Συνεχίζεται η αναταραχή. Η αλλαγή στάσης ενός βουλευτή του αλβανόφωνου κόμματος δημιουργεί νέα δεδομένα
Παρατείνεται το θρίλερ στα Σκόπια και η πολιτική αναταραχή που θέτει σε κίνδυνο και τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς ο πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε χθες πως αναβάλλει επ’ αόριστον τις παραιτήσεις του τόσο από την πρωθυπουργία της χώρας όσο και από την ηγεσία του κόμματός του.
Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στην οποία συμμετείχε ο Ζάεφ. Οπως εξήγησε εκπρόσωπος του κόμματος του Ζάεφ, ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών πήρε αυτή την απόφαση λόγω της δύσκολης αλλά κυρίως περίπλοκης πολιτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Ζόραν Ζάεφ, μετά τη βαριά ήττα του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές στις 31 Οκτωβρίου, είχε γνωστοποιήσει ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, και παραιτείται από πρωθυπουργός της χώρας και αρχηγός του κόμματός του. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκμεταλλευόμενα την κατάσταση, κατέθεσαν την Τρίτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, η οποία θα εξεταστεί από τη Βουλή, σε συνεδρίαση του Σώματος σήμερα.
Και ενώ το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης θεωρούσε πως η διαδικασία θα είναι τυπική, καθώς είχε εξασφαλισμένες τις 61 ψήφους που χρειάζεται για την επικύρωση της πρότασης μομφής (σε σύνολο 120 βουλευτών), πληροφορίες ανέφεραν χθες πως οι ήδη ευαίσθητες ισορροπίες αποδεικνύονται και ευμετάβλητες. Συγκεκριμένα, η αλλαγή στάσης ενός εκ των βουλευτών αλβανόφωνου κόμματος, το οποίο έχει ταχθεί κατά του πρωθυπουργού Ζάεφ, σημαίνει ότι την πρόταση μομφής αναμένεται να υπερψηφίσουν σήμερα μόνο 60 βουλευτές από τους 120, ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 61 ψήφοι. Σύμφωνα με πηγές, αυτό ίσως και να είναι ο λόγος πίσω από την απόφαση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας να αναβάλει επ’ αόριστον την παραίτησή του.
Πληροφορίες από τα Σκόπια, επίσης, έκαναν λόγο για προσέγγιση άλλων πιθανών υποψηφίων για την πρωθυπουργία σε περίπτωση αποχώρησης Ζάεφ, αλλά χωρίς επιτυχία, καθώς δεν υπήρξε συναίνεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.