Οι Ρώσοι ζητούν να αναλάβουν ως εγγυήτριες δυνάμεις τα μέλη του Σ.Α.
Με απόφαση για την ανάκληση του ανοίγματος των Βαρωσίων και την αποφυγή μονομερών ενεργειών από πλευράς της Αγκυρας, ολοκληρώθηκε χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Σ.Α. ζήτησαν αυστηρότερες διατυπώσεις στο τελικό κείμενο από την αρχική διατύπωση, που αποτελούσε στην ουσία τη βρετανική πρόταση επί του προσχεδίου.
Οπως μετέδιδε χθες η «Washington Post», το προσχέδιο της απόφασης επρόκειτο επίσης να επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να αναληφθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ επαναβεβαίωνε πως κάθε απόπειρα διευθέτησης του καθεστώτος των Βαρωσίων από ανθρώπους άλλους πέραν των κατοίκων του είναι απαράδεκτη. Το προσχέδιο της απόφασης -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- επρόκειτο να τονίζει τη σημασία εφαρμογής των ψηφισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς της ευθύνης διοίκησης στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ θα εξέφραζε τη βαθιά ανησυχία για το άνοιγμα εκ νέου της περιοχής που συνιστά το 3,4% των Βαρωσίων καθώς και του επανεποικισμού της. Εξακολουθούσε, επιπλέον, να υφίσταται η δέσμευση του ΟΗΕ στη λύση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, τα μέλη του Σ.Α. «εξέφρασαν έντονη ανησυχία για το Βαρώσι, με ιδιαίτερα έντονες παρεμβάσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από ΗΠΑ, Ιρλανδία, Κίνα και Ινδία, ενώ τα περισσότερα μέλη εξέφρασαν υποστήριξη στη βάση λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα, με ιδιαίτερα θερμή τη Ρωσία».
H επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργού Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα χαρακτήρισε απαράδεκτες οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες στην υπόθεση του Κυπριακού, επανέλαβε τη θέση της Μόσχας και ζήτησε την εμπλοκή και των πέντε μελών του Σ.Α. του ΟΗΕ στις εγγυήσεις εξωτερικής ασφάλειας της νήσου. «Θεωρούμε ανεπίτρεπτες οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με ήδη υιοθετημένα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ, το 550 του 1984, το 789 του 1992, και δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες για την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το πρόβλημα του Κυπριακού».