Στηρίζουν τη Συμφωνία τώρα που μπορούν να την ακυρώσουν

Ευκαιρία μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια η κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πράξη όσα υποστήριζε προεκλογικά

Αν όχι τώρα, πότε; Η χρονική περίοδος που διανύουμε και με τα δεδομένα που υπάρχουν στα Σκόπια μετά την παραίτηση Ζάεφ και την προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή σηματοδοτούν ίσως τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα να ακυρώσει ή να αναθεωρήσει υπέρ των εθνικών μας συμφερόντων την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει η ελληνική κυβέρνηση για να αποδείξει ότι όλα όσα υποστήριζε όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς υπέγραφαν το κατάπτυστο κείμενο ήταν αληθή και όχι ψεύδη. Δεν είναι τώρα η ώρα τα κυβερνητικά στελέχη να πιέζουν, ώστε να τηρηθεί η προδοτική συμφωνία, και να μην επεξεργάζονται την ακύρωσή της.

Πριν από μία εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έφτασε σε σημείο να απειλήσει και με βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Χθες σε συνέντευξή του ο υπουργός Νίκος Δένδιας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος και αξίωσε την πλήρη εφαρμογή των συμφωνηθέντων από την πλευρά των Σκοπίων, όπως ακριβώς πράττει και η Ελλάδα, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε τη συμφωνία, αλλά ως κυβέρνηση θα την τηρήσει:

«Στις δημοκρατικές κοινωνίες οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, τα κράτη και οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν όμως μένουν. Η Νέα Δημοκρατία δεν υπερψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών και είχε έντονες αντιρρήσεις για συγκεκριμένα σημεία της, για τα οποία προειδοποίησε για τις συνέπειες με τον πλέον θεσμικό τρόπο στη Βουλή των Ελλήνων. Αλλά δεν απέκρυψε μετά την ψήφισή της, όπως και από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ότι θα την εφαρμόσει».

Τα Σκόπια έχουν δώσει από την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας πολλές αφορμές, ώστε αυτή να θεωρηθεί άκυρη. Ενώ, λοιπόν, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αποδείξουν ότι εννοούσαν όσα έλεγαν ως αντιπολίτευση, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Με άρθρο του στην «Εστία της Κυριακής» ο καθηγητής Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης παρουσίασε τις επιλογές που έχει η ελληνική πλευρά μετά την παραίτηση Ζάεφ και την, όπως φαίνεται, πιθανή επικράτηση του VMRO, που διάκειται αρνητικά στη Συμφωνία των Πρεσπών: «Η Αθήνα τότε θα πρέπει να αδράξει την ευκαιρίαν και βασιζομένη εις τας ήδη ανωτέρω εκτεθείσας παρανομίας και αντισυμβατικάς παρασπονδίας, αλλά και τας 150 περίπου παραβιάσεις -μέχρι σήμερον- της επικινδύνου και εθνοβλαβούς Συμφωνίας των Πρεσπών, να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευσίν της εις βασικά αυτής σημεία, όπως είναι η “ονομασία” του βορείως ημών ευρισκομένου εθνοτικού μωσαϊκού».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα