Η Αθήνα εξέδωσε NAVTEX. Νέες απειλές και προκλήσεις από την Άγκυρα
Τραβάνε το σχοινί, θριαμβολογώντας για την «προάσπιση» της «Γαλάζιας Πατρίδας», τα τουρκικά μέσα με αφορμή όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Την ίδια στιγμή το ερευνητικό πλοίο «Nautical Geo», που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής, αφού δέχτηκε την παρενόχληση από τουρκικό πολεμικό σκάφος, αναμένεται να αρχίσει ξανά τις έρευνες αύριο, Παρασκευή, καθώς η Αθήνα εξέδωσε νέα NAVTEX προκειμένου να συνεχίσει τις εργασίες του ανατολικά της Κρήτης.
Οι έρευνες αυτές ήταν που προκάλεσαν την αντίδραση της Αγκυρας, η οποία προσπάθησε μέσω της προκλητικής της στάσης να εφαρμόσει επί του πεδίου το τουρκολιβυκό σύμφωνο, κατά οποίο ό,τι βρίσκεται έξω από τα 6 μίλια των εθνικών χωρικών υδάτων μας αποτελεί τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Αυτό άλλωστε επικαλέστηκε η τουρκική φρεγάτα που ζήτησε από το ερευνητικό σκάφος να ζητήσει άδεια από την Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις έρευνές του, ακολουθώντας το σε μικρή απόσταση, σε μια προφανή προσπάθεια να εκφοβίσει το πλήρωμά του. Ευτυχώς η απάντηση που έλαβε ήταν η πρέπουσα, καθώς ο καπετάνιος του «Nautical Geo» ενημέρωσε τον κυβερνήτη της τουρκικής φρεγάτας ότι βρίσκεται σε ελληνικά ύδατα και έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες από τις μόνες αρμόδιες διεθνώς Αρχές, οι οποίες είναι ελληνικές.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει πάντως να τηρεί σιγήν ιχθύος σχετικά με το μέγεθος και την ένταση των τουρκικών προκλήσεων, αφού πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και ήθελαν τουρκικό πολεμικό να έχει παραβιάσει και τα 6 μίλια των χωρικών μας υδάτων δεν έχουν ακόμη διαψευσθεί.
Πάντως από την πλευρά τους οι Τούρκοι πανηγυρίζουν, με τη ναυαρχίδα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου «Γενί Σαφά» να μιλά για προάσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας» από τους… προκλητικούς Ελληνες.
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», «η προειδοποίηση ενάντια στο ενδεχόμενο πιθανής πρόκλησης από την Ελλάδα δεν ήταν αρκετή και γι’ αυτό το τουρκικό ναυτικό έστειλε τη φρεγάτα «Oruc Reis» στην περιοχή για να αποτρέψει την είσοδο (στην τουρκική υφαλοκρηπίδα). «Η αποστολή του ερευνητικού πλοίου παρακολουθείται από απόσταση από την πρώτη μέρα» σημειώνεται, ενώ ακόμα μια φορά γίνεται προσπάθεια να τεθεί ως «κεκτημένο» της Τουρκίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς σημειώνεται πως η Ελλάδα προειδοποιήθηκε ότι τέτοιες έρευνες μπορούν να γίνουν μόνο με τη συνεργασία της Τουρκίας, με αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Θαλάσσιο Δίκαιο και στον χάρτη της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που καταγράφηκε στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020.
Δεν θα μπορούσε, φυσικά, να λείπει ο κομπασμός της τουρκικής πλευράς «ότι τα σύνορα της “Γαλάζιας Πατρίδας” δεν μπορούν να “τρυπηθούν” με προκλήσεις». Φτάσαμε λοιπόν σε σημείο να χαρακτηρίζεται πρόκληση για τους Τούρκους η έρευνα στα… παράλια της Σητείας!