Εγκαινιάζουμε τη συνεργασία με την εταιρία RealPolls. Έρευνες με σύγχρονη μεθοδολογία και αντικειμενικότητα
Η δεκαετία του 2010 αποτέλεσε πλήγμα για την αξιοπιστία των πολιτικών ερευνών διεθνώς, καθώς παρατηρήθηκαν μεγάλες αστοχίες. Οι εκλογές του 2010 στη Βρετανία, το Brexit, το δημοψήφισμα στην Ελλάδα το 2015, η εκλογή Τραμπ, οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 στην Ελλάδα, όταν μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες στη χώρα μας απέτυχε να προβλέψει το κόμμα που κέρδισε τις εκλογές δύο μέρες πριν από την κάλπη, αν και το κόμμα αυτό νίκησε με μεγάλη διαφορά, είναι ορισμένες από τις αστοχίες.
Στο μεταξύ οι νέες τεχνολογίες έχουν δώσει μεγαλύτερες δυνατότητες τόσο στις μεθόδους συλλογής δεδομένων στις έρευνες κοινής γνώμης όσο και στη στατιστική επεξεργασία των πρωτογενών δεδομένων. Μέχρι την είσοδο των νέων τεχνολογιών στο προσκήνιο, χρησιμοποιούνταν ευρέως δύο μέθοδοι συλλογής δεδομένων: οι συνεντεύξεις face to face, κατά τις οποίες ερευνητές σε όλη τη χώρα χτυπούν τις πόρτες που έχουν επιλεγεί τυχαία ανά περιοχή και ρωτούν ένα αντιπροσωπευτικό μέρος του πληθυσμού, και οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε προεπιλεγμένες σταθερές συσκευές. Και οι δύο αυτές μέθοδοι παρουσιάζουν εδώ και χρόνια σημαντικά προβλήματα:
Οι μεν προσωπικές συνεντεύξεις εκτοξεύουν το κόστος της έρευνας, τη χρονική διάρκεια για τη διεκπεραίωσή τους, ενώ έχει αποδειχθεί ότι ο ερωτώμενος είναι λιγότερο ειλικρινής όταν αντιμετωπίζει διά ζώσης τον ερευνητή. Από την άλλη, οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις, αν και ως μέθοδος θεωρούνταν πιο αξιόπιστες παλιότερα, έχασαν σταδιακά την αξιοπιστία τους, καθώς οι σταθερές γραμμές μειώνονταν, η χρήση του σταθερού τηλεφώνου άλλαζε λόγω της ευρείας κάλυψης των κινητών τηλεφώνων και η απόκριση σε σχέση με τις κλήσεις μειώθηκε δραματικά. Ιδιαίτερα το φαινόμενο μείωσης της απόκρισης στις τηλεφωνικές έρευνες έγινε αντιληπτό τη δεκαετία του 2000, με τα νέα στοιχεία να δείχνουν ένα ποσοστό κάτω του 10%. Ταυτόχρονα οι σταθερές γραμμές καλύπτουν ολοένα μικρότερο τμήμα του πληθυσμού, και όχι αναλογικά με τα διάφορα κοινωνικά στρώματα (κυριαρχούν μεγαλύτερες ηλικίες κ.λπ.).
Τα κινητά τηλέφωνα και το ίντερνετ παρέχουν σήμερα νέες δυνατότητες στις μεθόδους δειγματοληψίας. Χωρίς και αυτά να είναι πρωτογενώς απαλλαγμένα από προβλήματα που αφορούν την αντιπροσωπευτικότητα και την τυχαιότητα του δείγματος, παρέχουν ένα τεράστιο νέο πεδίο δειγματοληψίας – αρκεί, βέβαια, να υπόκεινται σε σύγχρονες, επιστημονικές μεθόδους στατιστικής επεξεργασίας.
Αν η μέθοδος δειγματοληψίας είναι το ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να επιλύσει μια σύγχρονη έρευνα κοινής γνώμης, το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι η στατιστική επεξεργασία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η εξέλιξη των υπολογιστών παρείχε νέες δυνατότητες στα μαθηματικά και στη στατιστική, που με τη σειρά τους εξελίχτηκαν ραγδαία σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες που παρέχουν στις έρευνες κοινής γνώμης.
Δυστυχώς, οι μέθοδοι στατιστικής επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις εταιρίες του χώρου υπολείπονται σημαντικά από τις δυνατότητες που έχει δώσει η επιστήμη. Για παράδειγμα, ορισμένες μέθοδοι στάθμισης που χρησιμοποιούνται κατά την επεξεργασία του δείγματος συνιστούν αυτές καθαυτές πρόβλημα εγκυρότητας της έρευνας.
Η RealPolls αξιοποιεί τόσο τις σύγχρονες μεθόδους δειγματοληψίας που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και το ίντερνετ όσο και σύγχρονες στατιστικές τεχνικές, προκειμένου να μειώσει σημαντικά τα προβλήματα αντιπροσωπευτικότητας και τυχαιότητα του δείγματος που αντιμετωπίζουν οι έρευνες κοινής γνώμης και να προσεγγίσει τη μέγιστη δυνατή επιστημονική αξιοπιστία.
RealPolls