Πρόκληση κατά του Ελληνισμού! Συνέλαβαν τον Γ. Βαρυθυμιάδη ενώ μετέβαινε στην Παναγία Σουμελά
Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας είναι συνεχείς και με διάφορες εκφάνσεις. Μετά τη NAVTEX, που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα, από την τουρκική πλευρά για το σκάφος «Τουμπιτάκ Μαρμαρά» (TÜBİTAK MARMARA), που θα διεξαγάγει έρευνες στο Αιγαίο, ήρθε και η απέλαση του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Γιώργου Βαρυθυμιάδη από την Κωνσταντινούπολη.
Η πράξη αυτή της Αγκυρας προκάλεσε κύμα αντιδράσεων. Δεν έμεινε αναπάντητη αυτή η νέα πρόκληση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Με εντολή του Νίκου Δένδια η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την «καταχρηστική κράτηση και εντολή απέλασης εναντίον του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Βαρυθυμιάδη».
Το θέμα της απέλασης Βαρυθυμιάδη έφτασε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όμως μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο δεν έχει αποφασίσει κυρώσεις και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας μοιάζουν να «χαϊδεύουν» τον Ερντογάν. Το ζήτημα της καταχρηστικής κράτησης και απέλασης του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος έθεσε με γραπτή του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Εμμανουήλ Φράγκος ενημέρωσε τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. κ. Μπορέλ.
Η νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας άρχισε νωρίς το περασμένο Σάββατο, όταν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, και ακόμη πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό να μεταβούν στην Παναγία Σουμελά για την πατριαρχική θεία λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Οι τουρκικές Αρχές όμως δεν επέτρεψαν στον Γιώργο Βαρυθυμιάδη να συνεχίσει το ταξίδι προς την Τραπεζούντα, τον σταμάτησαν στο αεροδρόμιο, του πήραν τα αποτυπώματα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας απελάθηκε στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο Sputnik ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης ανέφερε το γεγονός ότι μόνο εκείνος απελάθηκε από τα έξι άτομα που ήταν μαζί και θεωρεί ότι είναι ανεπιθύμητος στο τουρκικό έδαφος εξαιτίας της δράσης του για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τον λόγο: Επειδή αγωνιζόμαστε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Και επειδή σε αυτόν τον αγώνα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος πρωτοστατεί, πιθανόν έχω μπει σε μια λίστα (σ.σ.: ανεπιθύμητων ατόμων), όχι μόνο εγώ, αλλά και άλλοι. Απλά εγώ επιχείρησα να έρθω και είχα ενημερώσει και το υπουργείο Εξωτερικών».
Η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ ήταν άμεση, όπως ήταν άμεσες και έντονες οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων στην Ελλάδα. Με ανάρτησή του στο twitter ο βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης πρότεινε να δοθεί απάντηση στην Τουρκία μέσω της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, γιατί υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις αδικαιολόγητων απελάσεων, όπως αυτές δύο Ελληνίδων επιστημόνων στο άμεσο παρελθόν», ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης τόνισε ότι τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή ερώτηση στον Νίκο Δένδια.
Με τον υπουργό Εξωτερικών επικοινώνησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σημείωσε ότι η απαγόρευση εισόδου λόγω των δηλώσεων του Γιώργου Βαρυθυμιάδη για τη Γενοκτονία των Ποντίων «επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία δεν είναι δημοκρατική χώρα».
«Νέο παραλήρημα ναζιστικού τύπου» χαρακτήρισε η Ελληνική Λύση τη σύλληψη και ταυτοχρόνως εξέφρασε την οργή της «για τον συνεχή, ανελέητο διωγμό των Ελλήνων του Πόντου», ενώ όσα συνέβησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε και το ΚΚΕ.