«Πριν από 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα» δήλωσε ο «σουλτάνος» πανηγυρίζοντας για τη Μάχη του Σαγγάριου
Σε νέο ρεσιτάλ προκλήσεων κατά της χώρας μας επιδόθηκε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
«Πριν από 100 χρόνια πετάξαμε τον εχθρό στη θάλασσα» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, εννοώντας τους Ελληνες, στη διάρκεια ομιλίας του σε τελετή για τα 100 χρόνια από τη Μάχη του Σαγγάριου. «Αυτή ολοκληρώθηκε με τη νίκη της 30ής Αυγούστου, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου έφτασε στον τελικό της στόχο με το πέταγμα του εχθρού στη θάλασσα της Σμύρνης. Ο εχθρός καθώς αποσυρόταν από τον Σαγγάριο κατέστρεφε και έκαιγε κάθε μέρος και οτιδήποτε έβρισκε μπροστά του, κάνοντας αμέτρητες ντροπιαστικές σφαγές και δείχνοντας έτσι το πραγματικό του πρόσωπο» τόνισε θρασύτατα ο Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τους Ελληνες για… σφαγές στη Μικρά Ασία, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει σταδιακά τις γενοκτονίες των Νεοτούρκων.
Μάλιστα, προκλητικά συνέδεσε τον Σαγγάριο με το… Ματζικέρτ και την άλωση της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας πως η «ένδοξη τουρκική Ιστορία» απλώνεται από τη… Βιένη έως την Ερυθρά Θάλασσα. Ο κ. Ερντογάν έφτασε στο σημείο να εργαλειοποιήσει μέχρι και τον Ιησού Χριστό.
«Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα σε όσους δεν βλέπουν τα εργοστάσια τα οποία εγκαινιάζουμε διαδοχικά, όπως δεν βλέπουν τις υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες και τις βιομηχανικές περιοχές που θεμελιώνουμε. Υπάρχει η φήμη πως ρώτησαν τον Ιησού Χριστό: “Τι είναι πιο δύσκολο από το αναστήσεις έναν νεκρό;” Και ο Ιησούς απάντησε: “Να εξηγείς σε αυτόν που δεν καταλαβαίνει”» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Βουλή: Τίμησε την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας
Την Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το τουρκικό κράτος τίμησαν η Βουλή και ο πολιτικός κόσμος. Ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, με μήνυμά του, ξεκαθάρισε πως η Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι μια ιστορική αλήθεια που δεν μπορεί να παραγραφεί, σημειώνοντας πως τον Σεπτέμβριο του 1922 η Σμύρνη και τα μικρασιατικά παράλια συνολικά μετατράπηκαν σε τόπο μαρτυρίου και εξόντωσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.
«Αποτίουμε φόρο τιμής στα θύματα αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος. Μάταια κάποιοι επιδίωξαν και συνεχίζουν να επιδιώκουν να ξεχαστεί αυτή η θηριωδία. Πρόκειται για μια ιστορική αλήθεια που δεν παραγράφεται» όπως σημείωσε ο Μακάριος Λαζαρίδης. Την ίδια ώρα, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «όποιος ξεχνά είναι καταδικασμένος να υποστεί ξανά. Γι’ αυτό δεν ξεχνάμε. Χωρίς να μένουμε μόνο στο χθες, εργαζόμαστε αποφασιστικά για εθνική αξιοπρέπεια με ασφάλεια, για το εθνικό συμφέρον με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία».
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε πως η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε το 1998 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ύστερα από πρόταση τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης, αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς και τους πρόσφυγες Ελληνες της Μικράς Ασίας. Όσο για την Ελληνική Λύση, σημείωσε πως πέρασαν ενενήντα εννέα χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και τον «ακρωτηριασμό της τρισχιλιετούς παρουσίας του πέραν του Αιγαίου», προσθέτοντας πως οι Τούρκοι διέπραξαν το «γερμανικής σύλληψης έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο παραμένει ακόμα και σήμερα ατιμώρητο από την παγκόσμια κοινότητα».
Την ίδια ώρα, η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, αν και αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η παρουσία λιγοστών βουλευτών στα έδρανα. Είχε προηγηθεί πάντως τιμητική εκδήλωση στην Ολομέλεια, με τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου να σημειώνει πως χωρίς σεβασμό στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας δεν μπορεί να οικοδομηθεί σχέση εμπιστοσύνης.
Αναχώρησε για τη Σαουδική Αραβία η ελληνική πυροβολαρχία Patriot
Η τελετή αναχώρησης της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας έλαβε χώρα στην αεροπορική βάση Τανάγρας, την έδρα της 114 Πτέρυγας Μάχης, παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Νικόλαου Χαρδαλιά και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Απριλίου 2021 υπεγράφη στο Ριάντ η Συμφωνία Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας. Στη βάση αυτής συγκροτήθηκε η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας και αναπτύσσεται επιχειρησιακά μία Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς Patriot.
Σκοπός της αποστολής είναι η ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας ενεργειακών εγκαταστάσεων του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της διεθνούς πρωτοβουλίας Integrated Air and Missile Defence Concept (IAMD Concept).
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο προσωπικό της δύναμης επισήμανε την εξαιρετική σημασία της αποστολής για τη χώρα μας και τη χαρακτήρισε πολύτιμη επένδυση για το μέλλον, καθώς συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σφυρηλατεί ισχυρούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου, προωθεί τα εθνικά συμφέροντα και επιτρέπει την απόκτηση επιχειρησιακής εμπειρίας.
Επίσης, ανακοίνωσε τη διευθέτηση, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, του θέματος της αμοιβής του προσωπικού που συμμετέχει, η οποία, ως ποσοστό, διπλασιάστηκε σε σχέση με αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.