Αρχιεπίσκοπος: «Σιωπήσατε το 1821», «Η Τουρκία εργαλειοποιεί το Προσφυγικό», «Ανεπαρκής η Συνθήκη της Γλασκόβης»
Με τις αποσκευές του γεμάτες δεσμεύσεις για κοινή δράση στο Μεταναστευτικό, διάθεση μεγαλύτερης ενότητας με τους ορθοδόξους και μια θαρραλέα συγγνώμη για τα «κρίματα» της Καθολικής Εκκλησίας έναντι ορθοδόξων και Ελλήνων αποχωρεί σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος από την Ελλάδα.
Ο Πάπας εμφανίστηκε αρκετά πιο καταπονημένος από την τελευταία φορά που επισκέφθηκε την Ελλάδα, με προσεκτικό βηματισμό που φανερώνει το προχωρημένο της ηλικίας του, αλλά με το ίδιο κοφτερό μυαλό και το βλέμμα ενός θρησκευτικού ηγέτη που βάλθηκε να αποκαταστήσει το προφίλ των Ρωμαιοκαθολικών.
Μπορεί στις συναντήσεις του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη να κινήθηκε στις γνωστές διπλωματικές αβρότητες, όμως στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ήταν πιο ουσιαστικός.
Ο Αρχιεπίσκοπος -για να ικανοποιήσει και το συντηρητικό ακροατήριο της Εκκλησίας- τον καλωσόρισε με μια σκληρή μεν, αλλά δίκαιη, όπως λένε, προσφώνηση. Με μια πρωτόγνωρη για το ύφος του ομιλία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υπενθύμισε στον Πάπα πως οι καθολικοί δεν έβγαλαν «μιλιά» κατά τον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία.
«Θεωρούμε ότι κατά την ιστορική αυτή συγκυρία διαθέτετε το θάρρος και την ειλικρίνεια να εξετάσετε τις αστοχίες και τις παραλείψεις πατέρων σας, οι οποίοι δεν έστερξαν στον αγώνα του λαού μας για ελευθερία» είπε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Δεν είναι πρόθεσή μου να σας φέρω σε δύσκολη θέση» συνέχισε «θεωρώ όμως ότι, μεταξύ όσων θέλουν να ονομάζονται και να είναι εν Χριστώ αδελφοί, η καλύτερη γλώσσα είναι και παραμένει η ειλικρίνεια. Μακριά και πέρα από εμάς η κακώς εννοούμενη διπλωματία και οι διπλωματικές διεργασίες» υπογράμμισε.
Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τον Πάπα να «αποτινάξει τα βάρη του παρελθόντος, και ιδίως όσα αφορούν τα γεγονότα της Ελληνικής Εθνεγερσίας, που δυστυχώς έχουν πληγώσει το πλήρωμα της Εκκλησίας μας. Οφείλουμε στο αίμα αυτών των ηρώων και των μαρτύρων της Ελληνικής Επαναστάσεως την αποκατάστασή τους από εσάς μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι» σημείωσε.
Πολιτικές αναφορές
Ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον Αρχιεπίσκοπο, τον πρώτο θρησκευτικό ηγέτη παγκοσμίως, να χαρακτηρίσει ανεπαρκή τη Συνθήκη της Γλασκόβης, καλώντας τους ηγέτες του κόσμου να λάβουν τολμηρότερες αποφάσεις. Η προσφώνησή του είχε και πολιτικές αναφορές για την Τουρκία. Το βλέμμα της διεθνούς κοινής γνώμης ήταν στραμμένο στον Πάπα, που ήρθε στην Ελλάδα για να αναδείξει το πρόβλημα του Μεταναστευτικού. «Ήρθα εδώ για να σας κοιτάξω στα μάτια» είπε ο Πάπας στους μετανάστες που συνάντησε στη Μυτιλήνη. «Η Τουρκία εργαλειοποιεί το πρόβλημα του Μεταναστευτικού» του είπε ευθέως ο Αρχιεπίσκοπος, επιχειρώντας να αναδείξει το πρόβλημα σε διεθνές επίπεδο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβουν κοινές δράσεις καθολικοί και ορθόδοξοι για το Μεταναστευτικό και την προστασία του περιβάλλοντος. Χαρακτήρισε «ντροπή» τις πράξεις συγκεκριμένων προσώπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και ζήτησε «συγγνώμη» για άλλη μια φορά προς τους ορθόδοξους χριστιανούς αδερφούς για τα λάθη του παρελθόντος.