σκιά του αρνητικού ρεκόρ των 9.284 κρουσμάτων, που προκάλεσε σοκ στην επιστημονική κοινότητα της χώρας και ενέτεινε την ανησυχία των πολιτών. Προηγήθηκε η πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία εξέτασε την παρούσα επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και εισηγήθηκε νέα δέσμη μέτρων, με κύριους στόχους τον χώρο της διασκέδασης, τον αθλητισμό και την επέκταση της τηλεργασίας στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα τα νέα μέτρα, που θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 ως τις 16 Ιανουαρίου, είναι τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα -χειρουργική ή υφασμάτινη- σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς επίσης και στους εργαζομένους στην εστίαση. Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
- Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τις 24.00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα. Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Η μουσική θα διακόπτεται όταν δεν θα τηρούνται οι περιορισμοί.
- Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός 10%, με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
- Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
- Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση των επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.
Το τελευταίο μέτρο, ωστόσο, γεννά ιδιαίτερο προβληματισμό, καθώς υποχρεώνει τους πολίτες στην Ελλάδα του βασικού μισθού των 650 ευρώ να πληρώνουν 60 ευρώ για να μπορέσουν να δουν τους γονείς τους ή να έχουν πρόσβαση στα νοσοκομεία ως επισκέπτες. Ίσως αυτή να είναι μια καλή ευκαιρία να θεσμοθετήσει, επιτέλους, η κυβέρνηση το πλαφόν στην τιμή των μοριακών ελέγχων. Οι ανακοινώσεις των νέων μέτρων συνοδεύτηκαν από ισχυρότατες απειλές του υπουργού Υγείας για βαριές «καμπάνες» σε όσους δεν τα τηρούν ή δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Πολιτείας. Η μουσική θα επιτρέπεται, όμως σε περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμοστούν, θα σταματήσει αμέσως. «Άμεσα θα διακοπεί η μουσική, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι οι αθλητικές οργανώσεις θα αρχίσουν να διεξάγονται χωρίς κόσμο, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν τα μέτρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα νέα μέτρα έρχονται ως «απάντηση» στη μετάλλαξη Όμικρον. «Το 75% των κρουσμάτων αφορούν ηλικίες 20 έως 59 ετών. Μόλις το 6% αφορούν ηλικίες άνω των 60 ετών» ανακοίνωσε, κάνοντας γνωστό πως ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων δεν συνεπάγεται και αύξηση νοσηλειών. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας: «Μπαίνουμε στην επικράτηση της Όμικρον και πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας».
Τέλος, στην τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τα εμβόλια, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του Covid-19. Αφού έκανε ανασκόπηση στις εξελίξεις και τις αποφάσεις του τελευταίου έτους στο μέτωπο της εμβολιαστικής εκστρατείας, η κυρία Θεοδωρίδου έκανε εκτενή αναφορά στη νέα παραλλαγή Όμικρον, που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.
Επικαλούμενη στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, των CDC και μελετών, ανέφερε ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι μικρότερος σε σχέση με τη Δέλτα, η διάρκεια νοσηλείας είναι μικρότερη κατά 40%, αλλά ο κίνδυνος επαναλοίμωξης πολύ μεγαλύτερος, ενώ για τους θανάτους είπε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.