Ξέχασε όλα όσα έλεγε περί βέτο το 2019 και δήλωσε προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας
Διαπρύσιος θιασώτης της ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο όποιος μάλλον ξέχασε τι έλεγε δυόμισι μόλις χρόνια πριν, περί μη απεμπόλησης του δικαιώματος της Ελλάδας για άσκηση βέτο.
Μιλώντας στις εργασίες του συνεδρίου Athens Democracy Forum, ο πρωθυπουργός δήλωσε απολύτως προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων, υποστηρίζοντας, ερωτηθείς σχετικά, πως «δεν υποστηρίζουμε τη Βουλγαρία στα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Σε λίγες ημέρες θα λάβει χώρα η Σύνοδος Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και πρέπει ως Ευρώπη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των συγκεκριμένων χωρών στην Ε.Ε.», όπως είπε επί λέξει. Μάλιστα, ξεκαθαρίζοντας πως διαφωνεί με τη στάση της Βουλγαρίας, που συνεχίζει να ασκεί βέτο στα Σκόπια, μίλησε για μια «αχρείαστη επιπλοκή», εκφράζοντας ταυτοχρόνως την ελπίδα πως σε 10-15 χρόνια όλες οι βαλκανικές χώρες θα ανήκουν στην Ε.Ε.
Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε από τη μνήμη του όσα έλεγε όταν ψηφιζόταν η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, και δήλωνε ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Δεσμεύτηκα ότι θα μείνω σταθερός στο εθνικό καθήκον. Το δικαίωμα της Ελλάδας για βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να το απεμπολήσω». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το πλέον επίσημο βήμα, αυτό της Ολομέλειας της Βουλής, τον Ιανουάριο του 2019, είχε μοιράσει υποσχέσεις, λέγοντας πως «εφόσον οι Ελληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη Συμφωνία με αυτόν τον τρόπο.
Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. δεν σχετίζεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών», συμπληρώνοντας με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο πως «με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια». Τι άλλαξε άραγε μέσα σε δυόμισι χρόνια που να δικαιολογεί αυτή τη μεταστροφή; Ο ίδιος πάντως ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς στο συνέδριο για την εκ διαμέτρου αντίθετη στάση του κατά το πρόσφατο παρελθόν, επιχείρησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας πως «έχω μιλήσει για τα προβλήματα σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, δεν την υπερψήφισα, αλλά είχα πει πως είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας, και ως εκ τούτου θα τη σεβαστώ».