Ένας πρωθυπουργός σε σύγχυση, εγκλωβισμένος ανάμεσα στα συμφέροντα, επιχειρηματικά και κομματικά, και αποκομμένος από την πραγματικότητα μόνο ένα φιάσκο, όπως αυτό που ονόμασε «προωθητικό και όχι τιμωρητικό ανασχηματισμό», θα μπορούσε να κάνει.
Δεν πρέπει να υπάρχει ιστορική καταγραφή τόσο αποτυχημένου ανασχηματισμού στα παγκόσμια χρονικά της πολιτικής. Να ανακοινώνεις την υπουργοποίηση ενός πολιτικού, του Αποστολάκη στην προκειμένη περίπτωση, σε νεοσύστατο υπουργείο και αμέσως μετά την ανακοίνωση ο πολιτικός να αρνείται τη θέση και ο πρωθυπουργός να… ακυρώνει και το υπουργείο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία εμφανίζονται φαινόμενα διχασμού της ελληνικής κοινωνίας, με δική του υπαιτιότητα κατάφερε να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ένταση και να φορτίσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα.
Όχι, δεν αποτελεί μόνο η περίπτωση Αποστολάκη δείγμα της αδιανόητης ελαφρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι «αμετακίνητοι συνεργάτες – υπουργοί» του. Κατάφερε και το απίθανο ο πρωθυπουργός, να αντικαταστήσει υφυπουργό τον οποίο είχε στείλει σε επίσημη αποστολή, και μάλιστα κρίσιμη. Τι άλλο πρωτοφανές ανέδειξε ο ανασχηματισμός-φιάσκο;
Την αδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη να «αποχωριστεί» τους υπουργούς-βαρίδια (κατά γενική ομολογία, όλοι τους αποτυχημένοι) που κουβαλά μαζί του από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Και μέσα σε όλα όσα έλαβαν χώρα πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου, ήρθε και η πανηγυρική επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου στην κυβέρνηση.
Αν δεν υπήρχε το φιάσκο Αποστολάκη, ο χθεσινός ανασχηματισμός θα μπορούσε να θεωρηθεί και αποδοχή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη της πολιτικής ευθύνης για τις καταστροφικές πυρκαγιές, που έσβησαν από τον χάρτη περισσότερα από 1.300.000 στρέμματα δάσους. Δεν μπορεί να σημαίνει τίποτε άλλο η αντικατάσταση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον Τάκη Θεοδωρικάκο και η μετακίνηση του Νίκου Χαρδαλιά. Βέβαια, κατά τη λογική του πρωθυπουργού, την οποία ο ίδιος διατύπωσε από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, ο Χρυσοχοΐδης και ο Χαρδαλιάς επιτέλεσαν σωστά και χωρίς λάθη το έργο που τους ανατέθηκε, στην προσπάθεια κατάσβεσης στις πρόσφατες πυρκαγιές.
Αδυνατούσε ο κ Μητσοτάκης να βρει λάθη στο έργο της πυρόσβεσης και καλούσε την αντιπολίτευση να του τα επισημάνει. Ο κ. Χρυσοχοΐδης απέτυχε εκ των πραγμάτων και στον τομέα της ασφάλειας, η οποία κατείχε εμβληματική θέση στις προεκλογικές εξαγγελίες Μητσοτάκη. Επί των ημερών του, τα τελευταία δύο χρόνια, οι πολίτες μόνο ασφάλεια δεν αισθάνονται, με δολοφονίες και πυροβολισμούς μέρα μεσημέρι στις γειτονιές. Να εκλάβουμε, άραγε, ως… απειλή την τελευταία του δήλωση ότι αποχωρεί μεν από το υπουργείο, αλλά όχι από την πολιτική;
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να αποτελεί πλήγμα η άρνηση Αποστολάκη να αναλάβει υπουργείο, αλλά επίσης πλήγμα αποτελεί για τη χώρα η περίπτωση του πρώην πλέον υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα απόδημου ελληνισμού Κων/νου Βλάση, ο οποίος βρισκόταν στη Μαριούπολη και στο ελληνικό χωριό Ουρζούφ πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.
Περίπου μία ώρα πριν τον «ξηλώσει» ο πρωθυπουργός, ο κ. Βλάσης έκανε ανάρτηση για τις επαφές του στην Ουκρανία. Μέχρι το απόγευμα είχε ορκιστεί και ο «ομογάλακτος» (της σφαίρας επιρροής Σαμαρά) αντικαταστάτης του Ανδρέας Κατσανιώτης. «Ξέμεινε» ο άνθρωπος, χωρίς επίσημη ιδιότητα σε μια ξένη χώρα, δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και την εξωτερική πολιτική.