Δεσμεύουν επί έναν μήνα περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών
Με νέα Navtex, η οποία «καταπίνει» το Καστελόριζο ως γεωπολιτική οντότητα, επιστρέφει στο Αιγαίο και στις προκλητικές της συμπεριφορές η Αγκυρα, μετά το «ήσυχο καλοκαίρι» για το οποίο συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους Μητσοτάκης και Ερντογάν και κατά το οποίο το σύνολο των προκλητικών της συμπεριφορών στρεφόταν κατά της Κύπρου.
Επαναφέροντας στο επίκεντρο της προκλητικής της τακτικής τις βλέψεις της στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης Navtex για τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών με το σκάφος «Yunus» από την 1η έως και τις 30 Σεπτεμβρίου, σε περιοχή πλησίον του Καστελόριζου, η οποία επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της Τουρκίας. Η νέα πρόκληση των Τούρκων είναι γεγονός και οδήγησε το υπουργείο Εξωτερικών να αποστείλει εντολή για διάβημα στην πρεσβεία μας στην Αγκυρα ως μια πρώτη κίνηση.
Παρότι οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες θα λάβουν χώρα σε τουρκικά και διεθνή χωρικά ύδατα στη συγκεκριμένη περιοχή, αρμοδιότητα για να εκδίδει Navtex έχει η ελληνική πλευρά και όχι ο τουρκικός σταθμός της Αττάλειας. Ως εκ τούτου η τουρκική κίνηση αποτελεί μια ξεκάθαρη απόπειρα αμφισβήτησης του καθεστώτος που εντάσσεται στις πρακτικές του τουρκικού αναθεωρητισμού και οδήγησε πριν από ένα έτος στην αντιπαράθεση ελληνικού και τουρκικού στόλου, φέρνοντάς τους τόσο κοντά σε μια σύγκρουση.
Είναι πιθανόν δε να εγκαινιάζεται με αυτήν την κίνηση μια νέα «θερμή περίοδος», αφού αυτή έρχεται ως συνέχεια των επιθετικών τοποθετήσεων Τούρκων αξιωματούχων το τελευταίο διάστημα, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Αμυνας της γείτονος Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος πολύ πρόσφατα επαναδιατύπωσε τις τουρκικές αιτιάσεις περί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο, που διεκδικούν οι Τούρκοι.
Αποδεικνύεται έτσι ότι η ελληνική υποχωρητικότητα την προηγούμενη περίοδο στο ζήτημα των κυρώσεων και οι προσπάθειες για «αποκλιμάκωση» είχαν «κοντά ποδάρια».
Η δε γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν ίσως σημαίνει ότι το χρονικό παράθυρο που είχε η χώρα μας προκειμένου να καταφέρει να τιθασεύσει την τουρκική προκλητικότητα χάθηκε δίχως μακροπρόθεσμα οφέλη.