Έωλοι ισχυρισμοί από Γεραπετρίτη, την ώρα που οι διορισμένοι της κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ
Με παραποίηση της πραγματικότητας και ωραιοποίηση της κατάστασης, στην κυβέρνηση προσπαθούν να πείσουν για τις δήθεν σημαντικές αλλαγές προς το καλύτερο που έχει επιφέρει το λεγόμενο και πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος». Χαρακτηριστική η περίπτωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος, με αναληθή επιχειρήματα, πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Έτσι, μιλώντας σε συνέδριο για την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, έθιξε, λόγου χάρη, το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων. Όπως υποστήριξε, «είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση που προβλέφθηκε αυστηρά ότι υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος αριθμός μετακλητών υπαλλήλων στα ιδιαίτερα γραφεία υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, και ο κανόνας αυτός τηρήθηκε απαρέγκλιτα». Και αυτό, όταν -σύμφωνα και με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στις 27 Ιουνίου- είναι αδιαμφισβήτητο ότι μήνα με τον μήνα οι μετακλητοί στο Δημόσιο αυξάνονται ταχύτατα, ενώ η κυβέρνηση με τον νόμο για το επιτελικό κράτος έδωσε τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης εις βάρος των μόνιμων υπαλλήλων για να ελέγξει τη Δημόσια Διοίκηση.
Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο τι κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση, έκανε λόγο για «διαδικασίες που σε όλη τη Μεταπολίτευση ήταν άτακτες, εξαρτώντο δηλαδή πάρα πολύ από τα πρόσωπα τα οποία υπηρετούσαν τους ρόλους – ένα κράτος εντελώς προσωποποιημένο σε όλα τα επίπεδα». Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι περισσότερο προσωποποιημένο από ό,τι σήμερα δεν έχει υπάρξει ποτέ, κάτι που δεν ισχύει μόνο για την κυβερνητική προπαγάνδα.
Αλλά και για το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «δυστυχώς, στη Μεταπολίτευση είχε περιέλθει σε έναν ρόλο εντελώς διακοσμητικό, απλής επικύρωσης των πολιτικών που είχαν ήδη αναληφθεί σε άλλα fora, και μάλιστα χωρίς καμία περιοδικότητα στη λειτουργία του».
Λες και σήμερα έχουν αλλάξει ο ρόλος και η λειτουργία του, με κάποιους να ερμηνεύουν τα λόγια του κ. Γεραπετρίτη ως αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας των προηγούμενων κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά.