Ο πνιγμένος κι ο… καμένος από τα μαλλιά του άλλου πιάνεται και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φανερό πλέον ότι είναι πολιτικά καμένος με τις πυρκαγιές και καταλαβαίνει τη δύσκολη θέση του, γι’ αυτό κάνει ανοίγματα στον «αιώνιο εχθρό» του, τον ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνοντας απεγνωσμένα συνένοχο για να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται…
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι δεν διαφωνεί με τις επτά προτάσεις για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών που είχε αναπτύξει λίγη ώρα πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να συνεργαστούν. Είπε επί λέξει: «Ακουσα πριν από λίγο τον κ. Τσίπρα να διατυπώνει κάποιες γενικές προτάσεις με τις οποίες είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς, μερικές μάλιστα, όπως διαπιστώνετε, γίνονται ήδη πράξη. Εννοείται, λοιπόν, ότι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης είναι ευπρόσδεκτοι σε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες». Ο κ. Μητσοτάκης, που αγνοεί με τρόπο αλαζονικό και ως κατέχων τη μοναδική αλήθεια την αντιπολίτευση, θυμήθηκε όπως και στο «διάγγελμά του» τη Δευτέρα τη διακομματική συναίνεση για πρώτη φορά στα δύο χρόνια που είναι πρωθυπουργός. Το επανέλαβε με αφορμή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και χθες λέγοντας και πάλι ότι «αν η ευθύνη τού σήμερα ανήκει στην εκλεγμένη κυβέρνηση, η ευθύνη τού αύριο ανήκει σε όλους, κατά συνέπεια κάθε θετική συμβολή, από όπου και αν προέρχεται, είναι καλοδεχούμενη».
Ο πρωθυπουργός με το άνοιγμα αυτό, εκτός από την αναζήτηση συνενόχου για να βγει από τη δύσκολη θέση, επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον εκθέσει στα μάτια της κοινής γνώμης, αν αρνηθεί. Επίσης δίνει τροφή κατά του ΣΥΡΙΖΑ και σε εκείνους που είδαν στη χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσίπρα άνοιγμα του ίδιου στην κυβέρνηση…
Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο, εκτός από το άνοιγμα στον κ. Τσίπρα, επέλεξε να μιλήσει με αριθμούς, δηλαδή με εκατομμύρια ευρώ, που θα δοθούν στους πληγέντες, σε μία εμφανή προσπάθεια να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Παρουσίασε δηλαδή ως μεγάλη κυβερνητική πρωτοβουλία την αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών, τη στήριξη των πληγέντων (πολιτών και επιχειρήσεων) και τη συνταγματική υποχρέωση για αναδάσωση.
Ο κ. Μητσοτάκης στη λογική του «διαγγέλματος» επανέλαβε ότι ο απολογισμός και ο εντοπισμός των όποιων αδυναμιών θα γίνουν μετά το τέλος της μάχης, η οποία τουλάχιστον στην Εύβοια ακόμα συνεχίζεται, και τόνισε ότι «το πρώτο ζητούμενο τώρα είναι οι λύσεις, που ήδη έχουν αρχίσει να υλοποιούνται με τις πρώτες αυτοψίες».
Αναφέρθηκε επίσης και στον εθελοντή πυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, που έχασε τη ζωή του στο μέτωπο των πυρκαγιών και ο οποίος κηδεύτηκε χθες, ανακοινώνοντας την απόφασή του να γίνει απονομή σύνταξης στη γυναίκα και στα παιδιά του. «Νομίζω, όμως, ότι η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του είναι να προστατεύσουμε και να αναβαθμίσουμε το φυσικό μας περιβάλλον για το οποίο αγωνίστηκε μέχρι τέλους ο Βασίλης» είπε.
Στο μεταξύ, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να συγκινήθηκαν και πολύ με το άνοιγμα που τους έκανε ο πρωθυπουργός ούτε το αντιμετωπίζουν σοβαρά. Σύμφωνα με διαρροές από την Κουμουνδούρου η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα μέτρα που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν με υποτιμητικό τρόπο και δεν εννοούσε αυτό που είπε.
Το Μάτι στοιχειώνει ακόμα τον Αλέξη! Υποτονική αντίδραση κατά Κυριάκου
Σε μια συνέντευξη που εξέπληξε και προβλημάτισε αρκετούς μέσα στο ίδιο του το κόμμα για τις αξιοσημείωτα υποτονικές κλίμακες στις οποίες κινήθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε χθες να ζητήσει τις παραιτήσεις των πολιτικών υπευθύνων για το άγος της εθνικού μεγέθους καταστροφής που προκαλούν οι πυρκαγιές, οι οποίες κατακαίουν χωρίς σχέδιο αντιμετώπισης την ανοχύρωτη χώρα.
«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη, ζητώντας παραιτήσεις» εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ωστόσο έχει ζητήσει μέχρι σήμερα για διάφορους λόγους να παραιτηθεί σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο.
«Είναι ικανοποιημένος ο πρωθυπουργός από το γεγονός ότι την ώρα που καίγεται η μισή Ελλάδα ο υπουργός λέει ότι ο μηχανισμός λειτούργησε υποδειγματικά;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός, που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων, θέτοντας όμως υπό κρίση πρώτο τον ίδιο του τον εαυτό». Χωρίς να ζητήσει εκλογές, τόνισε ότι η έγνοια του είναι «να συμβάλουμε για να γίνει η οργή δύναμη αλλαγής», την οποία οργή ωστόσο σημείωσε αντιφάσκοντας ότι δεν θέλει να μετατρέψει σε πολιτικό εργαλείο… «Οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν στην ώρα τους» είπε, επιβεβαιώνοντας ότι τον στοιχειώνει ακόμα το Μάτι, οι υπεύθυνοι του οποίου πάντως, όπως παρατήρησε αιχμηρά, ανταμείφθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σημειώθηκε επίσης ότι, αν και πρόφερε με δυσκολία τη λέξη «ανεμογεννήτριες», κάτι που είναι κόκκινο πανί στα καμένα της Εύβοιας, έκανε υποδόρια και άτολμα λόγο για «αναστολή των όποιων επενδύσεων μέχρι να ενταχθούν στον χωροταξικό σχεδιασμό». Αυτά την ώρα που περίσσεψαν τα λόγια του σε αόριστες έννοιες και ευφημισμούς της εποχής που ήδη καταλαβαίνουμε όλοι καλά στην πράξη τι σημαίνουν, όπως «πράσινη ανάπτυξη», «συμπεριληπτικότητα» και «δίκαιη μετάβαση»…
Στο ίδιο πλαίσιο κατέθεσε πρόταση επτά σημείων η οποία αντιμετωπίστηκε με συγκατάβαση και ειρωνεία από το Μαξίμου και η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και τοπικά σχέδια για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.