Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσαν χθες στο Παρίσι τη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών
Τον κοινό τους βηματισμό επιβεβαίωσαν χθες η Ελλάδα και η Γαλλία, προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στην Τουρκία, σε μια ημέρα που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ιστορική. Σε πανηγυρικό τόνο ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που έγιναν μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας χθες στο Παρίσι.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη Γαλλία γιατί αποφασίστηκε η αναβάθμιση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, διευρύνοντας και τη διάθεση των δύο κρατών για συμπαράταξη, για αμοιβαία συνδρομή και για κοινή δράση σε όλα τα πεδία», ενώ ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι στόχος είναι «να προστατεύσουμε την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα αμφοτέρων των κρατών μας», στέλνοντας παράλληλα και μήνυμα στην Τουρκία για την επιθετική της τακτική στην Αν. Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
«Η υπογραφή της συμφωνίας ενισχύει μια πραγματικότητα η οποία είναι γνωστή σε όλους, πως οι δύο χώρες μας, Ελλάδα και Γαλλία, έχουν ήδη αναπτύξει μια πολύ ισχυρή συμμαχική σχέση που ουσιαστικά υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή αμυντική διάσταση της συμφωνίας λέγοντας: «Ελλάδα και Γαλλία κάνουν σήμερα ένα πρώτο τολμηρό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αυτοδύναμη και ισχυρή Ευρώπη του μέλλοντος, που θα μπορεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα στην ευρύτερη γειτονιά της, στην ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ. Μια Ευρώπη που επιτέλους θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».
Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι «η συμφωνία που υπογράφεται σήμερα δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, διότι η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων υπηρετεί συνολικά τη στρατηγική της χώρας εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» και σημείωσε: «Εντός των επόμενων εβδομάδων εκτός απροόπτου η Ελλάδα θα υπογράψει μια πενταετή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας έτσι το πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Επιλέξαμε τις γαλλικές φρεγάτες διότι αυτή ήταν και η τελική εισήγηση του Πολεμικού μας Ναυτικού».
Από την πλευρά του ο κ. Μακρόν είπε ότι «η συνεργασία εγγράφεται στο αμοιβαίο σχέδιο των δικών μας δεσμεύσεων στο επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, επεκτείνοντας και ενδυναμώνοντας τις σχέσεις για την προστασία της δικής μας περιοχής επ’ ωφελεία της ειρήνης και της ασφάλειας στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια». Επισήμανε ότι η συμφωνία «δεν έχει κανέναν προϊστάμενο διότι μιλάμε για μια ειρήνη κοινή».
Ο κ. Μακρόν με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο έστειλε και προειδοποιητικό μήνυμα στην Τουρκία για την επιθετική στάση της στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο, λέγοντας: «Δεν έχω την αίσθηση ότι το καλοκαίρι του 2020 η Ελλάδα είναι αυτή που έδειξε πολεμοχαρή στάση στην ανατολική Μεσόγειο» και υπογράμμισε ότι «πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι με κάθε κράτος-μέλος, αυτό κάναμε πέρυσι το καλοκαίρι (σ.σ.: με την αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου), αυτό κάνουμε με αυτή τη συνεργασία».
Ο κ. Μακρόν ρωτήθηκε και για τη συμφωνία AUKUS και τόνισε: «Οι Ευρωπαίοι πρέπει να βγουν από την αφέλεια γιατί, όταν δεχόμαστε πιέσεις από δυνάμεις που σκληραίνουν τη στάση μας, θα πρέπει να δείχνουμε ότι έχουμε τη βούληση και την ικανότητα να αμυνόμαστε. Να μην οδηγούμαστε σε κλιμακώσεις, αλλά να μας σέβονται. Οι ΗΠΑ είναι μεγάλοι ιστορικοί σύμμαχοι και σε επίπεδο αξιών και θα παραμείνουν σύμμαχοι. Αλλά θα πρέπει να δούμε ότι εδώ και δέκα χρόνια οι ΗΠΑ, ασχολούνται με τα του οίκου τους και έχουν δικά τους συμφέροντα σε σχέση με την Κίνα και τον Ειρηνικό. Είναι δικαίωμά τους και σέβομαι την κυριαρχία των λαών. Αλλά θα ήμασταν αφελείς εάν δεν θέλαμε να δούμε τις συνέπειες και να αντλήσουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα. Αρα με τον ίδιο ρεαλισμό θα πρέπει ως Ευρωπαίοι να ασχοληθούμε με τη δική μας προστασία και ανεξαρτησία, δεν υπάρχει εναλλακτική σε αυτό, δεν υποκαθιστά αυτό το γεγονός ότι είμαστε σύμμαχοι».