Καταστροφικό σενάριο χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών ένα νέο lockdown της χώρας, με φόντο τη μετάλλαξη Δέλτα. Με τους λοιμωξιολόγους να κρούουν τις τελευταίες ώρες τον κώδωνα του κινδύνου, το οικονομικό επιτελείο, αν και κράτα χαμηλούς τόνους, φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα, ακόμα και για σενάριο επιβολής περιοριστικών μέτρων με τοπικά lockdowns, ιδίως στα ελληνικά νησιά.
Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι τουριστικές περιοχές, καθώς ένα νέο κύμα περιορισμών μπορεί να πλήξει σημαντικά και τα κρατικά έσοδα, τα οποία φέτος εκτιμάται ότι θα φτάσουν στο 45% όσων εισπράχθηκαν το 2019, δηλαδή περίπου στα 8,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με προβλέψεις διεθνών οίκων, όπως ο οίκος Morgan Stanley, εκτιμάται ότι η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να πλήξει σημαντικά χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, που στηρίζουν ένα μεγάλο κομμάτι του ΑΕΠ τους στον τουρισμό.
Μάλιστα, ο ίδιος οίκος τοποθετεί την εξέλιξη του 4ου κύματος μέσα ένα χρονικό πλαίσιο δύο ή τριών μηνών, ενώ εκτιμά πως θα κοστίσει στην ελληνική οικονομία φέτος από το 0,9% έως το 2,3% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,5 δισ. έως 4 δισ. ευρώ.
Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει ακόμα τον στόχο για τη φετινή ανάπτυξη, παραμένοντας στην πρόβλεψη για 3,6%, όταν οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν κατά μέσο όρο ανάπτυξη πέριξ του 5%.
Μια επιβεβαίωση του εφιαλτικού σεναρίου θα σημάνει την κάθετη πτώση του ελληνικού ΑΕΠ ακόμα και κάτω από το δυσμενές σενάριο που έχει προβλέψει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής κοντά το 2,7%, αλλά και τεράστια μείωση των εσόδων από τον τουρισμό. Αυτή η εξέλιξη, μάλιστα, θα οδηγούσε σε νέα αύξηση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους, την ώρα που οι βόρειες χώρες της ευρωζώνης έχουν ήδη αρχίσει να ασκούν πιέσεις για «μάζεμα» των δημόσιων οικονομικών.
Το πλέον εφιαλτικό σενάριο για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση είναι το 4ο κύμα της πανδημίας να ξεσπάσει μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν και κυρίως μέσα στον μήνα Αύγουστο, όταν αναμένεται η μεγάλη εισροή ξένων τουριστών στη χώρα μας και κατ’ επέκταση οι μεγαλύτερες εισπράξεις από το τουριστικό προϊόν της χώρας.
Επαγγελματικό Επιμελητήριο: Το 75% των μικρομεσαίων υπέστη ζημιές στην πανδημία
Αποκαλυπτικά για την ελλιπή στήριξη της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις και τις πληγές που άφησε η πανδημία είναι τα στοιχεία της έρευνας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα μέτρα που υιοθέτησε η Πολιτεία για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα δεν βοήθησαν ικανοποιητικά, ενώ μόλις το 31% θεωρεί τα μέτρα επαρκή.
Η έρευνα, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρία δημοσκοπήσεων και ερευνών OPINION POLL, σε δείγμα 1.000 επιχειρηματιών επαγγελματιών, μελών του ΕΕΑ, αποτυπώνει τη δυσχερή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότερες επιχειρήσεις της χώρας σ’ αυτή τη φάση. Συγκεκριμένα, το 75% δηλώνει ότι υπέστη μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι ενός 24% που δηλώνει ότι οι ζημιές ήταν μικρές ή και μηδαμινές. Μάλιστα, το 89% του δείγματος ήταν επιχειρήσεις μέχρι 10 εργαζομένων (το 77% είχε μέχρι 5 εργαζομένους και το 12% από 6 έως 10 εργαζομένους). Παρ’ όλα αυτά, το 68% αισθάνεται αισιόδοξο για την πορεία της δικής του επιχείρησης, ενώ το 31% αισθάνεται λίγο (23%) ή και καθόλου (8%) αισιόδοξο.
Οσον αφορά τις οφειλές, το 7% δηλώνει ότι έχει ανοιχτό στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που δεν ικανοποιεί, ενώ το 17% έχει ανοιχτές σημαντικές οφειλές σε Εφορία, τράπεζες, ΙΚΑ και αλλού, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει. Το 53% απαντά ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση -ακόμα και με απώλεια της πρώτης κατοικίας- όλο και περισσότερους, με το 22% να έχει διαφορετική άποψη, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 25% δεν απαντά / δεν γνωρίζει. Επίσης, το 45% θεωρεί ότι η προβλεπόμενη αφαίρεση του ακινήτου, η μίσθωση για 12 χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά τη 12ετία χωρίς να αφαιρούνται τα μισθώματα που καταβλήθηκαν δεν είναι καλή ρύθμιση. Αντίθετα, θετική άποψη για αυτή τη ρύθμιση έχει το 30%, με το 25% να μην απαντά ή να μη γνωρίζει.