Ο «σουλτάνος» ετοιμάζεται το 2023 να εγκαινιάσει το πρώτο στο Ακούγιου, αδιαφορώντας για την ασφάλεια της περιοχής
Με τον γνωστό προκλητικό πολιτικό τσαμπουκά του επιμένει να κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας τετελεσμένων σε όλα τα επίπεδα. Με σκοπό βέβαια να δημιουργεί ολοένα και περισσότερο «χώρο» για την Τουρκία, αδιαφορώντας ταυτόχρονα όχι μόνο για τις περιβόητες «σχέσεις καλής γειτονίας» τις οποίες ποτέ δεν υποστήριξε, αλλά αδιαφορώντας εμφατικά για την ασφάλεια σε μια ολόκληρη περιοχή.
Ο λόγος βέβαια -για ποιον άλλον;- για τον αμετροεπή «σουλτάνο» της γείτονος, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επανέφερε στο τραπέζι τις πυρηνικές φαντασιώσεις της Τουρκίας – σε μια γεωγραφική γωνιά για την οποία οι επιστήμονες σεισμολόγοι τονίζουν πως σε περίπτωση χτυπήματος του Εγκέλαδου οι συνέπειες για το περιβάλλον θα ήταν καταστροφικές.
Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως πλέον δεν αρκείται μόνο στη «βόμβα» του Ακούγιου, τον σταθμό που ήδη η Αγκυρα κατασκευάζει ακριβώς απέναντι από την πολύπαθη Κύπρο και λέγεται πως θα τεθεί σε λειτουργία περί τα μέσα του 2023. Αντίθετα, και με βάση τα λεγόμενά του, θέλει να επεκτείνει τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας, επιθυμώντας διακαώς να κατασκευαστούν στη χώρα του ακόμη δύο πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας!
Συγκεκριμένα, μιλώντας στη Μερσίνα, και λίγες ώρες πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως οι εργασίες της πρώτης μονάδας του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου θα ολοκληρωθούν τον Μάιο του 2023, ενώ συνεχάρη όσους συνέβαλαν στο να αποκτήσει η Τουρκία τον πρώτο πυρηνικό σταθμό, χαρακτηρίζοντάς τον «μεγάλη στρατηγική επένδυση».
Ακολούθως, αποκάλυψε πως στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κατασκευή ακόμη δύο σταθμών, χωρίς όμως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες για το σημείο χωροθέτησής τους. «Στόχος μας είναι το συντομότερο δυνατό να κάνουμε τα βήματα στη χώρα μας για την απόκτηση δεύτερου και τρίτου πυρηνικού σταθμού» δήλωσε, επισημαίνοντας τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για το μέλλον της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στις 12 Μαΐου 2010, ενώ ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της γείτονος θα αποτελείται από τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 4.800 μεγαβάτ.