Στο «μενού» της συνάντησης και οι τουρκικές προκλήσεις
Την απαράδεκτη, αδιάλλακτη και επιθετική στάση της Τουρκίας, με τις νέες παράνομες μεθοδεύσεις της τόσο στα Βαρώσια όσο και στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, επισήμανε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης στο Λονδίνο.
Επίσης, ο πρωθυπουργός έθεσε στον Βρετανό ομόλογό του το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση και για τον ίδιο προσωπικά και πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, που, όπως είπε, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Τζόνσον συζήτησαν και το Κυπριακό, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι η Τουρκία εξακολουθεί να επιδεικνύει αδιαλλαξία και επιθετικότητα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε ακόμα πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του γγΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Επίσης, είπε στον Βρετανό πρωθυπουργό ότι η προσέγγιση περί λύσης δύο κρατών στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να αποτελέσει αφετηρία διαπραγματεύσεων.
Σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους, που καλύπτουν την επίσκεψή του στο Λονδίνο, ότι «το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα, θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις». Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε τον σκοπό μας». Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε την πάγια βρετανική θέση ότι το ζήτημα των Γλυπτών αφορά τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και όχι την κυβέρνησή του.
Αναφορικά με τις σχέσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής του πρωτοκόλλου, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.
Οι δύο πρωθυπουργοί on camera μίλησαν για πολύ ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον κ. Τζόνσον «πραγματικό φιλέλληνα», χαρακτηρισμό που εκείνος αποδέχθηκε. Και οι δύο αναφέρθηκαν στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, με τον κ. Τζόνσον να αναφέρεται και στη στήριξη που πρόσφερε ο Λόρδος Βύρωνας. Επίσης… αλληλοσυνεχάρησαν για τη στάση που επέδειξαν στην πρόσφατη Σύνοδο COP26 στη Γλασκόβη για την κλιματική αλλαγή.
Σήμερα στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και επενδυτικών οίκων, καθώς βασικό ζητούμενο από την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Βρετανία είναι η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να δώσει έμφαση στη σημαντική προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.